Ziua Logo
  Nr. 3823 de luni, 8 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
PSD, carcotasii si Raportul Tismaneanu
Dan PAVEL 
-- Niciodata nu s-a prezentat in fata Parlamentului postcomunist al Romaniei vreun raport stiintific si politic mai important si mai bine facut decat Raportul Tismaneanu. Si nici in fata vreunui alt Parlament din istoria nationala.
Nu exista in nici o tara fosta comunista din Europa Centrala si de Est, Asia, Africa sau America Latina vreun document oficial comparabil cu Raportul Tismaneanu. Ma pronunt asupra "Raportului Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania" abia dupa ce l-am citit integral si l-am studiat, adnotat, comentat. Dincolo de carcotelile exprimate de diversi cititori partizani, nu am vazut pana acum vreo analiza serioasa a raportului. Raportul Tismaneanu este o opera colectiva, obiectiva, temeinic documentata factual, interdisciplinara, unica in lume prin calitatea analizei politologice, istoriografice, sociologice, antropologice, demografice, chiar si economice. Toti autorii si coautorii trebuie felicitati.
Ca sa poti analiza, explica si critica un raport de o asemenea complexitate, trebuie sa-i scoti in evidenta structura, informatiile, metodele, interpretarile. Ulterior pot veni criticile, completarile, polemicile. Insa orice deficiente, erori sau omisiuni trebuie apreciate prin raportare la ansamblu: aceasta perspectiva metodologica te ajuta sa vezi ca sunt minimale, de ordinul detaliului, neglijentei, grabei sau chiar scaparilor de memorie. Raportul nu este perfect. De altfel, credeam ca am invatat din epistemologie ca nu exista perfectiune (de tipul matematic sau al stiintelor naturii) in stiintele omului, in particular in stiintele sociale. Cine ataca vehement un raport de stiinte sociale nu sunt experti nici in epistemologie, nici in analiza politologica sau hermeneutica. Carcotasii ar putea sa reproseze raportului ca desi este o opera colectiva, Raportul poarta amprenta sefului comisiei, politologul Vladimir Tismaneanu (caruia nu ma mai obosesc sa-i arat originile si cetateniile, pentru ca sunt irelevante in acest context). Dar acesta nu este un defect, ci o calitate.
Voi scrie altundeva pe larg si critic despre Raport, dar aici voi sublinia o parte din semnificatiile sale politice. Desi presa s-a oprit mai mult asupra reactiilor huliganice ale PRM si liderului Corneliu Vadim Tudor, mai ingrijoratoare a fost atitudinea PSD, inca singurul partid mare din Romania. PSD-ul lui Iliescu, Nastase, Geoana, Vacaroiu, Stanoiu, Ponta, Razvan si Alin Teodorescu, Daciana & Ilie Sarbu, Rus & toti ceilalti iese urat din comunism. In locul unei despartiri onorabile de trecut, PSD demonstreaza ca - desi nu a fost niciodata un partid neocomunist ori criptocomunist - personalitatea liderilor sai este incovoiata sub povara mostenirii comuniste. In subconstientul liderilor pesedisti, Cominternul este mai prezent decat Internationala Socialista, iar Ceausescu mai putin detestat decat Basescu.
Daca PSD a ratat ocazia despartirii elegante de trecut, iar Traian Basescu pare marele invingator al condamnarii caracterului criminal al regimului totalitar comunist, marele beneficiar al muncii Comisiei Tismaneanu este natiunea. Raportul Tismaneanu va intra in manualele de istorie si in bibliografiile de stiinta politica. Daca prin absurd Raportul Tismaneanu ar fi fost publicat in primul trimestru al anului 1990, Iliescu nu ar mai fi fost niciodata Presedintele Romaniei. Iar farsa FSN nu ar fi fost inghitita de majoritatea tacuta si neinformata din aceasta tara.
 Afisari: 2218  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Cine si cu cit v-a platit, domnule Dan Pavel?   de Nocturnus
Rezultatele economice   de FB
Ba mie nu mi se pare atat de reusit acest raport   de Ratacitul
Raportul T   de Vasile Radu
PACAT DE TINE!   de Gabisky
Raportul   de Nitu Rodica
Hai sa fim seriosi, tovarasi   de Toma Radu
raportul   de cosor ion
Asa de stiintific si bine intocmit este...   de Alcor
Romania 1990-2007   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Ayatollahul Basescu, anti-semit si anti-roman    36 comentarii
  Sibiul, "casa din fata" a Romaniei    1 comentariu
  Despre forma si continut in politica romaneasca    3 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Interese solide, partide debile    2006-12-11
 Top afisari / comentarii 
 Schimbarea la fata a lui Ciorbea (5280 afisari)
 Confruntarea cu Nicolae Ceausescu (4832 afisari)
 Ciordeala la Stradivarius (4289 afisari)
 Ayatollahul Basescu, anti-semit si anti-roman (3525 afisari)
 Ucis de Comisia Tismaneanu (3125 afisari)
 Romanii raman euro-optimisti, in timp ce presa britanica e ingrijorata ca Romania aduce intariri extremei-drepte (332 afisari)
 Vladimir Tismaneanu l-a dezmagit, totusi, pe Iliescu (68 afisari)
 Taxa de tranzit de la Vama Giurgiu, tot suspendata... temporar (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.94401 sec.