Ziua Logo
  Nr. 3681 de vineri, 21 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Petrom da in judecata Petrotrans si Conpet
Petrom va incerca sa-si recupereze paguba de 45 de milioane de euro, provocata de disparitia din conducte a 54.500 tone de carburanti, inclusiv prin actionarea in instanta a celor doi transportatori de titei si produse petroliere, Petrotrans si Conpet, au declarat, pentru NewsIn, surse din Petrom. Potrivit acestora, Petrom a descoperit recent ca are pierderi totale de peste 54.000 de tone de produse petroliere dupa ce si-a pus ordine in contabilitate. "Pierderile de carburanti au fost constatate pentru prima data in 2004, dar nu stim foarte precis anii din care provin. O parte dintre ele sunt pierderi tehnologice rezultate prin evaporare, dar aceasta cantitate este infima in raport cu cea care nu mai exista fizic. Produsele au fost cel mai probabil furate din conductele Petrotrans si Conpet. Cele doua societati erau custode, deci au semnat pentru produsele respective, dar nu au recunoscut niciodata pierderea lor", sustin sursele citate. Reprezentantii Petrom au mai spus ca, in special, Petrotrans este raspunzatoare pentru aceste pagube pentru ca desi cele doua companii (Petrotrans si Conpet) au fuzionat la un moment dat, Petrotrans a transportat produse petroliere pe cand Conpet se ocupa, ca si in prezent, numai de transportul petrolului. Disparitia carburantilor din magistralele de transport a fost semnalata si de actualul ministru al Economiei, Codrut Seres. La instalarea in functie, in ianuarie 2005, Seres, a anuntat ca detine informatii potrivit carora, in 2004, din conductele magistrale de transport produse petroliere au disparut 100.000 de tone de carburanti. Seres mai spunea ca, recent, Corpul sau de control a finalizat o ancheta in cazul Conpet-Petrotrans si a transmis concluziile Parchetului National Anticoruptie. La sfarsirul lui 2001, prin hotarare de Guvern, Petrotrans s-a desprins din Petrom si a devenit societate separata de transport produse petroliere.
Directorul general al Conpet, Liviu Ilasi, a declarat, pentru NewsIn, ca este pentru prima data cand aude despre o astfel de problema si ca pana in prezent nu a primit nici un document oficial din partea Petrom.
Actiuni Petrom blocate de CNVM
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat blocarea unui pachet de 643 milioane de actiuni emise de SNP Petrom, care fac obiectul unui litigiu in care justitia inca nu s-a pronuntat definitiv, se arata intr-un comunicat al CNVM transmis Bursei de Valori Bucuresti. Pachetul de 643.602.257 actiuni, echivalentul a 1,12% din capitalul social al companiei, este blocat de la tranzactionare pe o perioada de doua saptamani. "Masura a fost luata cu titlu asiguratoriu, in vederea protectiei proprietarilor si a potentialilor cumparatori de buna credinta, care intentioneaza sa deruleze operatiuni cu actiuni care fac obiectul unui litigiu in cazul caruia instanta nu s-a pronuntat in mod definitiv si irevocabil", precizeaza Ordonanta CNVM. Potrivit NewsIn, blocarea tranzactiilor cu o parte din actiunile Petrom este cauzata de procesul deschis de presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, ca actionar minoritar, care contesta evaluarea terenului pe care Petrom l-a inclus, ca aport in natura, la majorarea de capital. "Majorarea de capital nu a respectat Legea 31 (a societatilor comerciale), potrivit careia, in cazul majorarii prin aport in natura, Adunarea Generala trebuie sa aleaga un evaluator, fapt ce nu a avut loc in acest caz", a declarat pentru NewsIn, Dan Paul. (G.M.)
A r h i v a
  Tariceanu: "Dube cu geamuri, nu microbuze"    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Remus Opris a fost urmarit de 38 de securisti (180 afisari)
 Caderea Omertei (131 afisari)
 Marea decapitare (114 afisari)
 "Ne-au scos noaptea in zapada, doar in pijamale" (82 afisari)
 Legea talionului (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00890 sec.