Ziua Logo
  Nr. 3681 de vineri, 21 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Romanii de pretutindeni
Dincolo de DRRP
Ziarul nostru, afirm in totala cunostinta de cauza, este singurul cotidian care se preocupa de existenta, soarta si implinirile romanilor din afara actualelor granite. Spre deosebire de alte publicatii, care scriu intamplator despre vreo personalitate a etniei noastre aflate intr-o tara straina si, mai des, anuntand blestematiile conationalilor in mediile care i-au primit cu buna credinta, nu a existat inca dorinta expresa de a pune in pagina toata complexitatea vietii de emigrant/exilat/diasporean! Actualmente, fara cei aproape doua milioane de romani care muncesc in strainatate, numiti generic "capsunari", traiesc peste 12 milioane de romani, chit ca unii sunt socotiti moldoveni (nu basarabeni), bucovineni, timoceni (vlahi), aromani, meglenoromani, istroromani sau pur si simplu romani in exil sau emigratie, in mai toate colturile lumii.
Inca din toamna anului 2004, ziarul ZIUA a initiat o rubrica speciala - Romanii de pretutindeni - menita sa informeze si sa puna in valoare contributiile unor compatrioti aflati departe de vatra strabuna, concomitent cu scrierile colegilor de la "Sectia externa", care se ocupa, cu acribie, de situatia din Basarabia, Bucovina de Nord si sudul Dunarii, respectiv vlahii din Valea Timocului (Serbia si Bulgaria). Dupa lungi pertractari cu Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), trecut sub pulpana Ministerului Afacerilor Externe, la sfarsitul anului 2005 s-a ajuns la un acord privind subventionarea unui supliment, de patru pagini, cu titlul ROMANII NOSTRI. In decurs de doua luni, au aparut patru asemenea suplimente, avand un ecou deosebit in randul cititorilor nostri de pe toate continentele. Din motive greu de inteles, mai ales ca Tara are nevoie de sprijinul Fiilor Sai aflati "dincolo" si pe care trebuie, la randu-i, sa-i sprijine, DRRP a intrerupt colaborarea pentru 2006!
Dupa ce ne-am convins ca MAE (prin DRRP) nu-i interesat decat de propaganda si nimic nu face concret, pentru adevarata sprijinire a etnicitatii noastre (vezi apusul "Zilei Romaniei" in New-York), reluam rubrica pe cont propriu, fara a mai astepta "stiri" si "directive" de la cei ce nu aflam decat ca-i prezent, la o reuniune romano-romana, la Chisinau, a controversatului Dan Dungaciu, demis din functia de sub-secretar de Stat, prezent acolo ca reprezentant al DRRP! Norocul nostru esta ca avem colegi de breasla in mai toate mediile romanesti, ziaristi si scriitori, pe care-i intereseaza tot ce se intampla in Tara, dar pun in evidenta si realitatea din comunitatile respective. Dincolo de interesele si aranjamentele DRRP, sunt tinerii care nu vor sa invete la un liceu "moldoveano-francez", sunt batranii slujitori ai Institutului-biblioteca roman din Freiburg (Germania), sunt romanii uitati si descoperiti de un tanar ambasador in Kazahstan, sunt fratii nostri intru "spirit romanesc" din Australia, sunt cei ce revendica adevarul testamentar al patriotului Gojdu, sunt mereu opresatii timoceni, sunt ignorati evreii originari din Romania, care publica reviste si carti in limba romana, sunt "depasiti" marii nostri intelectuali traitori in Franta, Germania, Spania, SUA, Canada s.a.
Concret, cine stie unde se duc banii (multi, foarte multi!) alocati acestui departament ministerial si de ce nu se fac publice rezultatele faimoaselor deplasari in strainatate ale reprezentantilor DRRP, in frunte cu secretarul de stat Mihai Gheorghiu? Punem la dispozitia impricinatilor aceasta pagina, sa afle toata lumea ce au facut ei pentru promovarea spiritualitatii romanesti! Dincolo de "informari de cabinet", presa nu afla mai nimic despre relatiile acestui departament ministerial, la anumite manifestari antiromanesti, uneori fatise, cum au fost recentele declaratii ale presedintelui Voronin, cum ca Romania a invadat Basarabia, in 1918, pentru ca Armata Rosie s-o elibereze in 1940! Mai mult, a suflat doar o vorba, fata de recenta vandalizare a Cimitirului Eroilor de la Tiganca, inaugurat la inceputul lunii iunie, de catre Regele Mihai, unde-si dorm vesnicia 1020 de ostasi romani, care si-au pierdut viata in luptele pentru readucerea Basarabiei in trupul tarii (4-15 iulie 1941).
Prin intermediul acestei pagini (20 mai 2006), cititorii au aflat ca a saptea editie a Festivalului "Ziua Romaniei", de la New-York, va fi si ultima, deoarece organizatorii locali nu numai ca nu au suportul guvernamental - prin intermediul MAE, respectiv DRRP - dar suporta si o campanie de denigrari si acuze. Nici fata de aceasta situatie (reala sau nu!) n-am avut, pana acum, vreo reactie departamentala... Pana una, alta, ne putem dispensa de informatiile lor!
In schimb, am primit numarul 477 (5 iulie 2006) al revistei saptamanale NEW YORK MAGAZIN, publicatie romano-americana, care de un deceniu si-a facut un merit din a fi independenta si profund antineocomunista, salutand, la vremea respectiva, venirea la putere a cuplului Basescu - Tariceanu. Numai ca, dincolo de Ocean fiind, redactorii ei parca vad mai clar si obiectiv ce se intampla in tara si vizavi de romanii deztarati. Asa-i si cu editorialul lui Grigore L. Culian, din care reproducem cateva fragmente. (Intertitlurile ne apartin)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
DeReRePepistii banditi si hoti !.. Eeeh - cred eu ca Transparency Intl. greseste pozitiv cand ne coteaza la jumatea...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
O Oficina dupa vechiul SI ....   de Rocky
A r h i v a
  Lansare in premiera mondiala    1 comentariu
  Nu "umblati" (si) la presa exilului!    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Remus Opris a fost urmarit de 38 de securisti (180 afisari)
 Caderea Omertei (131 afisari)
 Marea decapitare (114 afisari)
 "Ne-au scos noaptea in zapada, doar in pijamale" (82 afisari)
 Legea talionului (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01059 sec.