Ziua Logo
  Nr. 3681 de vineri, 21 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Romanii de pretutindeni
Mariana Nicolesco a prezentat integrala liedurilor enesciene
Lansare in premiera mondiala
--
In plina glorie pe scenele lumii, Mariana Nicolesco decidea, in 1991, la peste 21 de ani de cand parasise tara, pentru a studia la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma, sa cante pentru prima data in Romania. Un triumf memorabil, acel Concert extraordinar de la Ateneul Roman, pe care, la cererea publicului, avea sa-l repete, cu tot atata brio, a doua si a treia zi.
De atunci, marea solista, considerata de presa mondiala drept Diva Divina, avea sa-si consacre fortele, competenta si autoritatea renasterii si cunoasterii culturii romane peste hotare si totodata devenirii tinerei generatii de artisti lirici din Romania. Multi dintre elevii sai - de la Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, si cu ocazia Concursului International de Canto Hariclea Darclee, creat de ea - sunt aplaudati in prezent pe toate scenele pe care apar. Tot impreuna cu ei, Mariana Nicolesco a ales sa aduca un omagiu unic in lume, anul trecut, muzicii lui George Enescu, o data cu interpretarea, in premiera mondiala, a integralei liedurilor sale, in aprilie 2005, la Brasov, unde a initiat Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc. A urmat un turneu stralucitor, toamna trecuta, in cateva tari de pe trei continente, concerte despre care prestigioasele publicatii internationale Orpheus din Berlin si Amadeus din Milano au scris elogioase cronici.
Iata cum se termina articolul MARIANA NICOLESCO - ULTIMA DIVA, din numarul pe noiembrie/decembrie al revistei germane: "Anul artistic 2005 nu-l va incheia la Paris, ci la New York. Acolo, George Enescu, pe care Mariana Nicolesco il va fi onorat in patrie si apoi in Japonia, la Praga, la Roma si la Paris, a cunoscut nenumarate triumfuri la Carnegie Halle si a predat ore memorabile la Mannes College of Music. Se cuvenea ca integrala liedurilor sale sa fie cunoscuta si de publicul din aceasta mare capitala a muzicii. Mariana Nicolesco, triumfand ea insasi de atatea ori la Carnegie Hall si care, frumoasa coincidenta, a fost invitata sa dea primul ei Master Classes, chiar la Mannes College of Music, va fi prezenta cu tinerii ei prieteni, readucand in constiinta prezentului valorile trecutului si creand premisele afirmarii unei noi generatii de artisti, careia i-a daruit sufletul sau".
Intr-un asemenea cadru emotional si evocator a avut loc ieri, 20 iulie, la Muzeul George Enescu din Bucuresti, lansarea primei inregistrari DVD, VHS si CD a capodoperelor enesciene. Iata ce ne-a declarat, imediat dupa eveniment, celebra soprana, interpreta liedului Languir me fais: "Era de neconceput ca adevaratele bijuterii pe care le reprezinta liedurile enesciene sa fi ramas in mare parte necunoscute sau uitate, chiar daca a trecut aproape un veac de la crearea lor. Cercetarile intreprinse cu sprijinul Muzeului Enescu, al Bibliotecii Academiei Romane si al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor ne-au permis sa reunim toate liedurile pentru voce si pian ale lui Enescu cunoscute pana in 2005 si sa le restituim publicului romanesc si international in versiunea din limba originala - franceza, germana sau romana. E un mare act de cultura care trebuia sa se produca, si care e de natura sa dea o noua stralucire muzicii noastre. Doresc sa mentionez numele tuturor artistilor care au participat la concertele si la inregistrarile de semnificatie istorica ale acestei capodopere: sopranele Alina Bottez, Mihaela Maxim, Marta Sandu, Oana Severin, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Florin Butnaru, baritonii Bogdan Mihai, Catalin Petrescu, basul Alexandru Petrovici, care, de asemenea, a acompaniat la pian, precum au facut-o si Stefan Ronai sau Iulia Suciu, ori vechiul meu prieten american Scott Bergeson, la Ateneul Roman".
Pentru a fi completa aceasta prezentare, a unei lansari in premiera mondiala, trebuie spus ca liedurile enesciene au fost pe versurile poetilor Mihai Eminescu, Clment Marot, Fernand Gregh, Graldine Rolland, Jules Lemaitres, Albert Samain, Sully Prudhomme, precum si ale reginei-poete Elisabeta - Carmen Sylva, care i-au inspirat celebrului compozitor nu mai putin de paisprezece cantece.
Pagina realizata de Valentin HOSSU - LONGIN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Hmm.. Longin... Precis e var cu ceasul de buzunar a lui socru'meu...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Dincolo de DRRP    2 comentarii
  Nu "umblati" (si) la presa exilului!    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Remus Opris a fost urmarit de 38 de securisti (180 afisari)
 Caderea Omertei (131 afisari)
 Marea decapitare (114 afisari)
 "Ne-au scos noaptea in zapada, doar in pijamale" (82 afisari)
 Legea talionului (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02315 sec.