Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Privatizarile la secret
Proiectul legislativ privind accesul parlamentarilor la documentele privatizarii a fost respins, ieri, de plenul Camerei Deputatilor, singurul text adoptat fiind cel referitor la obligatia parlamentarilor de a pastra secretul informatiilor in posesia carora au intrat. Propunerea legislativa, dezbatuta pe articole, prevedea obligatia Guvernului, a organelor administratiei publice de a prezenta documentele privatizarii cerute de comisiile parlamentare de specialitate. Deputatii au decis respingerea acestor prevederi, fiind de acord doar cu articolul privind pastrarea de catre demnitari a secretelor la care au avut acces. Imediat dupa anuntarea rezultatului votului, deputatul conservator Romeo Hanganu (foto) s-a aratat nemultumit de decizia adoptata, explicand ca proiectul avea scopul de a elimina situatii incriminate de actuala putere in perioada in care se afla in opozitie, un exemplu in acest sens fiind privatizarea RAFO Onesti. (R.P.)
Antinomenclatura la comisie
Plenul Camerei Deputatilor a decis ieri, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridica a Legii anti-nomenclatura, pentru a fi discutata impreuna cu legea lustratiei. Proiectul legislativ, initiat de reprezentantii PIN si deputatul independent Aurelian Pavelescu, prevede interzicerea accesului la demnitati si functii publice, pentru o perioada determinata, a persoanelor care au facut parte din nomenclatura comunista. In timpul dezbaterilor, atat parlamentarii puterii cat si cei ai opozitiei s-au pronuntat pentru discutarea celor doua initiative legislative in acelasi timp la Comisia juridica, pentru a avea un raport comun pe ambele legi. Deputatii Marton Arpad (UDMR) si Victor Ponta (PSD) au subliniat necesitatea reglementarii unitare a domeniului vizat de cele doua proiecte, fapt cu care au fost de acord atat liberalul Horia Uioreanu cat si deputatul PD Cristian Radulescu. Mai mult, social-democratul George Baesu, membru al Comisiei juridice, a laudat PSD, sustinand ca partidul sau nu se teme de aceasta lege. "Vrem cat mai curand posibil sa o dezbatem si daca e nevoie sa facem o cura de lustratie, haideti sa o facem odata, pentru a aseza societatea romaneasca pe niste temeiuri firesti", a spus Baesu. (R.P.)
Andon ameninta
Deputatul PC Sergiu Andon va propune, duminica, la sedinta Consiliului National al Partidului, ca PC sa iasa de la guvernare, daca nu va fi schimbata Monica Macovei din fruntea Ministerului Justitiei. Sergiu Andon, presedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, a declarat, ieri, ca Monica Macovei ar trebui schimbata din functia de ministru al Justitiei pentru ca a transformat Justitia intr-un viespar de animozitati si neincrederei. Conform lui Andon, alte motive pentru schimbarea lui Macovei sunt demonizarea sistemului Justitiei si a Corpului Magistratilor in ansamblu, haosul creat in activitatea legislativa, dezinformarea Guvernului, a organismelor europene si intarzierea punerii in aplicare a noului Cod Penal, principalul instrument de lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii generale. Potrivit lui Andon, inainte de reuniunea Consiliului National al PC, va avea loc, sambata, la Sinaia, o intalnire a parlamentarilor, liderilor judeteni si a demnitarilor PC, la care se va discuta despre oportunitatea ramanerii la guvernare. Consiliul National al PC se intruneste, duminica, pentru a decide daca partidul mai ramane sau nu la guvernare, dupa ce Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis ca liderul PC, Dan Voiculescu, a facut politie politica pe timpul regimului comunist. (Mediafax)
Duty-free-urile inchise
Senatorii au aprobat ieri o propunere legislativa, care prevede desfiintarea magazinelor duty-free din punctele terestre de trecere a frontierei si reinfiintarea acestor magazine in aeroporturile internationale. Textul prevede ca marfurile in regim duty-free, scutite de taxe vamale, mai pot fi comercializate la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, in exclusivitate pentru persoanele care calatoresc avand o destinatie internationala, precum si in punctele de trecere a frontierei de stat navale. Proiectul initiat de senatorii Marius Marinescu (PD) si Nicolae Popa (PNL), modifica ordonanta de urgenta 104/2002 privind regimul vamal al marfurilor comercializate in regim duty-free, aprobata prin Legea 132/2003. Comisia de Finante Banci din Senat a adoptat in unanimitate propunerea legislativa, iar plenul Senatului a acordat 56 de voturi "pentru", 7 voturi "impotriva" si 5 abtineri. (Mediafax)
Voiculescu "sa dispara"!
Presedintele PPCD Iasi Mihai Dorin cere presedintelui conservatorilor Dan Voiculescu sa "dispara" din viata politica romaneasca. "In 1990, taranistii au cerut eliminarea din mediul politic a persoanelor care au avut legaturi cu fostele structuri ale Securitatii. De atunci, Dan Voiculescu a vazut in PNTCD un inamic, un dusman de moarte si a condus o campanie de marginalizare a partidului nostru, prin intermediul trustului de presa pe care il detine", a comentat Mihai Dorin. Seful PPCD Iasi a propus chiar o adunare populara prin care romanii sa se revolte impotriva lui Dan Voiculescu. De asemenea, liderul PPCD Iasi a cerut liberalilor sa se delimiteze de PC si sa ceara iesirea conservatorilor de la guvernare. (Rompres)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Privatizarile la secret   de cosor ion
A r h i v a
  Fonduri XXL pentru partide    1 comentariu
  Motiunea PSD dupa modelul Traian Basescu    1 comentariu
  Legea play-back aprobata la Camera    1 comentariu
  Social-democratii in dificultate    
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01217 sec.