Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Analiza lui Teodorescu
Social-democratii in dificultate
Sociologul Alin Teodorescu (foto), deputat PSD, a explicat, intr-un amplu interviu pentru BBC, in ce situatie dificila se afla partidul condus de Mircea Geoana. El a apreciat ca gresita ideea apropierii PSD de PD, ca si proiectul acordului cu PRM. Teodorescu a a atacat dur PC, fara a-l nominaliza, definindu-l ca "partiduletul, care prin liderul sau se dovedeste a fi un partid protector al informatorilor". Deputatul PSD s-a declarat sustinator serios al legii lustratiei, pentru ca "oamenii care au turnat inainte de 1990, au turnat si dupa 1990".
Scenariul distrugerii
Teodorescu s-a declarat convins ca, in cazul in care Guvernul Tariceanu ar cadea in Parlament, presedintele Basescu nu va invita PSD la guvernare. "Ar fi o tragedie pentru noi daca domnul Traian Basescu, cu 65%, ne-ar anexa acum. Ne distruge, disparem de pe scena politica", a subliniat sociologul. El a tinut sa arate ca Basescu are "Guvernul pe care l-a facut", iar "mijloacele constitutionale ale unui presedinte sa schimbe ceea ce a facut cu propria lui mana sunt foarte mici". "Ce poate sa faca? Decat ce a putut sa faca in ultimele 18 luni, a fost sa-i impinga pe membrii Aliantei, respectiv PNL si PD, catre fuziune. Ar fi fost o miscare politica amenintatoare pentru noi, pentru social-democrati, pentru ca in loc sa avem doua jumatati de partide in fata aveam un partid mare, liberal-democrat, care este un curent puternic in Europa si in SUA. Nu s-a putut. A incercat sa provoace schimbarea primului ministru si alegeri anticipate. (...) N-a reusit".
Apropierea PSD-PD, "miscare complet gresita"
In opinia lui Alin Teodorescu o intelegere intre PSD si PD nu se va face niciodata, aceasta fiiind o miscare complet gresita. "Daca va uitati la caracteristicile socio-profesionale si demografice ale electoratului PSD si ale electoratului PD veti vedea ca sunt absolut complementare, deci nu au aproape nici un punct de contact", a explicat deputatul PSD. Cat despre strategia Mitrea de apropiere a PSD de PD, el a apreciat ca este "o simpla intoxicatie mediatica". Initiativa unui acord PSD-PRM, a admis reprezentantul PSD, i-a apartinut lui Viorel Hrebenciuc. "90% din membrii Biroului Permanent au fost categoric impotriva acestui tip de acord. (...) N-aveam de ce sa facem acord politic parlamentar cu PRM, atat timp cat pentru lucruri punctuale noi putem sa ne atragem de partea noastra UDMR, o parte din PNL, cateodata PD, cum a fost la votul pentru oprirea perchezitiei la domiciliul lui Adrian Nastase, cand PD a votat alaturi de noi", a concluzionat Alin Teodorescu.
Partidele sa-si faca singure curat, nu sa astepte DNA
"Tu esti autodeterminat ca partid politic, ai propriile tale mecanisme, ai propriile tale reguli si propriul tau statut si pana sa-ti faca curat PNA sau DNA, Parchetul General, politia, mass-media, trebuie sa-ti faci tu curat in interiorul tau. Problema este ca noi avem o stampila de cel mai corupt partid din Romania. De fapt, definitia pe care ne-o da publicul este foarte simpla: stiu, dar fura. Deci, stiu sa conduca, dar sunt corupti, conduc in propriul lor interes. (...) Nu stim tot in managementul treburilor publice la nivel central si local si nu suntem nici chiar atat de hoti pe cat ne crede lumea. Noi trebuie sa dam in acelasi timp doua tipuri de noi determinari, ca sa spun asa. Una ca sa spunem ca mai avem de invatat in managementul treburilor publice; doi, ca rapacitatea unora dintre lideri nu este o caracteristica organizationala, sau, mai simplu spus, ca nu toti fura", a sustinut deputatul pesedist.
Partidul protector al informatorilor
Teodorescu a admis ca PSD are emotii in privinta desecretizarii dosarelor de catre CNSAS. "Da, avem emotii. Desecretizarea unora dintre dosare ne creeaza si noua probleme. Astazi a creat probleme unui partidulet, care prin liderul sau se dovedeste a fi un partid protector al informatorilor, al celor cu angajament semnat, al celor cu pseudonime, al celor care au colaborat cu sistemul trecut. Ca a facut sau nu politie politica, asta este altceva. Nu trebuia sa bati disidentii, pe Gabriel Andreescu, sau pe Doina Cornea, sau pe Radu Filipescu pentru a fi considerat om care a facut politie politica. Puteai sa faci si alte lucruri mult mai stilate, mult mai elevate, cu care sa faci tot atat rau ca si bataia unei femei care a protestat impotriva unui mod de a conduce societatea. Dar si noi am putea sa avem probleme cu deschiderea asta".
Responsabilitatea faptelor dinainte de '89
Sociologul pesedist s-a pronuntat clar in favoarea unei legi a lustratiei, sustinand ca nici acum nu este prea tarziu pentru o astfel de reglementare. "Se vede din cazul Voiculescu, din cazul Ristea Priboi si din alte cazuri (...) ca Legea lustratiei nu este chiar atat de intarziata pe cat pare. Un om de 60 de ani, care vrea sa devina cancelar sau viceprim-ministru este inca responsabil pentru faptele pe care le-a facut cand avea 20-30-40-50 de ani. Sa nu credeti cumva ca Securitatea, dupa o mica perioada de deruta, ca sa spunem asa, care a durat probabil vreo trei luni de zile, in '90 si-a reluat activitatea, si-a reluat relatiile, si-a reluat retelele. Oamenii care au turnat inainte de 1990, au turnat si dupa 1990. Aceste lucruri ar trebui clarificate odata pentru totdeauna. Astia sunt informatorii, daca voi vreti sa-i votati, daca vreti sa va conduca niste informatori, treaba voastra, mai baieti! Mergeti la vot, uitati-va la televiziunile lor, lasati-va cumparati de mass-media lor si votati-i pe ei, daca voi credeti asa!", a conchis Alin Teodorescu.
Anca HRIBAN 
A r h i v a
  Fonduri XXL pentru partide    1 comentariu
  Motiunea PSD dupa modelul Traian Basescu    1 comentariu
  Legea play-back aprobata la Camera    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01075 sec.