Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Fonduri XXL pentru partide
-- Legea finantarii formatiunilor politice a trecut de Senat
Senatorii au aprobat ieri proiectul de lege privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, cu 81 de voturi "pentru" si trei abtineri.
Potrivit textului legii adoptate, limita maxima a cheltuielilor unui partid politic sau aliante in fiecare campanie electorala se calculeaza prin insumarea valorilor maxime permise prin lege pentru fiecare candidat. Aspirantul la un fotoliu de senator sau deputat va avea la dispozitie pana la 350 de salarii de baza mimime, fata 150 de salarii mimime brute, cat era initial. Unui candidat la postul de reprezentant al Romaniei in Parlamentul European i se pot aloca 2500 de salarii de baza minime pe tara. 50 de salarii mimime brute va avea fiecare candidat la functia de consilier judetean sau local in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Consilierii locali din resedintele de judet si din sectoarele Capitalei vor avea la dispozitie 30 de salarii mimime brute, iar consilierii din municipii si orase vor dispune de 25 de salarii mimime brute. 5000 de salarii minime brute vor fi alocate candidatului la functia de primar general al Capitalei.
Mai putine donatii
Potrivit textului aprobat de Senat, suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid nu poate depasi 48 de salarii minime brute pe tara, spre deosebire de 12 salarii, cat era limita initiala. La capitolul "donatii", senatorii au mai ajustat plafonul initial. Astfel, donatiile primite de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 200, spre deosebire de 250 de salarii de baza minime brute pe tara, cat era initial. Limita donatiilor primite de la o persoana juridica a ramas insa de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara intr-un an. Alta prevedere a legii aprobate de Senat interzice folosirea resurselor financiare, umane si tehnice apartinand institutiilor publice, regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale, societatilor comercile sau societatilor bancare la care statul este actionar pentru sprijinirea activitatii partidelor politice sau a campaniilor electorale a acestora, altfel decat in conditiile stabilite de legile electorale.
Gratuitatile interzise
Partidele politice nu au dreptul sa accepte donatii sau servicii prestate cu titlu gratuit de la categoriile de institutii mentionate. Proiectul mai stipuleaza ca este interzisa acceptarea donatiilor din partea unui sindicat sau a unui cult religios. Textul subliniaza ca reducerile de pret care depasesc 20% pentru bunurile si serviciile oferite partidelor politice si candidatilor independenti se vor considera donatii si se vor inregistra distinct in contabilitatea proprie a acestora.
In ceea ce priveste subventiile primite de la stat, textul precizeaza ca suma alocata anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat. Subventia se acorda in functie de numarul de voturi primit in alegerile parlamentare si in alegerile locale. In cazul aliantelor politice sau electorale, subventia se va imparti, potrivit intelegerii, intre membrii aliantei respective sau, in lipsa unei intelegeri, dupa numarul de mandate obtinute.
Pe de alta parte, Departamentul de control al finantarii partidelor urmeaza sa fie infiintat in cadrul Autoritatii Electorale Permanente (AEP). In 30 de zile de la intarea in vigoare a legii, Autoritatea Electorala Permanenta ve prelua registrul fiscal de la Curtea de Conturi.
Valentina DELEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
La sinistrati le mai dam ceva?   de Mahacicala
A r h i v a
  Motiunea PSD dupa modelul Traian Basescu    1 comentariu
  Legea play-back aprobata la Camera    1 comentariu
  Social-democratii in dificultate    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03567 sec.