Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bacalaureatul 2006 incepe luni
Peste 190.000 de absolventi de liceu incep luni examenul de bacalaureat, avand dedicate cate doua zile pentru cel doua probe orale - la limba romana in 26 si 27 iunie, iar la limba straina, in 28 si 29 iunie. Probele scrise vor avea loc in intervalul 3-7 iulie, cu primul test la limba si literatura romana, pe 3 iulie, urmat de testul la limba materna pentru minoritati - 4 iulie, si de testul la cea de-a doua proba obligatorie, pe 5 iulie. In data de 6 iulie va fi sustinuta proba scrisa la alegere, in functie de profil, iar in ultima zi, 7 iulie, proba sportiva sau, la alegere, o proba scrisa.
Candidatii respinsi la examenul de bacalaureat incepand cu sesiunile anului 2003 pot sustine si ei probele la disciplinele unde au picat, pe baza unei adeverinte de la liceul pe care l-au absolvit, cu rezultatele obtinute in sesiunile mentionate. Pentru absolventii din seria curenta, tabelele de inscriere la prima sesiune au fost actualizate dupa incheierea semestrului al doilea, prin eliminarea candidatilor corigenti, repetenti, cu situatia neincheiata sau exmatriculati. Pentru elevii de clasa a XII-a care sustin examene de corigenta se va stabili o zi speciala de inscriere pentru sesiunea a doua de bacalaureat, intre 17 - 21 iulie.
Supliment pentru profesori
Ministerul Educatiei si Cercetarii a alocat cu 40% mai multi bani fata de anul trecut pentru profesorii care participa la bacalaureat, asa cum a procedat si in cazul testelor nationale. Potrivit ministrului Mihail Hardau, sumele primite de profesori in anii anteriori nu au reprezentat o "compensatie reala pentru munca depusa". Pentru examenul de bacalaureat, presedintele de comisiei primeste 700 de lei daca in centru sunt mai putin de 400 de candidati si 1200 de lei daca sunt peste 400 de candidati. Vicepresedintii primesc 600 de lei, secretarii si membrii - cate 425 de lei, iar informaticienii - 1,2 lei pentru fiecare candidat. Presedintele Centrului zonal de evaluare primeste 500 de lei, secretarul si membrii, cate 450 de lei, examinatorii la probele orale, cate trei lei pentru fiecare candidat, evaluatorii lucrarilor scrise, cate cinci lei pentru fiecare lucrare, supraveghetorii - cate 45 de lei pe zi, iar informaticienii - 0,5 leu pentru fiecare candidat. Cadrele didactice care traduc vor primi 50 de lei de proba. Potrivit Statutului personalului didactic, aceasta activitate este considerata complementara, insumeaza, alaturi de activitatea didactica, 40 de ore pe saptamana si este platita separat de salariul de baza.
Examene si pentru absolventii SAM
In perioada 26 iunie - 1 iulie, absolventii scolilor de arte si meserii (SAM) sustin examenele de certificare a competentelor profesionale, prima sesiune. Acestia au posibilitatea sa iasa din sistem dupa fiecare nivel, astfel: dupa clasa a X-a, ei pot urma un an de completare, ori pot finaliza studiile prin parcurgerea ciclului superior al liceului, si apoi sa se prezinte la examenul de bacalaureat. Pentru trecerea succesiva de la un nivel la altul, un absolvent trebuie sa dobandeasca certificatul de calificare corespunzator. In functie de traseul ales, se pot dobandi trei calificari: certificatul de calificare de nivel 1 la absolvirea clasei a X-a, certificatul de calificare de nivel 2 la absolvirea anului de completare, si certificatul de calificare de nivel 3 la absolvirea ciclului superior al liceului prin ruta scoala de arte si meserii (clasa a XIII-a).
Examenele cuprind o proba practica si una orala. Graficul de desfasurare a examenului: pentru absolventii clasei a X-a: 26 - 28 iunie, desfasurarea probelor, iar pe 29 iunie - afisarea rezultatelor; pentru absolventii anului de completare: 29 iunie - 1 iulie, sustinerea proiectului, iar pe 2 iulie, afisarea rezultatelor.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Fraieri   de DianaI
Verificati baremele de corectare dlor   de mierla
A r h i v a
  Avertizari cu victime    
  AVAS trece la represalii    
  "Capsunarii" nu ne mai ajuta    7 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01682 sec.