Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
(Re)cunoasteti autorul
"Corpuri romanesti" este abia un inceput
-- Interviu cu Razvan Tupa
Razvan Tupa, fuziunea editurii "Polirom" cu editura "Cartea Romaneasca" a adus in librarii printre altele si carti de poezie semnate de tineri intrati in circuitul literar. Te numeri printre ei.
De multe ori sunt surprins de intensitatea care izbucneste din spatele unei structuri aparent mecanice. Din punctul acesta de vedere, "Corpuri romanesti" este abia un inceput. In seara in care am predat la tipografie primul meu volum, "Fetis - o carte romaneasca a placerii", am stiut ce ma intereseaza sa scriu in continuare. 45 de minute am stat in cada plina cu apa fierbinte. In cateva ore aveam o structura a volumului (care s-a schimbat complet pana la urma). Ma interesau cateva tipuri clare de mecanism care, pe de o parte structureaza identitatea individului, pe de alta genereaza momente unice, personale. Volumul acesta "Corpuri romanesti" a fost publicat anul trecut de editura Cartea Romaneasca.
In prima varianta mecanismele despre care vorbeam ar fi trebuit sa fie parodice. O prima parte a volumului era o telenovela a carei actiune plasata la inceputul secolului XX era intretaiata de straluciri din cotidianul romanesc. A doua parte ar fi trebuit sa fie poeme care respecta structura simpla a manelelor (se numea "manele pentru mai tarziu") tragand textele spre fondul a ceea ce numeam ironie dureroasa.
Pana la urma aceste sectiuni s-au inchis de la sine, pe masura ce se cristalizau cateva genuri de poem care m-au surprins. In varianta finala "Toate obiectele in care inghesuim intentia noastra de apropiere" este sectiunea care deschide volumul. Acum am ajuns sa vad poemele din acea sectiune ca un fel de omagiu nostalgic (ironia inclusa) adus rupturii dintre discursul teoretic si crisparile prin care ne explicam posibilitatea unor momente de poezie in existenta zilnica. Trecand repede peste "Sexul Rompres", poemul-provocare pentru rabdarea cititorului care ocupa mijlocul volumului, vreau sa ajung la ultima sectiune a "corpurilor romanesti", "acte de poetica netextuala". Vedeam ca unele lucruri citite (poemele, cuvintele altora) interactioneaza violent cu anumite secvente aparent banale din viata mea pe care am putea sa o numim discurs. Asteptam ceva mai mult decat am reusit din partea poemelor de cinci cuvinte ("muste si motorase") pe care le-am strecurat in aceasta sectiune.
Cu ce carti noi ne vei surprinde, Razvan Tupa?
Dupa "Corpuri romanesti", viitorul volum ar trebui sa fie doua carti. Una dintre ele ar trebui sa fie eseul "Corpuri romanesti", din care au aparut deja cateva fragmente in revista "Cultura". Acest eseu a pornit ca o incercare de a pune fata in fata tendintele literaturii contemporane (in special poezia) de la noi si incercarile din alte culturi mai mult sau mai putin celebre.
A doua carte ar fi un volum de poezie, dar acesta nu ar trebui sa apara decat in 5-9 ani. Pana atunci ma intereseaza sa folosesc acele margini ale poeziei care tin de publicarea in volume artizanale si, mai ales, sondarea posibilitatilor pe care le ofera spatiul audio-video pentru "publicarea" poeziei. Primele mele incercari in acest sens le-am postat pe internet. Unele se gasesc pe blogul http://corpuriromanesti.blogspot.com.
Cateva cuvinte despre literatura momentului?
Pentru cineva care foloseste limba romana pentru a trai "literatura momentului" ar putea sa cuprinda o plaja temporala destul de larga. Foarte multe elemente vii ale expresiei literare in limba romana vin de cateva zeci de ani. Fie ca este vorba de formularile beatnice pe care le-a gasit Alexandru Musina pentru "Expresul..." sau acum mai bine de 20 de ani, ori despre agresiunile afectuoase puse la cale de Marius Ianus in volumele sale de poezie, cred ca se pot recunoaste momente de forta ale limbii romane. Personal, astept cu sufletul la gura ultimul volum al trilogiei lui Mircea Cartarescu, "Orbitor". Daca as vrea sa ies putin din spatiul strict romanesc al literaturii m-as referi in primul rand la Norman Manea sau la Alexandru Ecovoiu care pentru mine reprezinta doi poli ai raportarii la puterile povestirii. Ca sa identific si polul opus poeticilor pomenite mai sus ar trebui sa ma refer la acea ramura a poeziei romanesti care porneste de la Blaga si ajunge prin Ion Muresan pana la Claudiu Komartin sau Dan Coman.
Nu as putea sa inchei aceasta privire foarte superficiala pe deasupra literaturii de azi fara sa ma gandesc la Gheorghe Iova, scriitorul care de 30 de ani este prezent dincolo de paginile scrise de generatii intregi de scriitori in limba romana.
Dialog realizat de Iolanda MALAMEN 
A r h i v a
  Scrisoare deschisa catre Videanu    4 comentarii
  Liber pentru teatrul independent    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Divina "ignoranta" a emigrantului    2 comentarii
  Din nou, dans la CNDB    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00989 sec.