Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Scrisoare deschisa catre Videanu
Domnule Primar General
Aceasta este o scrisoare deschisa ce va este adresata. N-am scris "Primar general al Bucurestiului" pentru ca - stiti, de altfel, prea bine - numai Bucurestiul are o astfel de titulatura administrativa. Cu ce anume as vrea sa va retin atentia, asadar...
Mai intai, as vrea sa aflati si dumneavoastra cea mai tare propunere de brand de tara pentru Romania care a fost elaborata pana in prezent. Iat-o: "Faceti-va vacantele in Romania. Masinile dumneavoastra sunt deja acolo".
Ce ziceti? Nu e tare?
In al doilea rand, as vrea sa va sugerez un brand pentru Bucuresti.
Am sa o fac printr-un ocol epic. In vremea comunistilor, Uniunea Scriitorilor din Romania avea fel de fel de - asa se numeau - schimburi culturale. Avea si cu China, fireste. Intr-un an, nu mai stiu care, a venit randul lui Traian Iancu sa faca parte din delegatia de scriitori romani care vizitau China. Asta insemna "schimb cultural". Traian Iancu era poet de mana paispea si director economic al USR. La intoarcere, a fost intrebat de presedintele USR, care inca nu vazuse China, cum nici bietul Iancu n-ar fi vazut-o daca n-ar fi vrut presedintele sa-l treaca pe lista cu pricina: "Ei, cum e China?". "Tovarase presedinte - zice Iancu -, tovarase presedinte - repeta el -, este de ne-re-cu-nos-cut".
Ei, bine, de ce cred ca acest brand, "Bucurestiul - de ne-re-cu-nos-cut", are mari sanse sa se impuna in chip natural?
Sunt convins ca aveti deja raspunsul. "Inca unul care ma injura pentru povestea aia cu Catedrala <<Sf. Iosif>>" - veti fi zis deja.
Daca n-ar fi fost decat aceasta poveste, poate ca n-as fi vorbit de brand-ul inspirat de Traian Iancu. Stiu ca nu prea aveti legaturi primariale cu inceputurile povestii de la Catedrala. Dar aveti initiativa inceputurilor prin care a aparut proiectul parcarii subterane de sub Piata Revolutiei si aveti, de asemenea, proprietatea ideii de a ridica acolo, deasupra solului, doua "edificabile" - ce cuvinte stiti sa folositi, Doamne! -, doua "edificabile", adica doi monstri de zeci de etaje care ar transforma acel destul de simbolic spatiu deschis intr-o imbarligatura de stradute.
Stiu (stim) de asemenea ca ati facut un pas inapoi: ati acceptat sa supuneti proiectul acestor "edificabile" unui referendum bucurestean.
Ati procedat dupa regula inventata de un alt scriitor, pe nume Teodor Mazilu. "Eu am ridicat problema, eu o bagatelizez" - zicea un personaj al sau.
Intr-adevar, proiectul "edificabilului" de langa Catedrala nu va apartine, prin urmare nici nu aveti cum sa-l bagatelizati.
Dar daca e adevarat ca tot ce faceti vine numai din buna dumneavoastra credinta, va intreb cu toata buna mea credinta de ce nu propuneti - in cadrul aceluiasi referendum - si o intrebare care sa aduca o solutie civica si pentru monstrul legal de langa Catedrala (daca legal este).
Dar legal n-are cum sa fie pentru ca aceeasi companie de investitii (apropo: ce e cu aceasta companie? n-ar fi utila o vorba oficiala a dumneavoastra despre acesti investitori?) a comis un precedent de ilegalitate langa Biserica Armeneasca. Acolo au fost incalcate normele tehnice de constructie. Ca urmare, Armeneasca a crapat si a fost doi ani in restaurare.
Stiti ce spun aceste norme universale care sunt impuse pe baze de calcul matematic? Spun ca, daca ai excavat o tona de pamant, n-ai voie sa faci casa decat de atatea tone maximum, altminteri se produc presiuni in sol si crapa tot ce e construit pe acolo prin preajma.
Stiti, oare, ca acest defect tehnic al proiectului de langa Catedrala a trecut ca prin branza pe sub ochii expertilor care au avizat solutiile tehnice ale constructiei?
Spuneti, acum, ca n-aveti solutie la problema de mai sus cata vreme investitorii nu accepta sa primeasca alta locatie pentru proiectul lor.
Asa ne spuneti si noua, si presedintelui Basescu, care v-a chemat la patul lui de spital sa va ceara sa gasiti solutia.
Domnule Primar General, aveti doua solutii: 1) referendum; 2) reexpertizarea datelor tehnice ale acestui proiect.
Mi-am permis aceasta scrisoare cu iesire la public nu atat fiindca am fost unul din votantii dumneavoastra, ci mai ales pentru ca n-as vrea sa ajungem la teribilul brand "Bucurestiul - de ne-re-cu-nos-cut".
Ioan Buduca 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Under presure!   de DanBruma
Multumesc, Ioan Buduca, mi-ati deschis ochii : Theodot Mazilu l-a creat pe Videanu,   de Raquel
Domnu' Videanu... Eu de cand am fost la ultima vanatoare de crocodili (un fel de reptile ca matale) am ramas cu dorinta   de Omul cu Picioare foarte Paroase
"Adriean"   de mediator
A r h i v a
  Liber pentru teatrul independent    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Divina "ignoranta" a emigrantului    2 comentarii
  Din nou, dans la CNDB    
  "Corpuri romanesti" este abia un inceput    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00984 sec.