Ziua Logo
  Nr. 3641 de luni, 5 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Caracatita universitara
ZIUA Foto
Sistemul universitar romanesc, cu cele 58 de universitati de stat (470 de facultati) si deservit de aproape 5000 de profesori si 4000 de conferentiari (platiti regeste, prin scandaloase cumuluri de norme si functii), dublati de o armata de aproximativ 9000 de asistenti, preparatori si lectori (sefi de lucrari) constituie, in prezent, una din marile gauri negre ale bugetului de stat. Aceasta este concluzia la care au ajuns expertii Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice (AECD) din Romania, for UE cu reprezentanti in Parlamentul European, care monitorizeaza reforma invatamantului romanesc, dar si coruptia institutionalizata din universitati. Actualul sistem universitar functioneaza intr-o structura aberanta (vezi facsimilul dupa documentatia MEdC), nemaiintalnita in spatiul UE si SUA, aceea de piramida inversata, mai precis cu un numar de profesori si conferentiari mai mare decat cel al asistentilor, preparatorilor si lectorilor. AECD-Romania avertizeaza autoritatile de resort ca o catedra de la orice universitate ar trebuie sa respecte aceasta structura piramidala: un profesor, doi conferentiari si patru-sase lectori, asistenti si preparatori. Mai mult, expertii AECD-Romania au raportat la Bruxelles ca "invatamantul romanesc nu tine seama de nevoile economiei, pentru a nu crea surplus sau deficit de personal".
Oficialii europeni au fost atentionati ca Romania refuza aplicarea modelului occidental de planificare a dezvoltarii invatamantului in functie de dezvoltarea economica - model elaborat de savantul Jan Timberger de la Institutul Economic din Rotterdam. Modelul Timberger, de eficientizare a invatamantului, a fost aplicat cu succes de un grup de 16 state occidentale, carora li s-a adaugat Turcia, SUA, Japonia, Canada. Lasat pe mana mafiei universitare, a fostilor securisti si a esalonului doi al PCR, invatamantul romanesc a capatat o structura tumorala, marcata de coruptie institutionalizata, nepotism, incompetenta crunta, infractionalitate conexa coruptiei si multa, multa impostura. Potrivit AECD si conform modelului Timberger, aberanta structura universitara romaneasca, prin armata sa de indivizi dubiosi, ajunsi peste noapte profesori si conferentiari cu zeci de norme si functii in cumul, inghite mii de miliarde de lei vechi annual. Cu acesti bani, tocati de impostorii ajunsi profesori si conferentiari, s-ar putea dubla, instantaneu, salariile tuturor cadrelor didactice din intregul invata-mant (gradinite, scoli generale, licee, scoli de meserii, colegii, facultati etc).
<Numar nejustificat de mare de universitati
Presedintele executiv al AECD-Romania, prof.dr.mat. Florin Cristian Gheorghe, coordonatorul aplicarii modelului Timberger in Romania anilor 2003-2006, arata in studiul sau ca "dupa 1989, invatamantul superior de stat si universitar s-a dezvoltat fara a tine seama de nevoile economiei si de numarul de profesori acreditati, infiintandu-se un numar nejustificat de mare de universitati in orase sau chiar comune care nu aveau traditie si conditii pentru functionare, cum ar fi facultatile de stat aparute in localitati precum Toplita (57 studenti), Crevedia (53 studenti), Aiud (53 studenti), Marghita (52 studenti), Geoagiu (36 studenti), Reghin (34 studenti), Amara (549 studenti), Satu Mare (534 studenti), Bistrita (696 studenti), Calarasi (714 studenti), Drobeta Turnu Severin (1972 studenti). Sunt date dintr-o statistica secretizata de MEC, la nivelul anilor 2001-2002. Din cele 58 de universitati de stat, 37 au sub 500 de studenti. Sa luam ca exemplu o facultate de stat care functioneaza la Geoagiu, cu 36 de studenti. Pentru acestia trebuie platite de la bugetul statului cel putin 10 cadre didactice (profesori, conferentiari) la care se adauga 5-10 asistenti plus cheltuieli administrative si de personal TESA. In acest caz cheltuielile minime sunt: 10 x 12 milioane de lei (salariu mediu pentru profesori/lector) plus 5 x 8 milioane de lei (salariu de asistent); rezulta o cheltuiala lunara, numai pentru salarii cadre didactice, de 160 milioane de lei; pentru 12 luni rezulta 1,920 miliarde de lei/an, numai cu facultatea de stat din Geoagiu; daca inmultim aceasta suma cu 37 - numarul de universitati - fantoma, se obtine 171 miliarde de lei, irositi pe salariile cadrelor didactice, la care se adauga cheltuielile administrative. Daca se aduna si sumele uriase, decontate de multi profesori si conferentiari, incadrati ilegal la mai multe facultati si universitati, cu 5-10 norme, unii ajungand chiar la 20 de norme, ca titulari, se ajunge la mii de miliarde de lei. Astfel se fraudeaza bugetul public, ajungandu-se ca sa nu fie bani pentru marirea salariilor de mizerie ale invatatorilor, de pilda, in timp ce statul, risipitor, acorda lefuri grase unor profesori care pretind ca, potrivit celor 10-20 de norme asumate in cumul, fac - in cele 24 de ore ale zilei - 50 de ore de curs! Scaderea alarmanta a calitatii invatamantului nu mai trebuie discutata in aceste conditii de frauda financiara tolerata de stat". Studiul AECD arata ca optimul numarului de universitati pentru Romania ar fi 18.
Facultatile de "Medicina SRL" - un pericol public
"Un fenomen periculos este degradarea calitatii actului medical si ca o consecinta a decaderii facultatilor de medicina din cauza mediocritatii cadrelor didactice care le deservesc", a consemnat, in raportul AECD Romania, presedintele onorific al acestui for european (devenit incomod pentru multi) conf.dr. Corneliu Zeana. Rapoartele periodice ale AECD-Romania, expediate la Bruxelles de conf.dr. Corneliu Zeana, cuprind mereu si referiri la fenomenul coruptiei din invatamantul superior medical. Aceste documente ajung, tot periodic, in atentia anumitor europarlamentari din stafful Miscarii Europene, unii dintre acestia declarandu-se realmente ingroziti de slaba pregatire a absolventilor facultatilor de medicina si de impostura universitara a multor cadre didactice din sistemul medical. "Invatamantul superior medical romanesc cuprinde 21 de universitati, majoritatea de stat, dar si particulare, unele functionand fara baza materiala necesara. Anul trecut, s-a mai infiintat o universitate de medicina la Galati, fara vreun suport material, fara vreo traditie. Aplicarea modelului Timberger-UE pentru Romania indica doar 6-7 universitati de medicina" se arata in documentatia AECD. Expertii-medici ai AECD, printre care si prof.dr. Nae Constantinescu, membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale, precizeaza ca " nu trebuie sa se mai permita invatamant particular in doemniul medical, date fiind conditiile de tranzitie corupta ale Romaniei si experienta statelor dezvoltate din UE, care nu-si permit sa lase sanatatea oamenilor pe mainile impostorilor cu facultati de medicina SRL sau SA".
Inflatia de titluri nemeritate
Piramida inversata a structurii cu profesori si conferentiari de tranzitie corupta, ajunsi in posturi prin sistemul pcr (pile, cunostinte si relatii), a fost creata pentru fostii activisti si securisti, pentru cadrele de la "Stefan Gheorghiu", pentru fostii militieni, pentru juristi si economisti de IAS si CAP sau normatori de uzine si fabrici, pentru indivizi cu trecut penal sau pentru politicieni si parlamentari sfertodocti, care si-au folosit functia politica in obtinerea titlurilor academice si asigurarea unei cariere didactice pe viata. Impostura universitara, dublata de coruptie, este un fenomen national extrem de grav, care atenteaza la siguranta nationala, dat fiind pericolul distrugerii profesionale a tinerelor generatii, stricate moral chiar din facultatile unde li se impune ca model profesorul si conferentiarul fara opera stiintifica, fara valoare atestata sau recunoscuta. Prof.dr. Adelina Georgescu, fondatorul Institutului de Matematica Aplicata al Academiei Romane, membru in stafful AECD, considera ca "MEdC trebuie sa purceada rapid la reatestarea pe posturi, pe criterii europene, unice in aplicare pentru domeniul respectiv, pentru a se reduce drastic inflatia de universitari cu titluri nemeritate si pentru a se face o selectie riguroasa a educatorilor viitorilor specialisti". In facsimilul ce reproduce un document MEdC, analizat de AECD-Romania, se observa ca in multe universitati de stat numarul de profesori si conferentiari depaseste binisor pe cel al asistentilor lectorilor si preparatorilor (la Politehnica din Bucuresti: 883 versus 768; la Politehnica din Iasi: 526 versus 418; la Politehnica din Cluj: 328 versus 314). La alte universitati, ce acopera toata gama specializarilor, cifrele sunt sensibil egale, fapt anormal care evidentiaza inflatia de titluri obtinute cu orice pret.
Hardau: "Exista profesori care iau mita ca niste borfasi"
Radiografiem mai jos acest fenomen national al imposturii universitare, devorator de mii de miliarde de lei din bugetul statului, prin nominalizarea unor personaje mai mult decat dubioase, unele chiar penale, denuntate ca atare de comunitatea stiintifica, in diverse documentatii adresate MEdC, unor Parchete sau instante (in dosare penale de coruptie) sau AECD-Romania (unele chiar consemnate in rapoartele anuale ale acestui for, expediate la Bruxelles). Sunt acuzatii si dezvaluiri extrem de grave, pe care persoanele vizate, incriminate pentru coruptie morala si impostura didactica, nu le-au putut combate din cauza "adevarurilor universitare" consemnate in respectivele documente, intrate in arhiva departamentului de Investigatii-ZIUA. Avem in fata primul episod al unor serii de dezvaluiri socante, care vin sa confirme recentele declaratii, in premiera postdecembrista, ale unui ministru al Educatiei (Mihail Hardau), fortat de realitate sa recunosca, public, in fata Asociatiei Nationale a Organizatiilor Studentesti, faptul ca "mediul universitar este corupt", ca "exista cadre didactice care iau mita de la studenti, ca niste borfasi", dar ca "incercarile sale de schimbare a sistemului au deranjat grupurile de presiune". Organizatiile studentesti vor sa mearga dincolo de declaratia stupefianta a ministrului Hardau. Adica vor masuri radicale, rapide, de eradicare a coruptiei si imposturii din sistemul universitar si academic. In aceste zile studentii asteapta un raspuns clar al curajosului ministru Hardau asupra planului oficial de asanare a universitatii romanesti in prag de integrare europeana. In functie de raspunsul ministerial, organizatiile studentesti vor decide implicarea in noi actiuni de presiune sociala. ANOSR a luat in calcul si declansarea unei greve generale, ca semnal de alarma pentru oficialitatile de la Bruxelles asupra dezastrului care domneste in invatamantul superior, dupa 16 ani de coruptie institutionalizata si de degradare continua a standardelor morale si profesionale din universitati.
Magistrati corupti, mituiti cu posturi
La Universitatea Valahia din Targoviste, juristul Virgil Paun, presedintele Fundatiei "Redarea istoriei", intr-o scrisoare adresata ministrului Miclea, bazata pe declaratiile unui martor la un proces de coruptie universitara de la Judecatoria Sector 1, arata: " Avocatul Sache Neculaescu, consilier local PSD, arestat in anul 1991 pentru implicarea in traficul si vanzarea de copii, fost mare activist pana in 1989 (ii pedepsea pe cei care nu participau la programele ideologice ale lui Ceausescu), a fost gratificat de PSD, in anul 2001, cu functia de decan al Facultatii de Drept. (...) La Tribunalul Dambovita, a negustorit dreptatea, in complicitate cu anumiti magistrati corupti, pe care i-a inscris la doctorate (cazul prim-procurorului Parchetului Dambovita, Mihai Adrian, care si preda studentilor de la UVT - fiind protejatul deputatului PSD Ion Stan, ambii fiind acuzati, cu probe, ca au musamalizat, cu NUP si SUP, prin trafic de influenta, un dosar cu 214 note false, la Facultatea de Stiinte Economice, puse in cataloagele masluite de lectorul Florin Popescu, ajuns deputat PNL in 2004 si conferentiar, la UVT - n.r.). Unor magistrati avocatul-decan Sache Neculaescu le-a oferit posturi didactice la facultatea sa. (...) Patrunzand in birourile unor judecatori, decanul Neculaescu i-a amenintat pe acestia ca daca nu-i dau solutii favorabile va prezenta hotararile lor ministului PSD al Justitiei. Plagiind si compiland, si-a capatat doctoratul in iepoca de aur; si-a construit o falsa opera stiintifica, marcata de furt intelctual, agramatisme etc.". AECD a monitorizat ascensiunea spectaculoasa a "profesorului dr. Ion Cucui, actualul rector la UVT, fost lucrator al Securitatii la ambasadele din Maroc si Congo, care a ajuns in doar cativa ani profesor universitar dupa ce a ocupat postul de contabil la IAS Targoviste, implicat in falimentarea acestei unitati, fara a avea lucrarile stiintifice necesare accederii in universitate". La fel a intrat in sistem, in 1996, fara opera stiintifica, potrivit documentelor AECD, si normatorul de la combinatul de otel Targoviste, Ion Stegaroiu, ajuns in cativa ani profesor si decan al Facultatii de Stiinte Economice, cu o opera aproape inexistenta. Prof.dr. Emil Constantinescu, ca fost rector si ca raportor AECD-Romania, s-a declarat alarmat de "coruptia din facultatile de drept, unde se obtin diplome pe bani sau prin favoritisme, fapt ce va duce la aparitia unor magistrati corupti inca de la inceputul carierei lor".
Coperti de carti care nu exista!
Corpul de Control al ministeriatului Hardau (directorii Gabriel Stefanescu, Floare Macris, Ion Calin si Lucian Ghioca) a atacat in lunile martie si aprilie a.c. coruptia si fraudele financiare imense, semnalate de AECD ca fiind un modus vivendi la Universitatea din Pitesti. Ancheta MEdC s-a finalizat cu un proces verbal (nr.32895/23 mai 2006) de constatare a faptelor grave petrecute la UP sub patronajul penal al fostului rector Gheorghe Barbu: "Inginerul informatician Florentin Ipate, cadru didactic la Facultatea de Matematica, a fost promovat profesor universitar la varsta de 35 de ani; una din firmele de la care s-au achizitionat 80 de computere, la pret dublu, in anul 2003, a fost cea a ing.F.Ipate. (...); Bogdan Nicusor Niculescu, fost doctorand, a promovat la nivelul de conferentiar pe baza unui referat neaprobat de seful de catedra, care continea inadvertente cauzate de numarul mare de carti publicate, aceasta fiind de fapt o practica la data respectiva; (...) La Editura Universitatii Pitesti exista si o practica prin care se dau autorilor coperti si ISBN-uri pentru carti care nu exista, dar cu care s-au luat grade stiintifice; (...) Conf. Paul Radovici, decanul Facultatii de Matematica, ocupa pe nedrept functia de conferentiar, intrucat acesta nu detinea lucrarile stiintifice publicate si nici vechimea necesare promovarii".
Influenta unei functii politice inalte
Prof. univ. dr. Adelina Georgescu a sesizat AECD si MEdC asupra reputatiei exceptionale detinuta de rectorul Gh.Barbu: "Coruptia din UP este intretinuta, dupa principiile mafiei rosii, combinata cu cele ale capitalismului salbatic, de un fost mare activist pcr, ultimul secretar BOB al PCR din UP. Gh.Barbu a intampinat Revolutia ca un om foarte bogat, potrivit afirmatiilor sale, cu un venit din meditatii de 2000 USD pe luna. A continuat ca democrat, fiind patronul primului restaurant din Pitesti, tot dupa spusele sale. In aceste conditii nu stie nici dansul de ce a vrut sa faca si cariera universitara, mai bine zis administrativa, la rectorat". Expertul AECD a denuntat la MEdC, in data de 25 mai a.c., mai precis Corpului de Control, ilegalitati comise pentru gulere albe precum secretari de stat: "Titluri de doctori si de profesori universitari au fost luate de unele cadre ale Universitatii Pitesti fara indeplinirea unui minim de performanta stiintifica si sub influenta inaltelor functii de demnitari. Fizicianul Constantin Valeca a fost facut profesor la doua luni dupa ce a devenit doctor in management, titlu obtinut la Universitatea Transilvania din Brasov.(...) Promovarea sa a fost nelegala. (...) Era o grava incalcare a legilor cercetarii stiintifice raportata la statutul cadrelor didactice. (...) La data titularizarii pe postul de profesor universitar, C.Valeca era ministru secretar de stat cu probleme de cercetare, functie care i-a influentat decisv promovarea . (...) In cazul fostului prefect de Valcea, Ion Perpelea, fara avizul decanului (prof. E Lefter) de la Facultatea de electromecanica, a fost numita o comisie. Decanul nu facea parte si nici nu fusese anuntat ca are loc concursul pentru postul de conferentiar. Acum dl conf.dr. Perpelea este consilier la Consulatul Roman din Marsilia. (...) Alt caz este acela al conf.dr. N.Rusu, de la ASE, fost politist, care aspira la titlul de profesor. Nicolae Garleanu, pensionar, fost sef al Penitenciarului Colibasi, in prezent primar al comunei Bogati-Arges, este cadru didactic la UP, unde preda dreptul Muncii la Sectia ... Inginerie".
Promovarea protejatei cu finantare speciala
Un incredibil cumul de functii bine platite din bugetul statului inregistreaza un fost nomenklaturist PCR de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina
Veterinara Bucuresti (USAMVB), fapt monitorizat de AECD si denuntat la MEdC conf. Dr. Aurelian Oprea, care a facut uz de Legea avertizorului de ilegalitati si acte de coruptie (nr.571/2004): "De un regim preferential beneficiaza prorectorul Ioan Namolosanu, fost secretar pcr si fost sef de catedra in patru mandate consecutive, care in prezent indeplineste simultan functiile de profesor la Viticultura, presedinte ONVV, director de subprogram AGRAL, profesor la Universitatea Valahia Targoviste, profesor la Universitatea Pitesti etc.". Expertii AECD au constatat ca "prorectorul Namolosanu si-a promovat protejata, pe numita Arina Antoce, prin frauda universitara, in postul de conferentiar la USAMVB", fapt confirmat recent si intr-un dosar penal (de coruptie academica) la Judecatoria Sector 1, prin marturie judiciara si inscrisuri (inclusiv probatoriul plagiatului ordinar comis de Arina Antoce cu prefata semnata de I.Namolosanu). Prezent la proces a fost si decanul Victor Popescu, fost nomenklaturist pcr la USAMVB, care a avizat Arinei Antoce un scandalos cumul de functii pe state de plata, cu nemiluita, din bani publici. La dosar exista documente care probeaza tocarea banului public (programe AGRAL de cercetare stintifica) de tandemul Namolosanu-Antoce sub patronajul decanului Victor Popescu. Metoda santajarii mascate a statiunilor de cerectare viticola (primiti bani publici daca includeti in program pe anumiti acoliti ai conducerii USAMVB) a fost denuntata de avertizorul Oprea. Din documentatia intrata recent in arhiva ZIUA, rezulta si faptul ca asa-zisul profesor Arina Antoce figura cu salariu de cadru didactic la USAMVB, cu retributie ca sef-program AGRAL precum si ca un cercetator, pe statele de plata ale Statiunii Viticole de la Odobesti (cu o chenzina scandalos de mare in comparatie cu cele ale adevaratilor specialisti, desi "in luna respectiva Arina Antoce s-a aflat intr-o deplasare de doua saptamani in Germania". Mafia profesorala de la USAMVB a reusit la proces, la instanta de fond, sa-l umileasca pe avertizorul public Oprea. Judecatoarea stagiara Ana Maria Zaharia l-a sanctionat administrativ cu amenda pe avertizorul anticoruptie,conf.dr. A.Oprea, obligandu-l in acelasi timp sa-i plateasca fostului activist pcr Victor Popescu suma de 30 de milioane de lei, ca daune morale. Presedintele onorific al AECD-Romania a raportat la Bruxelles acest incredibil caz de musamalizare, in Justitie, a coruptiei universitare, anuntand forul european ca "la recursul de la TMB va face o cerere ca AECD sa fie intervenient in acest proces simptomatic pentru abuzurile si ilegalitatile petrecute sub mandatul decanului Victor Popescu".
Examene si doctorate trucate, avansare pe adeverinte
In dosarul penal nr. 3471/2003, cu fapte de coruptie universitara, de la Judecatoria Cluj, exista denuntul unui conferentiar care a atacat mafia din Facultatea de Chimie a Universitatii din Cluj: "Prof.dr. Ioan Alexandru Silbe, membru corespondent al Academiei Romane, face parte dintr-o retea de activisti securisti de notorietate, extrem de periculoasa, condusa de prof. Dr. Emil Cardas, care actioneaza de mai multi ani, prin toate mijloacele, impotriva Romaniei (sume uriase de bani rispite, aparatura foarte scumpa nefolosita, examene si doctorate trucate". Senatul universitatii Babes-Bolyai nu a luat, ani de-a randul, nici o masura, pentru asanarea imposturii sesizate la rectorat si MEdC: "S-a falsificat procesul verbal al Consiliului profesoral al facultatii de chimie, care a avut drept urmare avansarea ilegala a conf.dr. ing. Agachi Serban, la gradul didactic de profesor, de catre dl.prof.dr. Mager Sorin, decanul facultatii de atunci, impreuna cu conf.dr. Irimie Florin, secretarul stiintific, acesta din urma, promovand el insusi, pe baze de adeverinte".
Impostura arvunita, bursier NATO mazilit
La universitatea din Craiova coruptia si impostura au atins dimensiuni greu de imaginat, in ultimii 10 ani, racile tolerate si musamalizate, in special, sub ministeriatele Andronescu si Athanasiu. Plecat cu o bursa de cercetare NATO, in Portugalia, pentru un an, conf. Dr. Ion Carstea s-a trezit lucrat de anumiti decani, sefi de catedra rectori si prorectori, speriati de competenta cadrelor didactice tinere, cu opera stiintifica adevarata si recunoastere internationala. Ministeriatele Miclea si Hardau au evitat asanarea imposturii din aceasta institutie de stat, devenita o reduta a fostei nomenklaturi universitare pcr, conform dosarului de coruptie intocmit de conf. Dr.Carstea, dar cercetat partial de PNA: "La Universitatea Craiova posturile didactice sunt arvunite sau predestinate fie copiilor unor cadre didactice, fie sotiilor acestora. Posturile se dau ca la piata, iar facultatea de Electrotehnica exceleaza in acest domeniu, cand decan a functionat Maria Brejboiu. Aceasta confunda o institutie de stat cu ograda proprie. Este un caz tipic de om mic in functie mare, ajuns pe scaun de decan cu sprijinul nemijlocit al unor cadre didactice care, din 1989 incoace, nu au mai cedat puterea (de exemplu rectorul Mircea Ivanescu, prorectorul Marin Besteliu. (...)Rectorul Mircea Ivanescu a refuzat sa analizeze, conform Legii 128/1997, faptele sesizate in scris despre Marian Gheorghe, Brojboiu Maria (fals intelectual prin masluirea punctajului la un concurs de lector), Pasar Paul (fals intelectual in dosarul de concurs pe postul de profesor, care vinde studentilor carti publicate la editura sa, fara sa declare aceste venituri, practica foarte raspandita la UC)".
Fara opera si vechime, dar cu sot senator si rector
Una dintre cele mai scandaloase (si ilegale) promovari universitare postdecembriste este cea a numitei Olga Simionescu de la UMF Bucuresti. S-a implinit un an de cand la MEdC s-a denuntat acest incredibil act de coruptie universitara, sesizat de un grup format din dermatologii de elita ai spitalelor bucurestene. In dosarul cu nr. 17.683/31 mai 2005, denuntatorii solicita MEdC "analizarea ilegalitatii acordarii titlurilor de sef de lucrari si conferentiar universitar doamnei Olga Simionescu, al carei sot (prof.dr. Laurentiu M.Popescu, fost senator PSD - n.n.) a detinut la vremea concursurilor atat functia de rector al UMF Bucuresti, institutia organizatoare a concursului, cat si functia de presedinte al Comisiei medicale CNATDCU-MEdC, ridicandu-se problema unui conflict de interese". In documentatia MEdC se observa ca Olga Simionescu, sotia sotului-rector L.M.Popescu, "la data inscrierii si participarii la concurs de conferentiar nu putea fi incadrata legal ca medic primar deoarece nu detinea acest titlu; (...) problema legalitatii promovarii se pune si in privinta vechimii minime in invatamant ceruta de lege pentru postul de conferentiar (la Clinica UMF de dermatologie a Spitalului Colentina - n.n.); situatia ascensiunii profesionale a Olgai Simionescu este unica si nu se cunoaste vreun alt membru al comunitatii medicale universitare care sa fi fost promovat in acest mod, cu o vechime didactica de doar 6 ani si 5 luni; (...)o promovare atat de rapida trebuia sa fie justificata si de o activitate stiintifica concretizata in articole aparute in publicatii dermatologice consacrate in tara si strainatate; Olga Simionescu nu a publicat nici un articol original in extenso; nici una din primele 50 de reviste de dermatologie nu contine numele dr. Olga Simionescu, nici macar in calitate de coautor; (...) a facut uz de derogari in absolut toate etapele de promovare profesionala, medic specialist ajungand dupa patru ani de rezidentiat desi acest rezidentiat in dermatologie; la data inscrierii la concursul de conferentiar nu trecusera nici macar 9 ani de la absolvirea facultatii; (...) s-a inscris la examenul de medic primar dupa doar doi ani de activitate ca medic specialist, tot cu derogare, desi legea prevede o vechime minima de cinci ani pentru acest post". Ramane in sarcina MEdC sa se autosesizeze, sa dezgroape dosarul Olga Simionescu, sa ia masurile necesare dar si sa trimita documentatia la DNA pentru a se cerceta in ce maniera sotul L.M.Popescu si-ar fi traficat functia politica de senator si pe cea administrativa (de la rectorat si CNATDCU) cu scopul de a favoriza impostura universitara in interes familial, fapt interzis de legea 78/2000 .
"Profesor" cu 28 de pagini!
Intr-o socanta conferinta de presa organizata de staff-ul AECD-Romania (prof.dr. Emil Constantinescu, prof. dr. Nae Constantinescu, prof.dr. Octavian Stanasila etc.), juristul asociatiei, Virgil Paun, a dezvaluit un uluitor caz de impostura (protejat in instante de avocatul-senator PSD Antonie Iorgovan, inca din anii 1999-2000): "La UMF Bucuresti, medicul Maria Dorobantu, fost secretar pcr si prodecan, a ocupat postul de profesor cu un punctaj net inferior, declarand in fals carti nepublicate, cu complicitatea fostului rector (senatorul PSD L.M.Popescu - n.n.). Singura... carte a doamnei Dorobantu, in baza careia a fost promovata ca profesor universitar, este de fapt o brosura, cu doi autori, intitulata Ghid. A fost publicata intr-o editura tip pirat, neconsacrata tratatelor de medicina, in care Maria Dorobantu a scris 28 de pagini. Aceasta i-a fost opera de promovare ca profesor la UMF Bucuresti !". In finalul conferintei AECD, prof.dr. Emil Constantinescu a declarat: "Criza morala a Romaniei, nu va putea fi rezolvata fara eradicarea coruptiei din invatamantul superior".
Toti se declara "profesori cinstiti"
Replicile date reporterilor nostri, cei acuzati de impostura si coruptie morala, au fost formale. Ca reporteri de instante, de pilda, am consemnat inconsistenta apararii decanului arestat pentru vanzare de copii, Sache Neculaescu, care sustine ca "ar fi victima unor razbunari puse la cale de Virgil Paun" (vicepresedinte al Blocului National al Revolutionarilor din Decembrie 1989 - n.n.), "care i-a fost adversar in anumite procese". Neculaescu a recunoscut in fata instantei ca a fost arestat in 1991, dar ca i se pare normal sa ajunga profesor universitar si decan la Drept. Profesorii Ioan Namolosanu si Victor Popescu, implicati promovari frauduloase la USAMVB, ne-au declarat ca nu au comis nimic ilegal, niciodata, in activitatea lor didactica si stiintifica, si ca sunt mandri de trecutul lor pecerist, ca universitari. Profesorul Gh.Barbu de la Pitesti, de exemplu, a negat acuzatiile aduse de AECD, dar nu a prezentat vreo dovada palpabila, multumindu-se sa ne declare ca sub mandatul sau s-au investit multi bani pentru dotari si utilitati moderne. Anumiti membri din Senatul UC ne-au acuzat ca dezinformam opinia publica, dar nu au raspuns punctual la acuzatiile formulate in documentatia de la Rectorat si MEdC.
Mafia doctoratelor
In doua dosare penale, ce vizau coruptia universitara si impostura din invatamantul superior teologic (nr.8207/2003 la JS3 si nr.4671/2004 la TMB), exista inscrisuri oficiale referitoare la cariera didactica a numitului Dumitru Radu, inceputa in epoca ateismului stalinist-dejist. Exact in perioada in care elita intelectuala a Romaniei se opunea sovietizarii, actualul prof.dr.Dumitru Radu, ajuns un corifeu al Comisiilor de doctorat in Teologie dupa 1990, isi pregatea infiltrarea in mediul universitar. Conform xerocopiei carnetului sau de munca, stampilat RPR, cu seria M.n. nr. 500.859, dezvaluim "meseriile" practicate in mediul bisericesc, care l-au ajutat pe Dumitru Radu sa ajunga, sub regimul comunist, un universitar de elita al institutelor teologice din RSR (cu functii de decan si rector) si al Facultatilor de teologie dupa 1990. La viata lui, Dumitru Radu a fost conducator de doctorate, in conditiile in care el insusi detine un doctorat (in Dogmatica), obtinut in 1977, cu o lucrare in care exprimarea in limba romana a fost siluita prin agramatisme crunte. Iata-i ascensiunea: 1955 - angajat al scolii de cantareti bisericesti de la Curtea de Arges; 1955 - angajat al scolii de cantareti bisericesti de la Bucuresti; 1959 - distribuitor de materiale la Arhiepiscopia Bucurestilor; 1960 - bibliotecar la Administratia Patriarhala; 1960 - corector la Tipografia Patriarhiei; 1962 - precorector sef; 1963 - profesor la scoala de cantareti; 1969 - spiritual II la Institutul Teologic Universitar Bucuresti, cu mentiunea( in carnetul de munca) "transferat la cerere"; 1973 - asistent suplinitor la Institutul teologic; 1973 - lector suplinitor la Institutul teologic universitar; 1978 - profesor titular la acelasi institut; 1979 - prorector; 1998 - profesor universitar cu spor de fidelitate 15%, spor de stres 24%, spor de doctorat 15%, angajat prin cumul cu pensia la Universitatea Bucuresti; 2000 - profesor universitar cu salariu de merit si indemnizatie de conducere, numit in functia de sef al catedrei de "Morala crestina". Din arhiva fostului institut teologic am descoperit ca Dumitru Radu a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti in epoca stalinista. De retinut ca acest fost "distribuitor de materiale" a predat ca profesor de teologie, dupa 1990, la multe facultati de stat din tara in cumuluri de norme si functii greu de inventariat, dar platite gras din banii publici.
Silviu ALUPEI 
 Afisari: 1237  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Profesorii militieni vopsiti in politisti   de vasile, the monk
Acesta este tragicul adevar.   de rokz_vegas
mafia universitara   de Epidur
Lipseste feedbackul!   de M_D_L
Excelent articol!!!!   de grimm
Incercati invers: sponsorizati studentul, nu facultatea.   de Ratacitul
Pai ia spunetzi PAPUSHEILOR, pe unde 'otzi fi....................   de Mos Grigore
Unde ai facut Facultatea?   de DanBruma
excelent articol. cateva observatii   de Viperoiu
Multumim dle.Silviu ALUPEI   de Davidescu vasile
Ce mai una alta concluzia: Securistii, activistii PCR, escrocii coruptii au facut un dezastru din Romania, invatamint,j   de Giculica zbanghiul-turbat
Si astia ar trebui sa ne invete........morala .....   de mierla
re:caracatita universitara-agronomie   de florincatalin
Ingineri   de Olga Khan
coruptie de top !   de Aarabeu
Homosexualii   de ARB
Vinovatul principal   de Ion Caramache
A r h i v a
  Dramele Proprietatii    22 comentarii
  Homosexualii primiti cu pietre si pumni    39 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Companiile de telefonie mobila isi apara antenele (1284 afisari)
 Caracatita universitara (1237 afisari)
 Dramele Proprietatii (209 afisari)
 Homosexualii primiti cu pietre si pumni (133 afisari)
 Gheseft pentru comisar (128 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03751 sec.