Ziua Logo
  Nr. 3640 de sambata, 3 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Congresul neo-elenistilor
Al treilea Congres European de Studii Neoelene, a carui tema este "Lumea elena dintre perioada iluminista si secolul XX", se va incheia duminica la Bucuresti, anunta Ambasada Greciei in Romania. Congresul european al elenistilor are loc la fiecare trei ani fiind un eveniment marcant in domeniul studiilor neoelene si reprezinta punctul de intalnire a profesorilor si cercetatorilor din toate universitatile lumii, nu numai din Europa. Datorita numerosilor vorbitori care si-au anuntat prezenta in perioada 2-4 iunie la Bucuresti, lucrarile congresului sunt impartite in functie de tematica si se desfasoara in paralel, in sase sali ale Facultatii de istorie din Universitatea Bucuresti, precizeaza comunicatul ambasadei remis redactiei. Subiectele prezentarilor sunt variate - literatura, istorie, antropologie, teatru, legaturi elene cu alte culturi si civilizatii s.a. La deschidere a avut o alocutiune si adjunctul ministrului elen al Afacerilor Externe pentru diaspora, Theodoros Kassimis. Congresul, la care vor participa peste 200 de specialisti din toata lumea, este organizat de Societatea Europeana de Studii Neoelene in colaborare cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Romane, Universitatea Bucuresti (Facultatea de istorie) si Societatea Romana de Studii Neoelene. (L.D.)
Cazul Istrati
Scriitor, publicist si analist politic, Stelian Tanase va prezenta maine (4 iunie), de la orele 11.00, la Sala Atelier, "Cazul Panait Istrati" in seria Conferintelor Teatrului National. Nascut in '52 la Bucuresti, Stelian Tanase a absolvit Facultatea de Filozofie. Este conferentiar doctor al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti; realizator al unor talk-show-uri pe teme politice sau culturale la posturile de televiziune TVR, Antena 1 si Realitatea TV. Personalitate a societatii civile, membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS), Stelian Tanase a fost implicat activ in fenomenul Piata Universitatii. A fost, pe rand, Fellow Scholar la Wilson Center in 1994, visiting professor la UCLA, in 1997 si bursier Fulbright in 1997. In materie de beletristica a publicat romanele: "Luxul melancoliei" (1982), "Corpuri de iluminat" (1990), "Playback" (1995), "Acasa se vorbeste in soapta. Dosar si jurnal din anii tarzii ai dictaturii" (2002). Este autorul urmatoarelor eseuri istorico-politice: "Socuri si crize" (articole politice, 1993), "Ora oficiala de iarna. Jurnal 1986-1990" (1995), "Miracolul revolutiei. O istorie politica a caderii regimurilor comuniste" (1999), "Anatomia mistificarii. Procesul Noica-Pillat" (1997), "Sfidarea memoriei" (convorbiri cu Alexandru Paleologu) (1996), "Revolutia ca esec. Elite si societate" (studii politice) (1996), "L.A. vs. N.Y. Jurnal american" (1998), "Elite si societate. Guvernarea Gheorghiu-Dej, 1948-1965" (1998), "Zei si semizei. La inceput de secol" (2004), "Clientii lu' tanti Varvara" (2005). (L.I.)
O soprana la Cotroceni
De la orele 19.00, soprana Felicia Filip va sutine luni (5 iunie) un recital extraordinar la Muzeul National Cotroceni, organizat sub inaltul patronaj al Presedintiei, informeaza Rompres citand Muzeul Cotroceni. In programul concertului, prilejuit de Anul International Mozart, figureaza lucrari ale marelui compozitor austriac, soprana urmand sa fie acompaniata la pian de catre Verona Maier. Felicia Filip este, din 1990, prim-solista a Operei Nationale din Bucuresti si laureata a mai multor concursuri internationale de canto: "Francisco Vinas" (Barcelona), "P.I. Ceaikovski" (Moscova), "Belvedere" (Viena), "The Glory of Mozart" (Toronto). Cariera sa artistica internationala este impresionanta, Felicia Filip sustinand concerte pe scenele marilor opere si teatre din Londra, Viena, Hamburg, Barcelona, Dresda, Frankfurt, Toronto, Liege, Toulouse, Bologna, Dortmund, Rotterdam, Limoges, Toulon, Madrid, Tokyo, Nagoya, Atena, Istanbul. A colaborat in spectacole si concerte cu Montserrat Caballe, Roberto Alagna, Francesco Araiza, Franco Farina, Salvatore Fisichella, Marcelo Alvares, Fabio Armiliato, dar si cu legendarii Iris. (L.I.)
A r h i v a
  Sfarsit de saptamana, sfarsit de festival    
  Cartarescu si maneaua    1 comentariu
  Retrospectiva inocentei    
 Top afisari / comentarii 
 Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea (1727 afisari)
 Lawrence al Arabiei (689 afisari)
 Basarabia ramane la periferia Uniunii Europene (597 afisari)
 Transilvania, Trianonul si antisemitii (572 afisari)
 Militianul de la SIF (442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16194 sec.