Ziua Logo
  Nr. 3640 de sambata, 3 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Cartarescu si maneaua
Vanzarile din intervalul ultimului an editorial ofera o dubla surpriza la capitolul "piete comparate". Asta daca acceptam ca, uneori, si comparaison are un rezon. Iata despre ce e vorba: recordul vanzarilor de carte romaneasca il detine Mircea Cartarescu, din al carui volum aparut sub titlul "De ce iubim femeile" s-au vandut, pana in acest moment, 110 mii de exemplare; recordul vanzarilor pe piata productiilor muzicale romanesti il detine Carmen Serban, din al carui CD s-au vandut 110 mii de unitati.
Cartarescu nu mai are nevoie de prezentare aici si acum, nici macar pentru presedintele Traian Basescu. Dar Carmen Serban? Pariez ca pentru cititorii nostri nu e chiar usor sa o identifice. Asadar, sa o prezentam: "Stimati cititori, Carmen Serban este cea mai bine vanduta cantareata din Romania!". Parca am spus asta si mai sus cu cateva randuri. Ce n-am spus inca? N-am spus ce canta ea. Ei, bine, care este genul muzical cel mai popular in Romania zilelor noastre? Maneaua! Raspuns corect. Carmen Serban este - asta e prima surpriza - stapana manelelor chiar in tara manelelor, iar tara manelelor, iata, nu mai este condusa de regii Guta, Vijelie si de Vito, ci de regina Carmen. Sub ochii nostri, far'a prinde chiar de veste, s-a petrecut o mare revolutie culturala: trecerea de la patriarhat la matriarhat. In lumea manelelor a triumfat feminismul postmodern.
A doua supriza: nu v-ati fi asteptat ca piata cumparatorilor de CD-uri cu manele sa fie, totusi, mai mare decat aceea a cumparatorilor de carte? Uite ca nu e. Cartarescu vinde un exemplar pe ora, sa zicem. Tot atata vinde si Carmen Serban. Ceva nu e in regula? Ce sa nu fie? Poate doar prejudecata noastra despre extensia fenomenului manelizarii.
Istoricii din faimoasa scoala zisa "a Analelor", cea mai noua formula europeana de cercetare a trecutului, au calculat ca procentul din populatia istorica a Europei (luata fiind asadar in calcul o statistica ce s-a intins pe mai multe secole) care a contribuit la miscarea culturala a mentalitatilor europene pana la aparitia asa-ziselor mass-media a fost de 0,3%.
Daca am aplica acest procent asupra publicului nostru cititor de carte, ar rezulta ca 60.000 de exemplare vandute din "De ce iubim femeile" ar fi reprezentat normalitatea premoderna. Diferenta pana la 110.000 ar fi fost produsa de efectele mass-media.
Cu acest argument in brate, avem a descoperi "superioritatea" manelelor. Pentru ca nici persoana Carmen Serban, nici cantecele ei nu sunt vedete mediatice. Nu au parte de strategii promotionale. Nu pentru ca n-ar vrea producatorii de manele, ci pentru ca exista o rezistenta activa a mass-media impotriva manelizarii. Asadar, Carmen Serban vinde cat Cartarescu, dar manelista o face in conditii vitrege, de samizdat. Popularitatea ei se dezvolta underground, de la om la om. Doar in acest sens putem spune ca maneaua bate cartea pe piata culturala romaneasca. Ceea ce nu inseamna - Doamne, fereste! - ca ar trebui sa militam pentru drepturile manelistilor de a-si promova produsele in prime-time.
Ce vreau sa spun este ca maneaua a depasit - pe teren romanesc - acel 0,3% care in premodernitate a caracterizat circulatia valorilor culturale de la om la om. Dar "comparaison" cu siguranta ca nu mai e "rezon" de asta data. Caci manelizarea este un fenomen modern. Chiar unul care ne scapa printre degete.
Sociologii nostri nu s-au apucat inca sa studieze mahalaua. De la Caragiale incoa', nu mai stim nimic despre aceasta lume nici urbana, nici rurala. Nimic nu stim, dar auzim acest nici-nici in fiecare zi. In loc sa-l dispretuim cu teama - vezi bine ca n-are, deocamdata, o extensie prea mare -, poate ar fi cazul sa-i studiem un pic misterul. Nu de alta, ar putea zice nenea Iancu, dar macar pentru ca acest "nici urban, nici rural" poate sa devina majoritate parlamentara.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 101  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Maneaua   de Nituc
A r h i v a
  Sfarsit de saptamana, sfarsit de festival    
  Retrospectiva inocentei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea (1727 afisari)
 Lawrence al Arabiei (689 afisari)
 Basarabia ramane la periferia Uniunii Europene (597 afisari)
 Transilvania, Trianonul si antisemitii (572 afisari)
 Militianul de la SIF (442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17598 sec.