Ziua Logo
  Nr. 3638 de joi, 1 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Nepotul lui Cajal, avocatul "antisemitilor" de la ZIUA
Foto: EPA
Gravitatea atacurilor din "Protestul celor 18" a trezit vii reactii. Acuzele aruncate in carca ziarului ZIUA si a unui grup de ziaristi (Victor Roncea, Miruna Munteanu, Vladimir Alexe, Dan Ciachir, George Damian) vorbesc despre "instigare la crima", asemanari cu "instigarile la asasinat politic ale Garzii de Fier", "raspandirea ideilor xenofobe, sovine si antisemite", "propagarea unor mesaje extremiste si legionaroide", "spirit pur gardist". Ziaristii ZIUA sunt desemnati ca "varful de lance al atacurilor nationalist-securiste" - in ciuda faptului ca varsta majoritatii celor amintiti nu le-ar fi permis sa faca vreodata parte din structurile Securitatii.
Reactiile cititorilor ZIUA de pe forumul electronic al ziarului, echilibrate si la obiect, demonstreaza ca este vorba de un atac asupra intregii prese romanesti si a libertatii de exprimare. Ziaristii acuzati de "Protestul celor 18" ii vor actiona in instanta pe acuzatori, urmand sa fie reprezentati "pro-bono" chiar de nepotul regretatului academician Nicolae Cajal, fost presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.
Revoltat de manevra securistica de executare a cuvantului liber, avocatul Iulian Lepa s-a angajat ieri sa-i reprezinte in Justitie pe ziaristii ZIUA acuzati de antisemitism. Iulian Lepa ne-a declarat urmatoarele: "Persoanele care se preteaza la asemenea atitudini murdare - pentru a folosi un eufemism relativ corespunzator lipsei de respect fata de fenomenul Holocaustului si a suferintei milenare a poporului evreu - nu au nimic in comun cu filosemitismul. Este de-a dreptul josnic ca cineva, oricine ar fi el sa foloseasca Holocaustul si asa zisul antisemitism neprobat in cazul de fata drept masa de manevra si cal de bataie pentru atingerea unor scopuri marunte, politicianiste si meschine. Exista organisme specializate care monitorizeaza si antisemitismul si exagerarile in numele luptei impotriva antisemitismului; si este bine sa se stie acest lucru. In calitate de avocat evreu israelian sunt profund indignat de pseudo-filo-semitii din grupul celor 18": Agoston, Antonesei, Banyai, Chioveanu, Cioflanca, Cornea, Eskenasy, Gheorghiu, Katz, Matei, Moldovan, Oisteanu, Petreu, Rotman, Shafir, Tibori, Ursprung, Volovici. (D.E.)
Cititorii ZIUA au cuvantul
Este vorba de un atac la adresa intregii prese romanesti
De la: Pauraras
Data: 2006-05-31 13:20:09,
IP: 85.120.2...
Atac la ZIUA?...NU!
Este vorba de un atac la adresa INTREGII prese romanesti.
Cititi cu atentie "Protestul".... Incepe printr-o punere in context - sau un mis en abime - dupa cum urmeaza: "Presa "libera si democrata" din Romania inregistreaza in ultimul timp derapaje ingrijoratoare". Chiar asa, fara nuante, fara rest... presa libera si democrata INTRE GHILIMELE.
Este vorba asadar de pictarea INTREGII prese din Ro., ale carei atribute de "libera si democrata" sunt puse intre ghilimele in chiar prima fraza. Acesta este unul dintre mesajele subliminale induse de la bun inceput oricarui cititor neavizat. In introducere se mai exprima clar dealtfel ca este vorba despre mai multe ziare -"site-ul (sic!) acestor ziare". Se intelege clar ca nu e vorba doar despre ZIUA.
Ceea ce urmeaza mai apoi este doar instrumentarea unui caz particular - ZIUA -, menit sa exemplifice etichetarile generale din preambul. Se si spune in clar "se inscrie prin ton si substanta in CATEGORIA mai sus mentionata". Iata de ce mie acest Protest imi pare o operatiune de a bate saua (ZIUA) sa priceapa iapa (intreaga presa din Ro.). Pe de alta parte... hmmm... Cui prodest eticheta de "hic sunt leones" aplicata mai mult sau mai putin subliminal asupra INTREGII prese din RO si, prin extensie, asupra societatii romanesti? Trec peste acuzele grotesti din cuprinsul Protestului si nu ma opresc decat la Paul Goma... Intr-o vreme a tuturor restituirilor ar trebui sa ne restituim noua insine demnitatea. Dincolo de parerile unora sau altora despre cat de mult sau putin greseste, Paul Goma face parte din cultura romana. NIMENI pe acest pamant nu poate sa-l excluda de acolo. Paul Goma traieste si este contemporan cu noi si ne va supravietui prin opera sa.
Va veni vremea ca generatia fiilor sau a nepotilor nostri sa mearga sa caute in pamant strain, sa dezgroape si sa aduca acasa trupul acestui frate al nostru mai mare in demnitate. Daca acest lucru se va intampla, si-l vor aduce peste vremuri acasa, cu toate onorurile, atunci generatia copiilor si a nepotilor nostri va fi indreptatita S� SCUIPE pe memoria noastra, a celor netrebnici de azi.
Daca noi cei de azi nu ne invrednicim sa-l aducem acasa inca din viata pe contemporanul nostru Paul Goma, dandu-i toate onorurile ce i se cuvin DE DREPT, atunci macar sa ne invatam copiii si nepotii ca intr-o zi sa-l aduca acasa. Dar sa-i invatam ca atunci cand il vor pune in pamant romanesc, SA SCUIPE pe mormintele noastre de lasi. Propun deci celor invatati, dar si drepti ai Romaniei redactarea unei petitii catre Presedintele Romaniei cerand aducerea acasa ACUM a lui Paul Goma, cu toate masurile reparatorii ce SE IMPUN din partea Statului Roman si a Academiei Romane. Drept pentru care semnez cu numele meu real, ing. Florin Gheorghe Butiu (cu tz, adica Butiu), Bistrita... negresit.
De la: Gargantua
(...@hotmail.com)
Data: 2006-05-31 16:32:20,
IP: 212.146.94...
ZIUA a primit ce a meritat
Cenzurandu-i nerusinat si iresponsabil pe cititorii sai de pe forum, pe motivul ca sunt xenofobi, rasisti sau antisemiti, redactia ZIUA se vede acum pusa si ea public la zid, pentru aceleasi motive. Toate au o plata pe pamant...
De la: DianaI din Romania
(...@yahoo.com)
Data: 2006-05-31 12:22:14,
IP: 80.96.47...
So pa ei!
Cand un ziar are oameni curajosi si face dezvaluiri, uneori grave, cu atingere la siguranta nationala, la prestigiul si demnitatea de cetatean al acestei tari, la fapte abominabile de-a dreptul, nu mai are ce cauta pe piata. Incurca, deranjeaza. Pe cine? Celor 18 (unele nume le cunosc din presa, altii este evident ca sunt fosti profesori ai lui Ungureanu) le-as sugera sa fie obiectivi si sa analizeze prestatia favoritului lor si abia apoi sa vorbeasca, pentru ca nici noi, cititorii, nu suntem prosti, inculti sau tampiti. Ceea ce au facut domniile lor ne jigneste pe noi, toti care dorim aflarea adevarului, pastrarea valorilor nationale si a traditiilor, eradicarea coruptiei, prestatie onorabila din partea politicienilor, etc. Sper ca presedintele va lua masurile potrivite ca sa scapam de un astfel de ministru (o fi fost el sef de promotie, dar la diplomatie este de zero taiat) care ne jigneste pe unde umbla, face aranjamente in defavoarea natiunii.
Doamne ajuta!
De la: Katty din V-xj-
Suedia (...@home.com)
Data: 2006-05-31 12:16:54,
IP: 83.252.166...
Am si eu o intrebare
Sa fie cumva aceasta campanie in legatura cu procesul comunismului pe care romanii il asteapta si pe care ziarul Ziua l-a incurajat mereu in paginile ei?
Oare Tismaneanu ce parere o fi avand?
De la: DanBruma
(...@yahoo.fr)
Data: 2006-05-31 11:12:38,
IP: 130.79.97...
Heavy romanian!!!
Unii "intelectuali romani", cum sunt de exl cei 18, s-au obisnuit saracii, cu limba de lemn. Urechile lor fragede nu mai suporta o vorba si o exprimare dreapta, corecta, la obiect. Trebuie intelesi si ei, pentru ca de fapt limba de lemn fiind o boala grea si dificil curabila, ori de cate ori vor auzi altfel de discurs decat cel de lemn, urechile o sa-i doara. Dar dupa cele cateva minute de intelegere lor acordate, totusi trebuie trecut la tratament radical, ceea ce foarte bine face Ziua, administrandu-le in fiecare zi cate o doza solida de "heavy romanian".
De la: Raquel
(...@hotmail.com)
Data: 2006-05-31 07:59:59,
IP: 86.105.93...
ABSURD!!
In viata mea nu am auzit de o aberatie mai mare - "Ziua" antisemita?! ABSURD !!
Cei care fac astfel de afirmatii sunt iresponsabili. Citesc "Ziua" inca de la aparitie, iar de vreo trei ani in format electronic, si niciodata nu am sesizat cea mai mica nuanta antisemita. Aceasta acuzatie este aberanta si iresponsabila. Ma mira prezenta printre semnatari a lui Marco Maximilian Katz, director, Centrul Pentru Monitorizarea Antisemitismului, despre care nu stiu nimic, habar nu aveam de existenta acestei institutii, dar care se alatura unui protest aberant.
Ziaristii acuzati sunt printre cei mai buni si cei mai seriosi din presa romaneasca si oricare ziar ar fi mandru sa-i aiba in colectivul lui redactional. Nu sunt adepta teoriei conspiratiei, dar prea seamana acest nou scandal cu o noua incercare de intimidare si discreditare atat a cotidianului, cat si a directorului sau, Sorin Rosca Stanescu. Cititorii acestui ziar isi vor vedea insa, in continuare, de treaba si vor citi "Ziua" fara sa tina cont de parerea celor care au semnat asa un protest absurd. Daca vor sa-l protejeze pe ministrul Ungureanu si pe altii, sa faca din nou nota discordanta si sa-i voteze la primele alegeri care vor avea loc - se vor remarca din nou pentru unicitatea convingerilor lor.
Anania: "Aberatii fara nici un temei"
Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, un sustinator al cauzei Gojdu - cauza pentru care ziaristii ZIUA au fost sanctionati brutal - considera ca afirmatiile incluse in protestul celor 18 intelectuali fata de jurnalistii ziarului ZIUA "nu sunt decat niste aberatii fara nici un temei puse pe seama unor gazetari". Comentand, pe scurt, atacul declansat de cei 18 semnatari ai protestului impotriva ziarului nostru, atac al carui scop este, de fapt, acela de a proteja gafele sefului diplomatiei romane, Prea Sfintitul Bartolomeu Anania ne-a declarat: "Noi nu suntem impotriva dlui Mihai Ungureanu, ci impotriva Ordonantei de Urgenta privind infiintarea Fundatiei Gojdu. Noi suntem pentru bursierii care urmeaza sa beneficieze de patimoniul Gojdu". IPS Bartolomeu spera ca macar o parte a parlamentarilor vor intelege mesajul Bisericii Ortodoxe, al ziarului ZIUA si al sustinatorilor Fundatiei Gojdu, si se vor mobiliza in vederea respingerii acestei Ordonante de Urgenta. (L.P.)
Oficiul pentru Drepturile Omului condamna hartuirea jurnalistilor
Human Rights Office - Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului dezaproba presiunile care se fac in prezent asupra cotidianului independent ZIUA si asupra redactorilor sai, considerandu-le puncte de vedere partizane si injuste fata de atitudinile civice responsabile si campaniile publice ale ziarului, care vizau derapaje majore intr-o societate democratica ale unor reprezentanti ai autoritatilor publice, se arata intr-un comunicat sosit la redactie. "Invocand temeri care nu au corespondent in realitatea romaneasca de azi, unele dintre aceste puncte de vedere risca tranformarea intr-o maniera inacceptabila de cenzura asupra unor jurnalisti a caror libertate de expresie se regaseste pe campul de protectie si aplicare a art.9 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Consideram ca libertatea de expresie a celuilalt nu trebuie privita cu intoleranta ci trebuie aparata cu orice pret. Este momentul Europei noi, delimitate de anii '50 cand infierarile cu manie proletara ale clasei muncitoare ii condamnau fara judecata pe cei care se opuneau regimului comunist si Securitatii, iar dupa Decembrie 1989, nimeni nu mai are dreptul sa-si etaleze public reflexele unei mentalitati totalitare pentru a determina represalii fata de opiniile critice ale presei, formulate la adresa conducatorilor", se mai arata in comunicatul amintit. (D.E.)
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
O EXPLICATIE   de nastratin123
"Reactiile forumistilor, echilibrate si la obiect demonstreaza"...   de Robin
Un pic din excrocheriile istorice ale lui Chomsky!   de Mos Grigore
Unde se aflau cei 18 "revoltati" atunci cand Roncea manifesta in Piata Universitatii impotriva cripto-comunistilor...   de March
Dan Bostan si Evreu Mindru   de Cristiana
si daca   de cosor ion
Pt. moderator   de evreu mandru din israel
fum este unde se gaseste insa focul ?   de nellu
Personal   de zwilling carol
Un alt evreu antisemit, domnule evreu mindru?   de Cristiana
Nu te lasa, Ziua!   de Dan Bostan
A r h i v a
  Ruinele Bucurestilor    31 comentarii
  Codrul fiscal    4 comentarii
  Targul de cosciuge    4 comentarii
  Autodenunt    18 comentarii
  Ieri cu Moses Rosen, astazi cu Codreanu    6 comentarii
  Academia condamna barbaria asupra Capitalei    4 comentarii
  Victoria lacoma a banului si a profitului asupra locuitorilor Bucurestiului    1 comentariu
  Primarul Capitalei fata in fata cu criticii sai    
  Scandalurile Capitalei la Radio Vatican    
  Groapa de 12 milioane de euro    3 comentarii
  Vaticanul, ingrijorat si indurerat    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Zmarandescu pe lista neagra a clanului sportivilor (1802 afisari)
 Ruinele Bucurestilor (1516 afisari)
 Targul de cosciuge (1447 afisari)
 Codrul fiscal (456 afisari)
 Academia condamna barbaria asupra Capitalei (246 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01893 sec.