Ziua Logo
  Nr. 3635 de luni, 29 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Taranistii furati de securisti
Foto: Mediafax
In timpul mineriadei din iunie 1990, in timp ce minerii erau coordonati de fosti securisti si militieni unde sa atace, pe cine sa maltrateze si sa schilodeasca, cativa ofiteri din proaspat infiintata Politie si din noul SRI furau lucruri mai speciale. Concret, pe 14 iunie 1990 ofiteri din cadrul Sectiei 8 Politie au luat cu japca o statie de radio si un modulator electronic din sediul devastat al PNT-CD. Dupa ce au furat statia, militienii Sectiei 8 l-au anuntat pe col. Florin Calapod, seful UM 0215 din MI, care si-a insusit bunul furat de ciracii sai. Ulterior, statia radio a fost predata procuraturii dar nici pana in acest moment nu se stie unde se mai afla. Pe statia de radio furata de la taranisti a vrut sa puna mana si col. Ureche de la SRI dar a renuntat multumindu-se doar cu cutiile de documente furate de mineri si care ulterior au alimentat presa pro-FSN si pro-Iliescu.
Aurelian Pavelescu, vicepresedinte al PNT-CD dar si avocat al partidului in dosarul mineriadei din iunie 1990, ne-a declarat ca documentele incendiare si informatiile explozive in posesia carora se afla si din care ZIUA publica astazi o parte, "demonstreaza clar ca mineriada din 1990 a fost opera unei conspiratii criminale care a urmarit distrugerea partidelor istorice, in special a
PNT-CD-ului, si stoparea democratizarii Romaniei."
Bot a primit ordinul furtului
In urma unei anchete ordonate de ministrul de Interne Doru Viorel Ursu, numit in aceasta functie imediat dupa mineriada din iunie 1990 si ca o consecinta a "disparitiei" fostului ministru Chitac, seful Corpului de Control al MI, general-locotenent Ion Suceava, descalceste fazele furtului securistico-militienesc al statiei de radio din sediul devastat al PNT-CD. Conform documentelor, cel care a primit ordin sa fure statia de radio a fost controversatul general Mircea Bot, la acea vreme maior si seful Sectiei 8 Politie. Iata ce declara lt. maj. (r) Carlos Neuhauser, cel care, efectiv, a executat furtul ordonat de Bot si de superiorii sai, cum se va vedea: "In ziua de 14.VI.1990, in baza ordinului verbal al sefului de sectie Mr. Mircea Bot, m-am deplasat la sediul PNT-CD din b-dul Republicii pentru a ridica o statie de emisie-receptie ce a fost gasita de catre mineri, din cladirea PNT-ului. Am ridicat statia ce se afla la subsolul cladirii si era ambalata in ambalaj lemnos pe care l-am desfacut ptr. a o putea introduce in masina (ARO) deoarece depasea gabaritul. In cutia cu statia se mai afla inca o componenta a statiei, de format 30 x 70 cm, de culoare neagra, prevazuta cu scala si butoane. Martori la acest transport au fost minerii, soferul masinii ARO cu insemnele Politiei, ce se numeste Dinu, precum si doi ofiteri de la IGP care au executat fotografii. Statia fost transportata la sediul sectiei de politie si depusa la camera de corpuri delicte si am raportat comandantului de sectie de executarea ordinului."
"La pont"
Din declaratia fostului locotenent de politie reiese clar ca furtul a fost executat dupa metoda hotilor profesionisti - "la pont". "In aceeasi zi s-au prezentat doi lucratori de la MI, respectiv un barbat de aproximativ 1,90 m in varsta de 45 de ani, cu mustata si ochelari, pe care l-am legitimat, vazand ca este col. MI si mi-a spus ca este din Directia de Informatii a MI. Acesta era impreuna cu o doamna de aproximativ 35-40 de ani, legitimata de mine a reiesit ca este lt.-col. Amandoi erau imbracati civil, in blue-jeansi si erau cu o Dacie alba, impreuna cu ei fiind si un ofiter de la politia militara in uniforma si cu armament. Azi data de 18.02.1991, la sediul MI, fiindu-mi prezentat domnul colonel sus-mentionat, l-am recunoscut ca fiind cel ce venise pe 14.VI.1990 la sectia 8 Politie si am aflat ca se numeste Calapod Florin. Col. Calapod Florin mi-a spus sa-i dau statia ridicata de la PNT, stiind ca am adus-o la sediul Sectiei de Politie. Am ramas uimit de unde stie acest lucru dar nu l-am comentat. Mentionez ca acesta s-a prezentat la aproximativ doua ore dupa ce ridicasem statia si o depusesem. Am raportat comandantului de solicitarea colonelului Calapod si s-a stabilit ca statia, dupa ce au vazut-o, sa o ridice ulterior, deoarece nu incapea in masina cu care venisera, respectiv Dacia 1300.
Hotii se cearta intre ei - 0215 cu SRI
Mineriada din 13-15 iunie 1990
Fostul subordonat al lui Mircea Bot isi aminteste ca si SRI isi dorea statia radio furata de la sediul PNT-CD, bataie pe bunuri furate specifica, de altfel, si mafiotilor care nu poarta uniforme de Politie sau SRI. Reprezentantul institutiei conduse de Virgil Magureanu (SRI) era un anume col. Ureche, dupa sursele noastre fiind vorba de una si aceeasi persoana cu a fostului sef al SIPA, din cadrul Ministerului Justitiei. "In clipa in care a sosit col. Calapod cu insotitoarea, la biroul la care eram se aflau doi ofiteri de la SRI, din care unul se numeste col. Ureche, si care doreau acelasi lucru, sa preia statia si documentele. Acestia s-au vazut si s-a iscat o discutie, care din ei sa le ridice. In final s-a stabilit ca statia sa fie preluata de col. Calapod, iar o parte din documente celor de la SRI."
Calapod a luat si documente
Ca devastarea sediului PNT-CD era o actiune terorista menita a distruge istoricul partid condus de seniorul Corneliu Coposu reiese nu numai din faptul ca au fost furate foarte multe bunuri din sediul partidului, ca a fost declansata o propaganda isterica si o prigoana furibunda impotriva liderilor, dar si a membrilor simpli ai PNT-CD, ci si din faptul ca au fost furate foarte multe documente, aparent fara nici o utilitate: "prelucrate si prezentate cum trebuie", ele urmau sa fie folosite in spalarea creierelor populatiei si sa inoculeze ideea ca PNT-CD si liderii sai erau tradatorii neamului romanesc, asa cum se mai intamplase, dupa razboi, cu Maniu si cu ceilalti fruntasi si membri taranisti! "Ulterior, la cateva zile, col. Calapod si-a trimis un subaltern, nu-i cunosc numele si gradul, care a venit cu o masina TV duba, cu sofer, care mi-a adus la cunostinta ca a venit dupa o statie. Eu am vrut sa facem dovada de predare-primire dar ofiterul a refuzat spunandu-mi ca nu este cazul deoarece nu am dovada de provenienta si ridicare a statiei. Atunci eu am cerut legitimatia de serviciu, mi-am notat numele si seria legitimatiei pe o carte de vizita apartinand col. Cristescu. Pe verso cartii de vizita pentru a avea certitudinea cui predau statia, am trecut datele si seria legitimatiei militare ale ofiterului care a ridicat statia. Dupa aceasta, statia de emisie-receptie a fost incarcata in TV si nu cunosc destinatia unde a fost dusa. Stiu doar ca auto duba TV purta numarul 31-B-1674.
Fac precizarea ca in ziua de 14.06.1990, cand a plecat din sediul Sectiei 8 Politie, col. Calapod impreuna cu insotitoarea a ridicat mai multe documente aflate in sediul Sectiei, care fusesera aduse de mineri, cum ar fi diferite fotografii de la mintinguri si demonstratii (vezi Piata Universitatii), inscrisuri, toate depozitate in cutii de carton. Printre acestea imi amintesc ca se afla o hartie continand componenta unui "guvern" pe care erau inscrisi Mazilu, Doina Cornea si altii", isi incheie confesiunea fostul ofiter de politie.
Predata la procuratura dupa un an
Ion Iliescu imbracat in miner
Din raportul nr. 2903 din 13 martie 1991, intocmit de generalul Ion Suceava pentru ministrul Doru Viorel Ursu, "privind modul in care a fost adusa la sediul MI Statia emitator 2,5 kW (FM-KA-2500) fara serie, impreuna cu un compresor modular electronic dinamic cu seria 50982102/89", reiese ca ordinul ministrului de a fi clarificate situatia unor bunuri furate de catre mineri sau, cum este in cazul de fata, de catre politisti si sereisti, si de a fi restituite proprietarilor sau detinatorilor de drept nu a fost respectat. Chiar daca Florin Calapod a fost demis de la conducerea UM 0215, urmasul sau in functie, col. Jenica Iosif, a fost si el tainuitor al hotiei. "Col. Calapod Florin, impreuna cu subordonata sa, lt. col. (r.) Mitran Emilia (ulterior trecuta in rezerva - n.n.), s-a deplasat la Sectia 8, a vazut statia si a lasat cartea sa de vizita pe care a ordonat expres ca aceasta sa fie predata la unitatea pe care o conduce. La data de 16.06.1990, din ordinul col. Calapod Florin s-a deplasat la Sectia 8 autodubita TV 31-B-1674 apartinand UM 0673 Bucuresti, condusa de salariat civil Chelaru Vasile insotit de un ofiter (neidentificat), care a ridicat statia si modulatorul pe care le-a descarcat in fata cladirii MI, fiind apoi depozitate pe coridorul unde la acea data lucrau serviciile operative Tehnic nr. 1 si Personal. Ulterior, in acest subsol au ramas doua servicii (Tehnic si nr. 1), statia fiind preluata de col. Eftimie Dragomir si lasata o perioada pe hol, dupa care aceasta a fost asigurata intr-un fiset metalic situat tot pe hol in perimetrul serviciului sau si a UM 0215. In ziua de 24.06.1990, domnul ministru de Interne Doru Viorel Ursu a inspectat personal subsolul cladirii fiind insotit de col. Borislovski si a ordonat expres col. Eftimie Dragomir ca toate obiectele ce au fost aduse cu prilejul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 sa fie predate la cei in drept si sa nu mai existe asemenea bunuri in incinta Ministerului de Interne, ordin pe care l-a repetat in sedinta cu cadrele de comanda ale UM 0215 din 25.06.1990. Conform acestui ordin, au fost predate majoritatea obiectelor (proces verbal din 29.06.1990 cu reprezentantul Facultatii de drept Bucuresti.) Urmare a unor masuri organizatorice, in ziua de 28.06.1990 col. Calapod Florin a fost schimbat din functie si mutat, comanda fiind preluata de lt. col. Iosif Jenica". Pana la urma, conform raportului generalului Suceava, statia de radio si modulatorul au ajuns, pe 14 februarie 1991, la Parchetul General, fiind predate de col. Dragomir Eftimie de la UM 0215 procurorului Dan Chirculescu, din cadrul Directiei I-a din Procuratura Generala.
Aurelian Pavelescu, vicepresedinte PNT-CD
"Mineriada din iunie 1990, o conspiratie criminala impotriva democratizarii tarii"
"Din studiul actelor dosarului reiese in mod clar concluzia ca principalul obiectiv al organizarii mineriadei din iunie 1990 a fost acela de a distruge partidele politice istorice, in special PNT-CD, singurul partid care reprezenta un pericol real pentru FSN si Ion Iliescu. De altfel, Ion Iliescu a declarat in mai multe randuri ca singurul adversar redutabil al FSN a fost PNT-CD, partid care ramasese in constiinta publica si care putea deveni un partid democratic, cu sustinerea larga a majoritatii romanilor. Corneliu Coposu, adevaratul presedinte moral al Romaniei de dupa 1990, reprezenta si liderul care ar fi putut organiza un PNT-CD puternic si credibil, care sa preia puterea in stat, opunandu-se ferm monopolului instituit de Ion Iliescu si FSN.
Furtul statiei de radio din sediul PNT-CD de catre Politie, Serviciul Secret al MI si SRI, reprezinta o dovada indiscutabila a conspiratiei criminale impotriva PNT-CD si a eforturilor de democratizare a tarii. Este incredibil cum aceasta operatiune a fost ascunsa timp de 16 ani, pana in prezent, statia fiind si acum in posesia MI, in mod fraudulos. Faptul ca statia de radio nu a fost predata a adus, pe de o parte, prejudicii activitatii PNT-CD iar pe de alta parte a blocat ancheta penala si tragerea la raspundere a celor vinovati, asteptandu-se implinirea termenelor de prescriptie, astfel incat cei vinovati sa nu mai poata raspunde penal. Ii cer public ministrului de Interne Vasile Blaga sa ordone predarea de indata a statiei de radio catre PNT-CD, realizarea unei anchete interne si plata despagubirilor pentru lipsa de folosinta pe o perioada de 16 ani, in valoare de un milion de euro. Solicit, de asemenea, demiterea din functie a tuturor persoanelor implicate in actiunea infractionala atat din cadrul MI, dar si din Politie si SRI.
Ii solicit lui Traian Basescu, in calitatea sa de sef al statului, sa ceara scuze publice PNT-CD-ului, partid care, dupa iunie 1990, a fost impiedicat sa devina principala forta politica democratica a tarii, prin atacurile de natura terorista organizate si puse in aplicare de institutiile statului comunist fidele lui Ion Iliescu si oligarhiei securistice din jurul acestuia. Dezvaluirea faptelor din iunie 1990 semnifica sfarsitul unei epoci din istoria Romaniei si disparitia de pe scena politica a unei intregi clase politice."
Marian GHITEANU 
 Afisari: 1474  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 28 Afiseaza toate comentariile  
putin pe langa   de unchiuletul
Pe cind primul proces?   de Nocturnus
Statzia, era Statzie de emisie receptzie in toata regula !   de +
nu doar o parere. mai enzo, da' stiu ca (nu) le ai cu istoria......   de geek-a-contra
Traian Basescu si scuzele   de mafalda
Alta nedumerire am...   de Gargantua
Ce nu pot pricepe   de Ghita Bizonu'
   de Kartouche
comunistii   de sailor66
Pavelescu, un clantau oportunist   de Gargantua
In 13 - 15 iunie 1990...   de Gargantua
ATENTIE LA CE SE INTAMPLA IN ACEST MOMENT.   de ursu livia
Sa fim otpimisti   de Vasco da Gama
doar o parere   de enzo
Manipularea, grefata pe ignoranta si naivitate,...   de Tzepelica
am auzit o declaratie...   de dur
Azi suportam consecintele   de Tzepelica
Cin' ma lamureste?   de G.B.
Taranistii furati....   de doctorul
Ii solicit lui Traian Basescu...   de Slaven Nevski
Ion Iliescu   de FB
Intrebare?   de tarceam
Plimbaretii   de doru321
   de cicibebe
HM...   de crux
Nu este nici o noutate   de GGane
Cine este :   de ionion
Noi muncim, nu gindim.   de everest_555
A r h i v a
  Romanii prefera Cotrocenii    6 comentarii
  Arte frumoase, zi si noapte!    
  Carantina in Sectorul 5    2 comentarii
  "Piata Universitatii" la Catedrala    8 comentarii
  4600 de indonezieni ucisi de cutremurul din Java    
  Printul Charles vrea cuptor din Transilvania    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Taranistii furati de securisti (1474 afisari)
 Medicii exilati la pensie (372 afisari)
 "Dilema" publicitara a domnului Planwerk (262 afisari)
 Arte frumoase, zi si noapte! (236 afisari)
 Limba lui Ungureanu (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09343 sec.