In urma articolului "Turcia denunta dezinformarea armeana", publicat in numarul din 13 mai al suplimentului ZIUA "Dosare ultrasecrete", Vartan Arachelian a solicitat un drept la replica, pe care il publicam integral mai jos.
Stimate domnule director,
In numarul de sambata 13 mai al ziarului pe care-l conduceti a fost publicata o pagina care preia o scrisoare de protest a ambasadorului Turciei la Bucuresti, Ahmet Rifat Oksun, sub titlul: "Turcia denunta dezinformarea armeana". Cititorul articolului, care neaga existenta genocidului armean din 1915 din Imperiul Otoman, ia cunostinta inca din titlu ca exista o "dezinformare armeana" in aceasta cauza. Autorul protestului profita de faptul ca autoritatile noastre n-au intreprins inca nimic din ceea ce de multa vreme zeci de tari civilizate din lume au facut - recunoasterea oficiala a bestialitatii comise de Statul Otoman prin uciderea unui milion si jumatate de armeni - pentru a pune in circulatie minciuni dovedite de mult in istoriografia dedicata acestui caz. Va veni vremea, domnule ambasador, sunt sigur, cand si autoritatile noastre vor face gestul cuvenit de a declara oficial genocidul armean. Astfel ele si-ar elogia, implicit, premergatorii din aceste demnitati, care au luat act de existenta acestei tragedii colective si au oferit refugiu supravietuitorilor in sanul celei mai vechi comunitati etnice de pe teritoriul romanesc, cea armeana. Acest gest ar fi in consens si cu orientarea Uniunii Europene, care conditioneaza deschiderea dialogului privind o eventuala aderare a Turciei si prin recunoasterea oficiala a genocidului armean.
Ar fi inutil sa-i amintesc domnului ambasador al Turciei ca autorii "dezinformarii armene" sunt personalitati care se bucura de credibilitate totala, cum e ambasadorul Statelor Unite de la Istanbul, Henry Morgenthau, sau romancierul de reputatie mondiala Franz Werfel, cu tetralogia "Patruzeci de zile pe Musadag". Apoi, nu stiu cum se face, ca domnul ambasador omite faptul ca imediat dupa capitulare, justitia turca a condamnat la moarte pe principalii vinovati de neantizarea populatiei armene. Boala aceasta - amnezia istorica - l-a incurajat pe Hitler sa declanseze "solutia finala" in privinta evreilor. "Cine isi mai aduce aminte de genocidul armean?" - se intreba Hitler. Stim care au fost consecintele acelei amnezii. Si nu intamplator, ca un memento, in fiecare loc care conserva marturii ale Holocaustului figureaza la loc vizibil crimele otomane impotriva armenilor.
Iata de ce, domnule director, va rog sa publicati acest protest al unui cetatean roman de origine armeana impotriva negationismului pe care-l practica un diplomat acreditat in Romania. Nu sunt singurul care ma simt ofensat din moment ce multi dintre membrii comunitatii armene din Romania au avut rude omorate in acel genocid. Nu pot incheia aceste randuri fara a aminti existenta, chiar printre concetatenii domnului ambasador, a unor membri ai elitelor care s-au pus in slujba adevarului. Din pacate domnul ambasador nu se afla, printre cei care aduc lumina populatiei Turciei de azi!
Primiti, domnule director, respectul lui
Vartan Arachelian