Ziua Logo
  Nr. 3618 de marti, 9 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Nomenclaturistii, mai vinovati decat securistii
-- Mai mult de jumatate dintre romani considera ca Legea lustratiei trebuie aplicata imediat * 43% dintre cei intervievati sunt de parere ca fostii securisti ocupa pozitii importante in administratie si economie * 63% dintre cei chestionati de BCS vor ca arhivele PCR si cele ale Securitatii sa fie postate pe Internet
Mai mult de jumatate dintre romani considera ca fostii nomenclaturisti sunt mai vinovati de ororile comunismului decat securistii, la fel de multi apreciind ca Legea lustratiei trebuie sa intre in vigoare imediat dupa adoptare (fig.1;2). Conform unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS), cetatenii doresc sa cunoasca ce relatii au avut cu Securitatea cei care ii conduc (fig.3) si vor sa vada dosarele celor care ocupa functii publice (fig.4). Cea mai mare parte dintre repondenti - 37%, respectiv 32% - afirma ca persoanelor despre care se va dovedi ca au colaborat cu Securitatea ar trebui sa li se interzica sa mai candideze in viitor sau sa isi dea demisia. In opinia a 12% dintre romani, aceste persoane trebuie sa fie condamnate pentru tainuire (fig.5). Mai mult de jumatate dintre cei intervievati - 63% - sunt de acord ca toate arhivele PCR si ale Securitatii sa fie publice, postate pe Internet si oricine sa aiba acces la ele, fara prea multa birocratie. Impotriva acestei propuneri se declara 12% dintre respondenti, iar pentru 19% dintre subiecti acest fapt este indiferent.
Basescu nu va distruge retelele Securitatii
Cat priveste existenta, in acest moment, a numerosi fosti securisti in pozitii importante in economie si administratie, 43% dintre romani considera "in mare masura adevarata" o astfel de afirmatie, 30% - "total adevarata", 13% spun ca afirmatia este "in mica masura adevarata", iar 2% - "total neadevarata" (fig. 6). Intrebati daca Traian Basescu va reusi sau nu sa distruga structurile si retelele fostei Securitati, 56% au spus ca nu. Aproape jumatate dintre repondenti (48%) afirma ca Romania s-a despartit de trecutul comunist in mica masura, la 16 ani de la revolutia din 1989 (fig.7). Tot 48% sustin ca intre SRI si fosta Securitate sunt mai degraba asemanari, in timp ce 26% observa, preponderent, deosebirile. Cu toate acestea, majoritatea subiectilor BCS apreciaza ca SRI a jucat un rol pozitiv dupa 1990 (fig.8).
Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ofiterii si generalii securitatii au actionat la ordin militar , nomenclaturistii   de ionion
activist de partid=securist   de cosor ion
Articol de apa chioara.   de Aladin
A r h i v a
  Iliescu KGB    39 comentarii
     3 comentarii
  Libertate pentru Ivantoc si Popa!    
  PSD luat cu asalt de revolutionari    3 comentarii
  Alianta DA are cu 30% peste PSD    3 comentarii
  Hernie prezidentiala    17 comentarii
  Primarii platesc pentru abuzurile condamnate de CEDO    1 comentariu
  "Castelul Peles a fost muzeu si muzeu ramane!"    1 comentariu
  MM suspendat sase luni    
 Top afisari / comentarii 
 A murit ultima supravietuitoare de pe Titanic (1103 afisari)
 ANAF precizeaza cine depune declaratii de venit (629 afisari)
 Iliescu KGB (454 afisari)
 Stiri pe scurt (303 afisari)
 Hernie prezidentiala (266 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01656 sec.