Ziua Logo
  Nr. 3617 de luni, 8 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Mai, ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns, pana la urma, sa aleaga intre doi fosti comunisti? Intre Adrian Nastase si Basescu". (Traian BASESCU, 9 decembrie 2004)
85 de ani de comunism in Romania
Foto: Rompres
In urma cu 85 de ani la Bucuresti se desfasura congresul prin care lua fiinta Partidul Comunist Roman. Intre 8-12 mai 1921, comunistii de la Bucuresti, dirijati de Komintern, au ales primul secretar general al PCR, Gheorghe Cristescu, si au aderat la punctul de vedere al Moscovei in ceea ce priveste Romania: Basarabia, Bucovina si Transilvania sunt teritorii care trebuie sa se desprinda de Romania. Bolsevicii si-au urmat cu minutiozitate planul initial pe o durata de aproape un secol.
La 85 de ani de la infiintarea PCR, disidentul Paul Goma ii adreseaza presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care ii cere o condamnare reala a comunismului si a crimelor acestui regim totalitar in Romania. Raul din trecut nu a putut fi condamnat nici macar de catre Consiliul Europei - care a avut o tentativa esuata la inceputul acestui an. Cu atat mai mult in Romania dezbaterea privind condamnarea crimelor comunismului are accente incredibile. Astfel coordonatorul Comisiei de la Cotroceni pentru condamnarea comunismului, Vladimir Tismaneanu, (fiul unui inalt demnitar comunist) l-a "exoflisit" caragialeste pe disidentul Paul Goma din sus-numitul organism pe baza unui conflict personal avut cu acesta.
La Brasov adevaratii luptatori impotriva comunismului - muncitorii care s-au revoltat pe 15 noiembrie 1987 - incearca in prezenta disidentului rus Vladimir Bukovski sa puna bazele unei curatiri a peisajului public in domeniul istoriei comunismului. La 85 de ani de la intalnirea oficiala cu ciuma bolsevica, romanii se chinuie inca sa scape de sechelele acestei boli. (George DAMIAN)
Paris, 6 mai 2006
Domnului Traian Basescu,
Palatul Cotroceni, Bucuresti
Domnule Basescu,
In 5 aprilie 2006, dupa ce Vladimir Tismaneanu imi propusese - si in numele Dvs. - sa fac parte din Comisia prezidentiala pentru cercetarea crimelor comuniste in Romania, pregatisem o scrisoare de raspuns la scrisoarea-invitatie. In primul rand ceream de la statul roman reparatii: restituirea cetateniei romane, furate chiar inainte de a pleca din tara (in 20 noiembrie 1977); restituirea dreptului de a publica in Romania, furat de N. Manolescu prin editorialul "Adio, domnule Goma" din 1998, apoi prin campania de antisemitizare a mea, organizata in 2005, in vederea obtinerii postului de ambasador la UNESCO.
Dupa care treceam la chestiuni generale:
In acel moment nu cunosteam numele celorlalti membri ai Comisiei, credeam insa ca reuniti pentru a cerceta-clarifica istoria Romaniei din ultimii 70 ani ne vom intelege intre noi, oricat de adanci fusesera neintelegerile anterioare. Drept care propusesem:
- din Comisie, ca membri de onoare, sa faca parte supravietuitori dintre victimele comunismului: Gavrila Ogoranu, plecat dintre noi intre timp, si minunata sa sotie (vaduva lui Sabadus, ucis in bataie la Gherla, de catre o "cunostinta" a mea: Goiciu), Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Remus Radina, Cicerone Ionitoiu, Ion Varlam si altii si altii cati au mai ramas;
- din Comisie sa nu faca parte acei autodeclarati "membri eminenti ai societatii civile" care colonizasera, de la 22 decembrie 1989, tribunele, prezidiile, balcoanele, platourile de televiziune, microfoanele, presa scrisa, posturile, bursele, pentru a ne explica noua, neinformatilor, noua, naivilor cat si cum si pe unde "rezistasera" ei comunismului: Blandiana, Liiceanu, Plesu, Manolescu, Adamesteanu, Dan Pavel, Oisteanu, Jela, Stelian Tanase, Antohi, A. Mungiu, Pippidi... - lista era mult mai lunga.
Motivele pentru care acesti "directori de constiinta" nu aveau ce cauta intr-o asemenea Comisie:
- "trecutul de lupta anticomunista" al lor: traficat post-festum, deci mincinos;
- cunostintele lor de istorie in general, in special de istorie contemporana a Romaniei: nule, chiar daca unii dintre ei se prezinta ca istorici.
Domnule Basescu,
Aceasta scrisoare a mea - pe hartie - nu a putut pleca spre Dvs., pentru ca invitatia Dvs., scrisa, trimisa prin posta (promisa prin V. Tismaneanu) nu a mai pornit inspre mine.
Intre 11 aprilie si 14 aprilie a avut loc Marea Miscare de Solidarizare Intelectuala (Romana): "membrii de drept ai directoratului de opinie" din nefericita noastra tara, profesionistii in prelingerea de la un prezidiu la o comisie; de la un colocviu la o dezbatere-asupra, cu tot cu scaunul autorepartizat lipit de sezut(a), afland ca V. Tismaneanu imi propusese si mie participarea - chiar daca uitase sa mentioneze ca inca din 21 septembrie 2005 cerusem infiintarea Institutului pentru Studierea Terorii Bolsevice in Romania - au intrat in panica, s-au adunat, au dat mana cu mana, ca de obicei pe meleaguri mioritice si tot pentru o cauza mizerabila: expulzarea acelui ins care facuse ceea ce ei nu facusera nici macar in gand impotriva comunismului.
Urmare: V. Tismaneanu (prost consiliat, dar cine sa-i pedepseasca pe foarte-prostii consilieri? - la urma urmei fiecare are consilierii pe care ii merita) a improvizat o "motivatie" a anularii invitatiei mie adresate - in numele Dvs., Domnule Basescu - pretextul invocat: as fi publicat - pe internet! - scrisori de-ale tatalui sau!
Ce explicatie puerila, ce inventie debila!
Pe cand eram in relatii cordiale (sic) V.T. imi scrisese, nesimtitor la faptul ca ma ofenseaza, ma raneste:
"Rolul Dvs: mai ales pe tema represiunilor, studentimea, intelectualii. Nu trebuie sa scrieti: ati scris ce trebuia scris. Acum vin expertii, comisia citeste, adauga etc". (subl mea, P.G.)
Am inghitit jignirea, am retinut sugestia. Chiar daca nu mai fac parte din Comisie - va propun:
Cum tot mi-am pregatit seria de scrieri postume, o ofer spre tiparire editurii Institutului Cultural Roman. Sa inceapa cu cele doua volume de Scrisuri care aduna articole, interviuri, conferinte publicate in presa occidentala intre 1971 si 1977 - pe cand eu ma aflam in Romania - apoi in exil, precum si cele din 1990 pana in momentul de fata. Presupunind ca imi cunoasteti publicistica, va rog sa o recomandati lui H.R. Patapievici, director al Institutului si membru al Comisiei.
Domnule Basescu,
Scopul meu este in primul rand al unui scriitor frustrat: 20 de ani (1970-1990) am fost interzis in tara, deci samizdatizat; de la actiunea extrem de colegiala a lui N. Manolescu, am evoluat..., devenind, in Romania Libera Post-Revolutionara un scriitor roman internetizat;
In al doilea rand telul urmarit este unul pedagogic: Nici unul dintre membrii Comisiei nu cunoaste Istoria Contemporana a Romaniei: Sorin Alexandrescu, desi inalt specializat in prinderea prin scheme si sageti a geniului lui Faulkner, N. Manolescu, stralucit recenzent al cartilor de fictiune si harnic autor de manuale indrumatoare-spre-indarat, ca Literatura romana de azi. 1945-1965 - nu au nici o idee despre Istoria Tarii lor (daca ar fi avut una cat un bob de mustar, N. Manolescu nu ar fi luat lui I. Iliescu, imediat dupa Mineriada Sangeroasa din 13-15 iunie 1990 interviul legitimator al ilegitimului cu mainile pline de sange, numit de el "Omul cu o mare"); la fel S. Antohi: el este "istoric al ideilor", nicidecum al faptelor si al suferintelor romanilor; Mihnea Berindei, turcolog emerit, ramane autor al unui studiu despre vamile turcesti, nu despre secolul al douazecelea la romani; cat despre Al. Zub el s-a specializat in Xenopol, in Kogalniceanu, in Parvan - din care nu a mai iesit, deci nu are idee, de pilda, despre "intamplarile" din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.
In aceste decenii din urma am constatat cu tristete, cu ingrijorare, cu oroare: romanii nostri se afla in relatii conflictuale cu ceea ce se cheama Istorie - deci memorie: Neistoricii sunt "imuni" la cronologie, pentru ei timpul este... o neglijabila, un accident: ce conteaza, la scara secolelor, ca, de pilda, 28 iunie 1940 a fost inainte de 22 iunie 1941?, sunt sigur, nu dupa? si daca a fost inainte, la ce ne slujeste, azi: anuleaza prezentul mizerabil?; dintre scriitorii romani doar Eminescu si Sadoveanu au cinstit istoria cum se cuvine, pentru cei aparuti dupa 1944 - conjuncturistii din care ne-am facut maestri de gandire si de "creatie" - istoria a reprezentat "un domeniu" in care erai obligat sa te documentezi (ca in siderurgie, in piscicultura, in arpagicultura), iar tinerii care voiau sa devina istorici, din spaima-de-clasa, provocata de teroarea luptei-de-clasa, alegeau perioadele cele mai indepartate in timp, ca sa nu care cumva sa calce in groapa prezentului care putea duce drept la puscarie.
Cat despre acea constanta etica necesara in studiul istoriei - nici vorba: daca etica era exclusa din estetica (astfel realizandu-se inghetata fiarta specifica Romaniei bolsevizate de prietenii nostri luminatori veniti de la Rasarit pe tancurile rusesti in 1944, numita: "rezistenta prin cultura"), ce sa caute in istorie, considerata stiinta pura si dura...?
Domnule Basescu,
Va propun sa facem noi, neistoricii, alfabetizarea istoricilor romani din Comisia cu pricina. Sunt convins: bibliografia oferita de volumele Scrisuri le va fi benefica: le va oferi cateva notiuni elementare de istorie si de morala in abordarea istoriei. Totodata va fi folositoare si urmasilor, neamurilor lor: fii, ne-poti, stranepoti si mai ales cumnate: acestia/acestea vor afla, in sfarsit, ce este aceea Istorie a Romaniei Contemporane si cu ce se mananca ea.
Cu incredere,
Paul GOMA
Comisia de la Cotroceni
Numirea lu Vladimir Tismaneanu in functia de presedinte al Comisiei prezidentiale pentru analizarea dictaturii comuniste a trezit indoieli avand in vedere faptul ca tatal politologului a fost un inalt demnitar al regimului comunist. Din comisia condusa de istoricul Vladimir Tismaneanu fac parte Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu (foto), Horia Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile si Alexandru Zub.
Raportul va avea aproximativ 100 de pagini si un numar de anexe si va fi un document larg accesibil, care va permite cetatenilor Romaniei, de astazi si din generatiile viitoare, sa cunoasca si sa inteleaga natura represiva, deopotriva in plan social si individual, a dictaturii comuniste, spun membrii comisiei. Comisia va mai avea cel putin doua intalniri la Bucuresti, la inceputul lunii iunie si la sfarsitul lunii octombrie, cand va preda raportul. Elaborarea materialului va beneficia de sprijinul unui grup de 10 experti, colaboratori permanenti ai comisiei - istorici, politologi, cercetatori in domeniul literaturii, cultelor, economiei nationale, politicii demografice, relatiilor externe. (D.E.)
Cine ne-a adus comunismul
La 8 mai 1921 se deschideau, la Bucuresti, lucrarile Congresului de constituire a Partidului Comunist din Romania, printre liderii din acea perioada se numarau: Gheorghe Cristescu (foto), Alexandru Dobrogeanu Gherea, Gelber Moscovici, Leon Lichtblau, Saul Ozias, Marcel Pauker, Elek Koblos, Boris Stefanov. La sfarsitul Congresului de infiintare a PCR principalii lideri ai comunistilor au fost arestati si judecati pentru ca acceptasera conditiile de afiliere la Komintern, printre care se numara si dezlipirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei de Romania. (D.E)
Bukovski vine in sprijinul anti-comunistilor romani
Celebrul disident rus Vladimir Bukovski era asteptat ieri seara sa aterizeze la Otopeni pentru a participa azi la Intrunirea Rezistentei Anticomuniste de la Brasov, la invitatia Asociatiei 15 Noiembrie Brasov.
Renumitul disident este cunoscut pentru luarile sale de pozitie impotriva comunismului si mostenirii lasate de epoca totalitarismului, atitudine in urma careia i s-a interzis sa mai viziteze Rusia dupa 1995. Vladimir Bukovski a parasit lagarul sovietic in 1976 cand a fost "schimbat" cu liderul partidului comunist chilian in operatiunea denumita in presa vremii "schimbul secolului".
Foto: Rompres
Bukovski este unul din cei mai importanti specialisti in studiul comunismului si si-a declarat in repetate randuri disponibilitatea sustinerii eforturilor romanesti de cerecetare a crimelor comunismului. Figura marcanta a disidentei fostei epoci totalitare Vladimir Bukovski a mentionat in luari de pozitie publice existenta unei "axe Moscova-Chisinau-Bucuresti" care impiedica accesul la dosarele fostelor servicii secrete din tarile respective. Spre deosebire de celelalte tari din fostul bloc comunist, in Romania si Rusia investigatiile despre crimele si abuzurile epocii comuniste sunt practic inexistente. "Marcile trecutului se regasesc in viata publica, in sistemele politice, in etica afacerilor. Procesul comunismului si aplicarea lustratiei sunt temeiuri ale insanatosirii societatilor post-comuniste" - a mai afirmat Bukovski.
O noua varianta a URSS
Cu alte ocazii acesta a criticat sistemul actual de organizare a Uniunii Europene: "O noua varianta a Uniunii Sovietice este impusa de majoritatea morocanoasa a natiunilor europene: Uniunea Europeana". Istoricul considera UE "o varianta mai blanda a URSS" "atat timp cat nu are Gulag". "Dar legal si ideologic bazele noului Eurogulag sunt deja vizibile.
In cativa ani va exista un Euro-KGB in locul Euro-polului. De fapt vor fi mai puternici decat vechiul KGB pentru ca se vor bucura de imunitate diplomatica", a mai spus Bukovski.
Amnezia submineaza edificiul democratic, iar ignoranta si uitarea hranesc mentalitatile autoritar-colectiviste. Centrul Rezistentei Anticomuniste de la Brasov se doreste a fi instrumentul ideal pentru a reintroduce in registrul discutiei publice tema cruciala pentru istoria nationala, a luptei anticomuniste.
Contributia unor intelectuali ca Vladimir Bukovski din tari ale fostului Gulag, dar si romani, cum ar fi Paul Goma, la demascarea comunismului si la lupta antitotalitara vor fi repuse in circulatie.
In lucrarile sale istoricul rus, disident si oponent al mecanismului terorii trait pe propria-i piele s-a referit la consecintele teribile pentru economiile est europene ale "privatizarii comunismului", accentuand pe nevoia unui nou Nrnberg, care ar putea incheia Razboiul Rece. Detinator al unei importante parti din arhiva PCUS a publicat, cu cativa ani in urma, stenograma discutiei dintre Ion Iliescu si Mihail Gorbaciov de la Moscova, cu ocazia semnarii tratatului bilateral dintre Romania si URSS starnind furia lui Ion Iliescu.
Anti-comunistii la Brasov
Asociatia "15 Noiembrie 1987" Brasov organizeaza azi cea de a IV-a intrunire a Rezistentei Romanesti Anticomuniste.
"Manifestarea isi doreste sa surprinda etapele evolutiei comunismului in Romania si a reactiilor fata de regimul comunist de la primele sale manifestari pana la disparitia sa", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Asociatiei "15 Noiembrie 1987", Florin Postolachi.
Organizarea acestei intruniri la Brasov este o recunoastere a pozitiei importante pe care aceasta zona o ocupa in istoria Rezistentei Anticomuniste, avand in vedere ca in Muntii Fagaras a activat dupa anul 1945, vreme de aproape 20 de ani, cea mai importanta grupare armata anticomunista Asociatia "15 Noiembrie 1987" va promova ideea organizarii la Brasov a unui memorial "Ion Gavrila Ogoranu" Complexul Rezistentei Anticomuniste ce va functiona la Brasov, din acest an, va purta numele lui Ion Gavrila Ogoranu, cunoscut luptator in Rezistenta anticomunista, decedat la inceputul acestei saptamani. In cadrul complexului, un sector aparte va fi destinat luptei duse de ziaristi si oameni de cultura pentru libertate. (D.E.)
 Afisari: 312  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Adevar   de Vrancean
Comunism e in Romania din 1918   de PANTAGRUEL
Fals!   de Iancu Motu
PROFETIA parintelui Iustin Parvu   de Romeo2004
O RUSHINE Nationala !   de motanul incaltat
Azi 8 Mai 1921 a luat fiintauna dintre gruparile cele mai criminale din istoria Romania   de ionion
Doi romani , un rus si cinci evrei   de Hiperborea
La multzi ani!   de tjmaxxi
Referitor la infiintarea PCR, 1921, Congresele ulterioare, EXISTA un manuscris de amintiri al lui Cristescu Plapumarul..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Studiul ororilor comunistilor in Romania   de marianaduval
A r h i v a
  Steaua rosie    13 comentarii
  Elena Udrea in CNSAS    6 comentarii
  Un pamflet de Alianta    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 85 de ani de comunism in Romania (312 afisari)
 Coruptie la Vama Sculeni (267 afisari)
 Structura anului scolar 2006-2007 (128 afisari)
 Biblioteca - tezaur si centru de cercetare (116 afisari)
 MCC incepe informatizarea bibliotecilor publice (100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05545 sec.