Ziua Logo
  Nr. 3574 de miercuri, 15 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
10.000 de secui la Odorhei
ZIUA FOTO
Odorheiu Secuiesc va gazdui astazi Marea Adunare Secuiasca. Ocazie cu care Consiliul National Secuiesc a anuntat ca va lansa o proclamatie pentru infiintarea Tinutului Secuiesc ca regiune autonoma, la nivelul judetelor Covasna, Harghita si Mures. Peste 10.000 de persoane sunt asteptate sa participe la acest eveniment, printre acestia numarandu-se si membrii mai multor organizatii din Ungaria si Transilvania care au anuntat ca sustin actiunea CNS. Autoritatile romane au anuntat ca au luat toate masurile necesare pentru prevenirea producerii unor incidente. Efective importante de jandarmi si politisti au fost comasate in zona. Totusi evenimentul ramane unul cu risc ridicat.
ZIUA a prezentat pe larg in ultimele editii revendicarile si cele mai importante puncte din proclamatia Consiliului National Secuiesc. In numarul de azi, ZIUA va prezinta organizarea scaunelor secuiesti de-a lungul anilor, dar si principalele obiective si revendicari ale secuilor. Printre acestea si autonomia.
Descendentii hunilor
Controversele privind autonomia secuilor dateaza inca din Evul Mediu. In diferite etape ale istoriei, secuii au fost mentionati in cronici ca un popor luptator, iubitor de libertate si autodeterminare. Contrar tuturor zvonurilor, secuii sunt descendentii hunilor, sositi in Campia Panoniei cu mult inainte de sosirea in Europa a triburilor maghiare. Dupa luptele care au bagat spaima in popoarele europene de pe vremea lui Attila, secuii s-au retras in interiorul arcului Carpatic, s-au asezat si au supravietuit secolelor tulburi. In cronicile vremurilor au fost caracterizati ca luptatori fara frica si cu o eficienta incredibila pentru vremea respectiva in cazul armatelor organizate. Pe parcursul istoriei, desi putini la numar, au reusit sa impuna si sa castige respectul adversarilor. In Evul Mediu un soldat ascultator, loial si rezistent in conditii extreme era foarte apreciat de conducatorii armatelor, iar secuii au fost considerati cei mai de pret luptatori.
Nepotii lui Attila
In 1200 cel mai important cronicar al vremii, notarul anonim al regelui Bela al III-lea a tinut sa noteze despre secui ca sunt descendentii directi al marelui razboinic al hunilor, Attila, cunoscut de regii din vestul Europei drept "Biciul lui Dumnezeu". Cronicarul sustine ca secuii sunt descendentii lui Attila, fiind poporul condus de fiul acestuia, conceput cu fiica regelui grecilor, Honorius, Csaba. Chiar si in opera lirica cunoscuta sub denumirea "Imnul secuilor" este amintit fiul lui "Biciului lui Dumnezeu".
Secuii din cele mai vechi timpuri sunt cunoscuti ca buni luptatori cu o organizare statala inca de pe vremea antichitatii. Primele constituiri de sate (constitutium) sunt legate de numele natiunii secuiesti, care, conform unor insemnari ale trimisilor papali, dateaza din secolul al XIII-lea. Prima lege a unei comunitati satesti din secuime este cunoscuta din anul 1332, fiind adoptata de "consiliul local" al satului Joseni, situat la doar cinci km de orasul Gheorgheni. Primele insemnari despre deja celebrele scaune secuiesti sunt din anul 1224, cand cronicarii au amintit de Trium Generum Siculi. Aceasta unitate administrativa medievala este practic identica cu judetul Covasna de azi, sau cum este cunoscut in regiune Trei Scaune (Sepsi Szek - Scaunul Sfantului Gheorghe, Kezdi Szek - Scaunul Targu Secuiesc si Orbai Szek - Scaunul Covasnei). In anul 1235 apare in documente si centrul administrativ al celor sapte scaune secuiesti, Scaunul Odorhei (partea de vest a judetului Harghita) si Scaunul Mures (partea de est-sud-est a judetului Mures). Documente din anul 1419 atesta si Scaunul Ciucului (parte estica a judetului Harghita incluzand bazinul hidrografic al Muresului - zona Gheorghenilor, bazinul hidrografic al Oltului - Ciucul si cele sapte comune ale bazinului raului Casin). Toate cele sapte scaune secuiesti se numesc Terre Siculorum - Tinutul Secuiesc - in documentele vremii.
Campaniile anti-otomane
Organizarea scaunelor secuiesti se referea la activitatea militara, legislativa, a actului de Justitie si la administrarea locala (colectarea impozitelor, reglementarea activitatilor economice si sanitare). Scaunele secuiesti au avut atributiuni similare cu unitatile administrative ale Evului Mediu din Transilvania si Ungaria, comitatele (echivalente cu unitatile administrative actuale, judete). Cu timpul, in Evul Mediu tarziu, atributiunile scaunelor secuiesti au fost largite, liderii lor capatand un rol important in viata politica. Scaunele secuiesti au obtinut dreptul de a trimite reprezentanti in legislativul central, avand drepturi depline. Cu timpul cele sapte scaune s-au unit, insa fiecare avand independenta deplina. Astfel, Terre Siculorum a fost coordonat de un prefect care dadea socoteala doar domnitorului sau regelui. In urma acestor demersuri organizatorice, secuii beneficiau de un sistem juridic modern, bazat pe sistemul dreptului roman. In 1763, sub domnia Mariei Tereza s-a organizat o Justitie centralizata si permanenta (continua tabula).
Odata cu aparitia pericolului otoman, organizarea militara a secuilor a capatat un rol extrem de important. Multe dintre luptele duse impotriva armatei otomane au fost respinse de soldatii secui, de multe ori la distanta mare de locurile de bastina. In secolul al XV-lea, secuii au fost obligati de autoritatea centrala sa trimita cel putin doua unitati militare pentru apararea tarii impotriva turcilor.
Secuii si pasoptistii
In Consiliul National al Secuilor, ce a avut loc in 1535, liderii secuilor au decis organizarea unei armate operative, care impunea din partea locuitorilor o serie de sacrificii, pregatire militara si punerea la dispozitia comandantului a unor echipamente, alimente si cai pe cheltuiala cetatenilor. Evolutia istoriei i-a determinat pe secui sa organizeze o serie de revolte si rascoale pentru a se impune in fata conducatorilor tarii. Una dintre cele mai importante miscari de acest gen a fost rascoala din 1565, cand mii de secui s-au ridicat pentru a recastiga drepturile pierdute pe parcursul istoriei.
In secolul al XVII-lea, scaunele secuiesti s-au dezvoltat atat pe plan economic cat si pe plan organizatoric. S-a dispus angajarea la administratia scaunelor a unui arhivar, a unui secretar (mediastinus), a unui scrib si a unui jandarm (porcolab).
In Revolutia din 1848, secuii s-au remarcat in mod deosebit. Generalul polonez, Jozsef Bem, conducatorul revolutiei pasoptiste din Ungaria a remarcat in repetate randuri implicarea trupelor secuiesti in luptele care au avut loc impotriva armatei imperiale. La doar cativa kilometri de orasul Sfantu Gheorghe, resedinta judetului Covasna, au fost turnate celebrele tunuri ale lui Aron Gabor. Pentru realizarea acestui deziderat comunitatile din secuime au sacrificat clopotele, care au fost folosite ca materie prima pentru fabricarea tunurilor pasoptiste. Conform datelor, peste o suta de mii de secui au participat in luptele revolutionarilor pasoptisti.
Ba mai mult, in 1851, secuii fideli idealurilor pasoptiste au organizat o rebeliune care a fost inabusita in sange. Chiar si in timpul razboiului ruso-turc de la sfarsitul secolului al XIX-lea, secuii au avut un rol important prin organizarea unor trupe militare cunoscute sub denumirea de "Legiunea Secuiasca". Initiativa secuilor a fost finantata de armata engleza, interesata la randu-i de rezultatul respectivului incident armat.
In istoria recenta
Secolul al XIX-lea a adus o serie de schimbari in viata comunitatilor secuiesti. Odata cu demersurile de independenta ale Ungariei fata de Imperiul Austro-Ungar, au fost determinate o serie de modificari administrative ale scaunelor securisti. Acestea au fost redenumite comitate si au fost reorganizate dupa modelul imperiului, atat juridic, cat si organizatoric. Odata cu crearea Ungariei Mari, comitatele secuiesti (Trei Scaune, Ciucul, Odorheiul si Muresul) au devenit bastioane ale maghiarilor din estul tarii.
Dupa primul razboi mondial, cand Tinutul Secuiesc a intrat sub administratia Regatului Roman, liderii locali au initiat o serie de demersuri pentru obtinerea unei independente sau a unei autonomii cu caracter teritorial-administrativ. Incercarile lor nu au dat roade si abia dupa dictatul de la Viena au obtinut dezideratele enuntate in 1919.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, printr-un artificiu politic, s-a obtinut de catre liderii maghiarilor din Transilvania o autonomie improprie, prin realizarea administratiei Regiunii Autonome a Maghiarilor, care cuprindea urmatoarele unitati administrative actuale: judetele Covasna, Harghita si Mures. Tinutul Secuiesc, in conceptul organizarii teritorial-administrative din perioada dualista insemna comitatele Trei Scaune (judetul Covasna de azi), comitatele Ciuc, Gheorgheni si Odorhei (judetul Harghita de azi) si comitatul Mures (partea estica a judetului Mures de azi). Aceasta forma de autonomie a durat mai putin de doua decenii si a fost desfiintata odata cu reorganizarea teritoriala a Romaniei, ca o prima actiune a lui Nicolae Ceausescu, dupa venirea sa la putere.
Dupa evenimentele din 1989, ideea autonomiei teritoriale a fost relansata, initial de biserici, in cadrul unor forumuri civice. Cel mai mare sustinator al obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc a devenit parlamentarul UDMR, Jozsef Csapo, episcopul reformat din Oradea, Laszlo Tokes si mai multi parlamentari tineri ai Uniunii Maghiarilor.
Solicitarile secuilor in secolul XXI
Recentele solicitari de autonomie au inceput pe 1 februarie 2003, la Satu Mare, in cadrul unui forum civic, cand a fost lansata ideea constituirii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). La doar sase saptamani dupa acest eveniment, initiatorii au imputernicit Aripa Civica (grupul lui Csapo) a parlamentarilor UDMR pentru finalizarea initiativei. La sfarsitul lunii aprilie 2003, la Odorheiu Secuiesc a avut loc Adunarea Constitutiva a CNMT. In iulie 2003, la Baile Tusnad, in cadrul CNMT a fost infiintat un grup de lucru (Comisia "Autonomia"), care avea drept scop elaborarea unui pachet de proiecte de lege privind autonomia teritoriala. Acest act avea ca punct de reper proiectele de lege si lucrarile lui Csapo, stranse pe parcursul a 12 ani de activitate parlamentara. In cadrul CNMT, lupta pentru putere a dat nastere crearii unui grup separatist in interiorul Consiliului, care pe 26 septembrie 2003, la Sfantu Gheorghe, a infiintat Consiliul National al Secuilor, avandu-l ca presedinte pe Jozsef Csapo. La inceputul lunii noiembrie 2003, prefectul de atunci al judetului Cluj, Horia Grama, a comandat traducerea tuturor textelor elaborate de CNMT si CNS, privind cerintele de autonomie si le-a inaintat procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov. La nici o saptamana dupa aceasta miscare, liderii UDMR s-au delimitat oficial de demersurile celor doua Consilii, declarand ca initiativele legislative nu vor fi sustinute in Parlamentul Romaniei. Inainte de Craciunul din 2003, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a dispus anchetarea liderilor CNMT si CNS. La alegerile locale si generale din 2004, adeptii autonomiei nu au mai reusit sa obtina locuri eligibile pe listele UDMR, iar formatiunea politica pe care au infiintat-o in graba a fost contestata in Justitie si astfel nu a putut participa pe liste proprii in alegeri. Autonomistii au reusit sa obtina cateva primarii si posturi de consilieri locali in zona Tinutului Secuiesc, candidand ca independenti. Cea mai importanta dintre aceste functii este cea de primar din Odorheiu Secuiesc, castigata de Jeno Szasz, unul dintre liderii CNS. Acesta este la al treilea mandat, primele doua obtinandu-le pe listele UDMR. (Luca ILIESCU)
Szasz Jeno: "Lucrurile nu mai stau ca acum 16 ani"
Primarul orasului Odorheiu Secuiesc se asteapta ca in jur de 10.000 de persoane sa participe la Marea Adunarea Secuiasca. Szasz Jeno a precizat ca efective ale Jandarmeriei si Politiei vor fi comasate in zona pentru prevenirea oricaror incidente. De asemenea, organizatorii vor purta banderole albe pentru a putea fi deosebiti de manifestanti. Potrivit primarului, localnicii au fost ingrijorati in urma afirmatiilor lui Corneliu Vadim Tudor cu privire la organizarea unui contra-miting al PRM, dar declaratiile de luni referitoare la renuntarea la aceasta manifestatie au linistit populatia. "Este adevarat ca evenimentele interetnice de la Targu Mures, din martie 1990, nu au fost uitate, dar lucrurile nu mai stau ca acum 16 ani", a mai spus Szasz Jeno.
Primarul din Odorheiu Secuiesc a indemnat populatia la calm si i-a invitat pe toti sa sarbatoreasca "asa cum se cuvine" ziua de 15 martie. (G.T.)
Ministrul Borbely nu garanteaza ca nu se va ajunge la conflict
Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, la Galati, ca nu crede ca la manifestarile de la Odorheiu Secuiesc se va ajunge la un conflict intre maghiari si romani, dar ca nu poate garanta acest lucru. "Sper ca nu vor fi nici un fel de probleme le Odorheiu Secuiesc, dar nu pot sa si garantez acest lucru. Nu e bine sa avem probleme dupa 16 ani, cand sper ca am depasit anumite crispari si fazele in care se punea problema interetnica. Vrem sa convietuim in liniste si fara disensiuni majore. Fiecare are dreptul sa sustina o manifestare, daca doreste acest lucru", a declarat Borbely. Acesta va sarbatori Ziua maghiarilor de pretutindeni la Sovata, deoarece este deputat de Mures. (G.T.)
Premierul nu a cerut masuri speciale
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca nu a solicitat masuri suplimentare de asigurare a ordinii la Marea Adunare Secuiasca ce va avea loc azi. Toti cetatenii romani de nationalitate maghiara au aceleasi drepturi si obligatii in raport cu legislatia si Constitutia ca orice alt cetatean roman, a afirmat primul ministru. El a aratat ca va transmite un mesaj tuturor cetatenilor romani de nationalitate maghiara in care va aminti relatiile pozitive dintre Romania si Ungaria si va milita pentru continuarea colaborarii pe acelasi trend. (G.T.)
PSD a solicitat aplicarea legii
Presedintele Partidului Social Democrat filiala Alba, Ioan Rus, a solicitat public, ieri, autoritatilor statului roman, printr-o declaratie politica, sa iasa din pasivitate si sa aplice legile tarii fata de toti cei care doresc declararea autonomiei Tinutului Secuiesc. Ioan Rus a declarat ca nu intelege de ce "organele judiciare ale statului roman - Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerul Administratiei si Internelor - pe baza informatiilor transmise de serviciile speciale si a celor aparute in presa, nu au declansat procedura de urmarire penala fata de liderii acestor organizatii extremiste - Joszef Csapo, Jeno Szasz, Laszlo Tokes, Revensz Tibor, Tulit Attila si altii - pentru savarsirea unor infractiuni la siguranta nationala". Liderul PSD Alba a mai spus ca actiunile acestor organizatii extremiste ingrijoreaza populatia romaneasca din judetele Transilvaniei, care este nemultumita de slaba reactie a autoritatilor publice din Bucuresti. "Aceste organizatii extremiste urmaresc obtinerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, propagand idei iredentiste, contestand Tratatul de la Trianon si fiind in legatura cu forte politice si organizatii paramilitare din Ungaria", a afirmat Rus. (G.T.)
Directorul SRI se asteapta doar la "iesiri izolate"
Directorul Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, a declarat, ieri, dupa ce a fost audiat la Comisia SRI, ca evenimentele planificate astazi la Odroheiul Secuiesc s-ar putea concretiza in "iesiri izolate". Totodata, el a tinut sa sublinieze ca acestea pot fi controlate de catre autoritatile statului."Au fost luate in calcul si cateva iesiri izolate din partea unor anumite persoane. Nu ma astept la ceva anume. Iesirile izolate pot fi controlate de autoritatile statului. Eu sper sa domine si la noapte si maine linistea la Odorheiu Secuiesc, mai ales ca acum ninge foarte tare", a spus Timofte.
La randul sau, presedintele comisiei parlamentare de control a SRI, senatorul PNL Radu Stroe, a declarat ca "exista toate elementele necesare care sa ne dea linistea cuvenita in legatura cu ce se va derula maine la Odorheiu Secuiesc". Radu Stroe a subliniat ca toate institutiile statului cu atributii in domeniu s-au angrenat in aceasta chestiune legata de manifestarile de 15 martie, "nu pentru ca acestea ar fi un pericol real, dar tara noastra nu are nevoie de nici un fel de actiuni care sa puna cumva sub semnul indoielii drumul spre integrarea europeana". (G.T.)
 Afisari: 273  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Romania-Ungaria 0-0   de Sorin
legiunile secuiesti...   de Bumerang
Se pare ca Ziua va trebui sa inteleaga, acum cat nu e prea tarziu, ca Romania are, in fine, un...   de costy
Saritzi bah, ca ne ia ungurii tzara !   de Giuseppe Cocos
100.000 de secui au luat parte la luptele pasoptiste ???!   de Aladin
Hei, UNDE ESTE DECLARATIA MAE al UNGARIEI ca ei NU AU NIMIC DE A FACE cu provocarile de la Odorheiu Secuiesc ?   de Omul cu Picioare foarte Paroase
In Canada   de FB
Ioan ...gura mare...   de pt
A r h i v a
  Sange in PSD    77 comentarii
  Biserica someaza Guvernul sa retraga Ordonanta Gojdu    
  MAE a cedat pas cu pas in fata Ungariei    5 comentarii
  Budapesta nu accepta modificari    3 comentarii
  Madalin mangleste de la stat    2 comentarii
  Fesenisme la prezidentialele din Belarus    1 comentariu
  Becali invins de Mihai Viteazul    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Crivat de la Integrare se baga in oala Justitiei (1266 afisari)
 Rechinii de la cablu (1200 afisari)
 Incurcatele cai ale crimei organizate (479 afisari)
 Mirese in pielea goala (417 afisari)
 Madalin mangleste de la stat (308 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06970 sec.