Ziua Logo
  Nr. 3570 de vineri, 10 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Comandouri si actiuni PSYOPS contra liderilor din HARCOV
-- La Miercurea Ciuc exista un pluton de trupe speciale destinat supravegherii si interventiei in cazul escaladarii problemelor interetnice * Acesta s-a constituit in urma cu aproximativ sase ani in cadrul Brigazii 61 Vanatori de Munte * MApN a desfasurat anul trecut aplicatia DEMEX 2005 pornind de la scenariul acutizarii tensiunilor interetnice "pe fondul dezmembrarii statului multietnic federal CARPATIA" * Cea mai spectaculoasa actiune a PSYOPS-ului romanesc a avut loc in vara anului 1998 si a fost cunoscuta sub numele "FLOARE DE COLT '98"
Chiar daca oficial nu recunoste, Ministerul Apararii Nationale se implica de mai multi ani in detensionarea situatiei din HARCOV. Metodele sunt puse in practica prin intermediul unor structuri specializate din Statul Major General. Mai toate aplicatiile pe care Armata Romana le-a desfasurat dupa 1990 porneau de la o situatie ipotetica potrivit careia se declanseaza un conflict armat din cauza escaladarii unor probleme interetnice. Si la aplicatia DEMEX 2005, desfasurata in toamna anului trecut, MApN a pornit tot de la un scenariu asemanator. Conform documentelor oficiale, cei peste 3000 de militari si 700 de vehicule de lupta care au participat in Poligonul Cincu la aplicatia DEMEX 2005 au avut de restabilit ordinea ca urmare a unor tensiuni interetncice. In scenariul aplicatiei se mentiona ca, "pe fondul dezmembrarii statului multietnic federal CARPATIA s-au acutizat tensiunile interetnice acumulate pe parcursul mai multor decenii de totalitarism, generand instabilitate in regiunea SILVA. Astfel, s-au creat conditiile ca statul SIBRIA sa atace statul DOBRUN, invocand apararea drepturilor minoritatii sibre de nationalitate dobruna. Scopul real al interventiei militare a fost anexarea de catre statul SIBRIA a regiunii SILVA, situata la frontiera comuna, unde minoritatea sibra din statul DOBRUN este majoritara. ONU a condamnat actiunile agresive ale SIBRIEI si prin rezolutia Consiliului de Securitate nr. 5141 a cerut retragerea fortelor sibre in frontirele internationale recunoscute. In aceste conditii, statul DOBRUN desfasoara operatia de aparare cu fortele proprii."
Aceasta este partea vizibila a actiunilor armatei pe aceasta tema. Exista insa si actiuni desfasurate cu mai putin tam-tam, dar deosebit de eficiente. Este vorba de activitatile de pregatire a unor trupe speciale la nivel de pluton care au ca misiune supravegherea si interventia impotriva unor lideri din HARCOV in cazul escaladarii unor conflicte interetnice. Constituirea acestui pluton a avut loc in urma cu aproximativ 6 ani in cadrul Brigazii 61 Vanatori de Munte. Pregatirea militarilor care au fost selectionati pentru cele patru grupe care pot actiona independent s-a facut in poligoanele de langa Miercurea Ciuc.
PSYOPS in actiune
In paralel, militarii din Sectia Actiuni Psihologice (PSYOPS) si Centrul Tehnic de Actiuni Psihologice din SMG au desfasurat in ultimii opt ani mai multe aplicatii de specialitate.
Cea mai spectaculoasa actiune a PSYOPS-ului romanesc a avut loc in vara anului 1998 si a fost cunoscuta sub numele "FLOARE DE COLT '98". Intre 24 iunie si 2 iulie 1998, a avut loc in judetele Covasna si Harghita cel mai complex exercitiu militar psihologic organizat pana atunci de Armata Romana.
Potrivit planului, "Floare de colt '98" a avut ca scop organizarea unor actiuni psihologice pentru verificarea capacitati structurilor specializate in astfel de operatiuni. De asemenea, exercitiul prevedea angajarea de segmente din mass-media civila in actiuni psihologice si perfectionarea colaborarii cu organele puterii si administratiei locale, precum si estimarea nivelului de audienta al produselor mass-media ale sectiei si Centrului. Actiunea avea ca scop si urmarirea performantelor tehnicii radio si radioamplificare in teren muntos si impadurit, in conditiile de clima specifice locale. La unitatile militare din Bretcu - Covasna, Pasul Vlahitei si Lunca de Sus au fost instalate amplificatoare radio.
Participantii la exercitiu au editat la Miercurea-Ciuc publicatia "Santinele pe piscuri", distribuita gratuit la chioscurile de presa din zona de desfasuare a aplicatiei si au redactat emisiuni ale postului de radio militar "Gloria", care a emis pe frecventele de unda de 1422 si 14814 KHz, cu raze de acoperire de 2000 kilometri.
Incidente intre militari si localnici
Activitatea militarilor a fost sprjinita de Jandarmerie si SRI care au monitorizat atent efectul distributiei ziarelor tiparite de armata in randul populatiei de nationalitate maghiara.
La momentul respectiv in presa romana si cea maghiara au aparut o serie intreaga de articole pe marginea prezentei trupelor PSYOPS in HARCOV. Seria de materiale de presa a avut ca efect alertarea autoritatilor administratiei locale, a presei din zona, dar si a Guvernului si mass-media de la Budapesta. Pe perioada desfasurarii aplicatiei au fost semnalate o serie de mici incidente intre militarii participanti la aplicatie si populatia locala. Asemenea actiuni ale PSYOPS-ului au continuat si in anii urmatori in zona mentionata, dar si in alte locatii considerate importante de catre specialistii din SMG.
Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 424  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Diversiune Extremista SRI   de Rakoczi Ferencz
Luke ! Luke ! The force may be with you!   de Casargoz
Nu cred ca se va intimpla nik pe 15   de dondon
PSYOPS si secuii fiorosi !!!   de lazarmc
Ce vor Ungurii......?   de IDreptate
:)) psyops deja in actiune:))   de George-Felix
Koganicenistii genisti stau la panda cu ochii pe ...   de ionion
PSYOPS group :   de ionion
Psyops   de ionion
Am incredere ca armata romana si serviciile secrete vor fi la inaltime,   de Raquel
Vreti sa castigati un sejur pe viata in Danemarca ?   de ionion
Da , stiu astia din plutonul special limba engleza ?   de ionion
PSYOPS versiunea CIA si PSYOPS de balta   de laur
Armata NU e cu noi.   de Paul din Ohio
A r h i v a
  Consiliu la Cotroceni pentru 15 martie    11 comentarii
  CSM - ca la usa cortului    11 comentarii
  Parchetele, codase la transparenta    1 comentariu
  Bomba Iran ticaie    45 comentarii
  Fundatia Sarmizegetusa cere arestarea paramilitarilor secui    11 comentarii
  Liga Pro Europa reclama discriminarea maghiarilor in Harghita    8 comentarii
  Patriciu nu-l iarta pe Basescu    32 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Procurorul Lazar cere recuzarea unui ziarist ZIUA (567 afisari)
 Comandouri si actiuni PSYOPS contra liderilor din HARCOV (424 afisari)
 Si totusi, Romania va exporta gaze naturale (143 afisari)
 Bomba Iran ticaie (130 afisari)
 Noile tinte (2) (122 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.36458 sec.