Ziua Logo
  Nr. 3541 de sambata, 4 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Frunda: "Eu nu reprezint Romania!"
Dezbaterea in jurul Recomandarii 1735 a APCE a atins cote alarmante: senatorul Gyorgy Frunda, promotorul recomandarii amintite, a declarat in direct pe un post de televiziune ca nu reprezinta Romania la Consiliul Europei. Senator roman, platit din banii publici, Gyorgy Frunda este si seful delegatiei parlamentarilor romani la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. De asemenea Gyorgy Frunda a mai respins Constitutia actuala a Romaniei, punandu-se intr-o situatie ciudata, de vreme ce este senator roman. Declaratiile lui Gyorgy Frunda au agitat lumea politica de la Bucuresti - Partidul Initiativa Nationala cerand chiar sanctionarea senatorului.
Gyorgy Frunda a mai declarat ieri ca Recomandarea promovata de el la APCE nu face referire la autonomie teritoriala - insa in textul Recomandarii 1735 se face referire directa la un alt document - Recomandarea 43/1998 privind autonomia teritoriala si minoritatile nationale. Presedintele UDMR vede in mediatizarea Recomandarii 1735 un pretext de a scoate partidul sau de la guvernare - in ciuda faptului ca nu este vorba decat de prezentarea unui document international cu efecte directe asupra legislatiei Romaniei, cum a fost cazul si cu alte recomandari ale APCE. Frunda a incercat saptamana trecuta sa lege recomandarea sa de Conventia Europeana a Drepturilor Omului - un pas care ar fi adus autonomia teritoriala direct la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Senatorul Gyorgy Frunda, seful delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a afirmat ca nu reprezinta Romania in fata Consiliului Europei. Afirmatia a fost facuta joi sera in cadrul unui dialog telefonic in direct purtat cu Cozmin Gusa, presedintele Partidului Initiativa Nationala in emisiunea "Miezul Problemei" difuzata de postul National TV.
La intrebarea lui Cozmin Gusa daca Romania trebuie sa ramana stat national asa cum este definit in Constitutie, Gyorgy Frunda a raspuns: "Nu. Nu am sustinut acest lucru niciodata". Senatorul Frunda a mai afirmat: "Pentru ca eu acolo nu reprezint Romania. Eu sunt seful Delegatiei Romaniei ales de 10 membri care reprezentau Romania la nivel parlamentar".
Stat national, doar Romania
Senatorul Gyorgy Frunda a declarat ieri, pentru Mediafax, ca recomandarea adoptata de APCE nu are efecte concrete asupra Romaniei, se adreseaza tuturor statelor CoE si are efect asupra ratificarii conventiilor europene. "Recomandarea nu are efecte concrete asupra Romaniei. Este o recomandare facuta catre toate tarile membre ale Consiliului Europei. Nu este destinata Romaniei. Are efecte doar in domeniul legislativ, al procesului de ratificare a conventiilor europene. Nu am facut-o cu dedicatie pentru Romania", a spus Frunda.
Frunda a declarat ca UDMR a sustinut intotdeauna ca notiunea de stat national este o notiune desueta si nu corespunde realitatii. "In Romania exista multe etnii. Articolul 1 din Constitutie contrazice multe alte articole care recunosc drepturile minoritatilor nationale, de exemplu, de reprezentare parlamentara, de afirmare a identitatii nationale", a spus deputatul UDMR.
Frunda a precizat ca principiul care se aplica in UE este cel al partajarii suveranitatii, care contrazice conceptul de stat national. "Nici un stat din cel 25 de membre ale UE nu se autodefineste ca stat national. In UE, principiul fundamental este cel al partajarii suveranitatii, care contrazice ideea statului national", a declarat Frunda.
El a definit autonomia culturala ca fiind dreptul minoritatilor nationale de a decide ele insele in problemele care le privesc, in domeniul cultural.
"Autonomie culturala inseamna dreptul minoritatii nationale, in domeniul cultural, de exemplu la scoala, la teatru si la exprimare radio, sa hotarasca ea insasi in problemele care o privesc. Nu are nimic cu autonomia teritoriala", a spus senatorul.
PIN cere sanctionarea lui Frunda
Partidul Intiativa Nationala (PIN) solicita, printr-o adresa catre presedintii celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, sa ia masuri urgente in privinta actiunilor senatorului Frunda Gyorgy, informeaza Rompres. Deputatul Lavinia Sandru, purtator de cuvant al PIN, afirma intr-un comunicat de presa ca pozitiile adoptate de senatorul Frunda sunt "in totala contradictie cu textul Constitutiei Romaniei". "Avand in vedere responsabilitatea Parlamentului legata de reprezentarea Romaniei in structurile europene, precum si calitatea d-lui Frunda de sef al delegatiei parlamentarilor romani la APCE, va solicitam urgent discutarea, la nivelul birourilor permanente ale celor doua Camere, a acestui caz. Sanctionarea domnului Frunda devine cu atat mai imperativa, cu cat in ultimele aparitii publice acesta a afirmat deschis ca domnia sa, citam, nu reprezinta Romania la APCE, ceea ce intra in contradictie cu juramantul depus la primirea mandatului de senator, putand fi invocate proceduri juridice impotriva lui Gyorgy Frunda", se afirma in comunicatul PIN.
PIN reaminteste ca in decembrie 2005 a mai facut un apel de acest gen, in care se semnala "comportamentul anticonstitutional al parlamentarului roman de origine maghiara Gyorgy Frunda, in urma pozitiilor acestuia in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei".
Si totusi, autonomia teritoriala
Recomandarea APCE 1735, promovata de Gyorgy Frunda face referire directa la autonomia teritoriala la paragraful 16.2: "statele membre trebuie sa promoveze in legislatia lor recunoasterea drepturilor culturale ale minoritatilor, pe baza Recomandarii 43/1998 asupra autonomiei teritoriale si natiunilor minoritare si a recomandarii 70/1999 privind legislatia locala/ statutul special, adoptate de Congresul Autoritatilor Locale si Regionale al Consiliului Europei".
Recomandarea 43/1998 asupra Autonomiei afirma ca "autonomia teritoriala nu implica faptul ca puterile acordate unui anumit nivel de guvernare - local, provincial sau regional - sunt aceleasi, insa in relatiile acelorasi niveluri de guvernare puterile pot fi distribuite diferit in concordanta cu solicitarile economice, geografice, istorice, sociale, culturale sau lingvistice".
Frunda si diplomatia maghiara
Politica Nationala afisata pe pagina electronica a Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta afirma in cadrul programului "Patria Mama" ca diplomatia maghiara va actiona in cadrul forurilor internationale in sprijinul obtinerii autonomiei pentru comunitatile maghiare din afara granitelor.
Pentru obtinerea autonomiei maghiarilor din tarile vecine, diplomatia maghiara "examineaza posibilitatile de sprijinire a campaniilor pentru autonomie. Folosind mijloacele existente avem o pozitie activa. In acelasi timp este importanta sustinerea pe scena internationala pentru propunerile noastre". Practic, senatorul Gyorgy Frunda a actionat la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in spiritul politicii promovate de diplomatia maghiara.
In cadrul Programului Patria-mama, Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta afirma ca sprijina in mod activ acordarea autonomiei pentru comunitatile maghiare din tarile vecine. "Integrarea europeana a regiunii noastre ofera comunitatilor minoritare ocazia de a avea auto-guvernari in numeroase regiuni. Astfel de mijloace si forme care ofera un cadru pentru existenta autonoma a comunitatilor includ descentralizarea administratiei publice, autoguvernarea si aplicarea principiului european al subsidiaritatii.
Exemple europene indica faptul ca autonomia constituie un mijloc eficient pentru co-existenta popoarelor diferite. De aceea Guvernul Ungariei sprijina ferm campania pentru obtinerea autonomiei in comunitatile maghiare din tarile vecine, in acord cu practicile europene si in spiritul normelor internationale, ca mijloc de reglementare a situatiei lor pe baza egalitatii constitutionale", se afirma in politica nationala prezentata de Ministerul Affacerilor Externe al Ungariei.
PPCD acuza lipsa lobby-ului
Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) a protestat fata de Recomandarea APCE privind minoritatile, informeaza Rompres.
PPCD considera ca aceasta poate insemna pentru Romania modificarea Constitutiei si recunoasterea autonomiei culturale a minoritatilor. In acest context, PPCD isi arata nemultumirea fata de calitatea observatorilor romani la Parlamentul Europei"Lipsa lobby-ului romanesc ne pune in situatii penibile", se afirma in comunicatul transmis. (D.E.)
Executivul a dezbatut articolul din ZIUA
Guvernul nu considera obligatorie Recomandarea
Guvernul a discutat in sedinta de ieri despre articolul din ZIUA care atragea atentia ca Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o Recomandare promovata de deputatul UDMR Gyorgy Frunda. Acesta recomandare sustine autonomia teritoriala a minoritatilor nationale in statele membre ale Consiliului Europei (CoE). Guvernul a sesizat ca s-a creat o anumita stare de neliniste prin semnalarea in presa a acestei probleme insa, "conculzia a fost ca acesta stare de neliniste este profund nefundamentata", a declarat, Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Ea a subliniat ca este o recomandare care nu are caracter obligatoriu pana nu e aprobata de Comitetul de ministri de la Consiliul Europei. Oana Marinescu a mai spus ca Romania si-a asumat toate normele europene in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor in Romania. Traian Basescu a afirmat ieri, in legatura cu acesta problema, ca nu stia de ce s-a intamplat la APCE dar ca "vom urma exemplul Frantei si Germaniei". (C.S.)
Marko Bela se teme ca ZIUA vrea sa-l scoata de la guvernare
Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela (foto), considera ca maniera in care a fost tratat de anumite publicatii subiectul legat de Recomandarea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), formulata in urma demersurilor senatorului Frunda Gyorgy cu privire la autonomia culturala a minoritatilor nationale, este una prin care se incearca "ruperea" coalitiei aflate la guvernare, informeaza Rompres. Liderul UDMR a declarat ieri ca senatorul Frunda Gyorgy ar trebui laudat, si nu sanctionat, pentru faptul ca a reusit sa impuna recomandarea APCE referitoare la autonomia culturala, acest fapt dovedind ca este un politician care si-a dobandit un prestigiu la nivelul Consiliului Europei. "A devenit un membru important al APCE, pentru ca a elaborat si a impus o recomandare cu privire la termenul de natiune, la interpretarea acestuia in Europa. Ar trebui sanctionati cei care incearca, prin atitudini anti-europene, sa creeze tensiuni interetnice si un climat anti-maghiar", a afirmat Marko Bela.
In opinia sa, senatorul Frunda Gyorgy, la nivelul APCE, reprezinta UDMR, aspiratiile comunitatii maghiare din Romania, care este parte integranta a societatii romanesti, "interesele maghiarilor, in interesul Romaniei", precum si Partidul Popular European (PPE). Marko Bela este de parere ca "problema nationala fiind delicata, prin astfel de demersuri, se incearca ruperea coalitiei, indepartarea de UDMR a partenerilor din coalitie". (D.E.)
Frunda intentiona sa duca autonomia teritoriala la CEDO
Gyorgy Frunda intentiona sa transforme Recomandarea 1735 intr-o anexa a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Amendamentul propus de Frunda la propria recomandare a fost respins in urma protestului deputatului britanic Christopher Chope. In cazul in care Recomandarea 1735 ar fi devenit anexa a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, problema autonomiei teritoriale ar fi putut fi adusa in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului - ale carei decizii sunt obligatorii pentru Romania.
Amendamentul lui Frunda cerea ca "un protocol aditional sa fie adaugat Conventiei Europene a Drepturilor Omului care sa stabileasca standarde minime, obligatorii pentru toate statele membre, in ceea ce priveste drepturile minoritatilor nationale de a-si dezvolta identitatea, protocol care sa devina un instrument obligatoriu pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului". Deputatul britanic Christopher Chope a afirmat ca un astfel de amendament "ar adauga o sarcina de nesuportat Curtii Europene a Drepturilor Omului, intr- perioada in care Curtea este supraaglomerata de dosare, neputand aplica efectiv aceste prevederi".
Atac la Basescu
Dezbaterea asupra Recomandarii 1735 a avut loc a doua zi dupa discursul in plenul APCE al presedintelui Basescu, care a afirmat ca Romania reprezinta un model in ceea ce priveste tratamentul aplicat minoritatilor nationale. In prezentarea Recomandarii 1735, Gyorgy Frunda a afirmat ca "Nu trebuie sa discutam despre modele. Fiecare stat membru va sustine ca este model, chiar daca nu recunoaste o minoritate nationala. Trebuie sa luam in considerare standarde - drepturi minime pentru minoritati". Recomandarea lui Gyorgy Frunda era destinata stabilirii conceptului de natiune, insa senatorul Romaniei s-a folosit de acest prilej pentru a promova o recomandare care sa foloseasca UDMR in obtinerea autonomiei. In cadrul dezbaterii din plenul APCE a fost abordata totusi si chestiunea natiunii. In discutie au fost puse cele doua modele: cel francez (care sustine principiul "o tara, o natiune") si cel german (un concept de natiune culturala, care sustine ca o parte a natiunii poate trai si in afara granitelor).
Sustinere catalana
Initiativa lui Gyorgy Frunda a fost sustinuta de deputatul spaniol Luis de Puig, de origine catalan, care si-a exprimat regretul ca trebuie sa vorbeasca in limba statului, spaniola, in loc de limba sa materna, catalana.
In prezent, in Spania se desfasoara dezbateri intense asupra unui contestat proiect de autonomie pentru provincia Catalonia. Presedintele autoritatii locale catalane Generalitat, Pascual Maragall, a declarat pe 16 ianuarie in cursul unei vizite-fulger de 24 de ore in Maroc, ca regiunea Catalonia este "un stat", informa cotidianul barcelonez La Vanguardia, preluat de Rompres. "Noi suntem un stat si, de fiecare data, vom fi si mai mult, iar o data aprobat Statutul Cataloniei, vom fi inca si mai mult un stat", a insistat Pascual Maragall. Chestiunea autonomiei catalane a provocat ingrijorare in cercurile politice spaniole. Comandantul fortelor terestre spaniole, generalul Jose Mena Aguado a fost plasat in arest la domiciliu si ulterior pensionat la inceputul anului dupa ce a tinut un discurs in care a mentionat articolul VIII al Constitutiei, potrivit caruia "fortele militare au ca misiune garantarea suveranitatii si independentei Spaniei, apararea integritatii sale si a ordinii traditionale" - referindu-se la statutul de autonomie pentru Catalonia.
Critici britanice, franceze si slovace
Deputatul slovac Tkac a declarat in plenul APCE ca Recomandarea Frunda: "a pierdut din vedere mandatul acordat. Mandatul era sa clarifice termenii de natiune si popor si nimic mai mult. Acest raport este unul slab si va primi o opinie negativa din partea Comisiei de la Venetia. Asta va cauza probleme in viitor".
Initiativa senatorului Frunda a mai fost criticata si de deputatul francez Andre Schneider, care a sustinut ca: "Problema natiunilor este de obicei tratata de doctoranzi, si nu de adunari parlamentare. Conceptul de natiune este abordat de parlamentari doar in perioade de criza". Deputatul Christopher Chope a fost unul dintre cei mai aspri critici ai initiativei Frunda, afirmand ca: "Sunt ingrijorat de faptul ca raportorul Frunda nu a actionat conform deciziei Comitetului pentru Drepturile Omului pentru a renunta la amendament. In ciuda sentimentului puternic din cadrul comisiei ca amendamentul este gresit, totusi s-au exercitat presiuni in favoarea lui - ceea ce nu corespunde parerii mele despre atingerea consensului si acordului asupra unui subiect controversat. Ascultand aceasta dezbatere a devenit clar pentru mine ca nu exista si nu va exista un standard sau un concept comun al natiunii. Intr-adevar, ne vom pierde vremea daca vom incerca sa impunem un singur concept in aceasta Adunare". (George DAMIAN)
Istoria Recomandarii 1735
Textul initial al Recomandarii 1735, initiata de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a fost neutralizat de membrii Comisiei juridice, inainte de a fi prezentat in plenul APCE, ne-a precizat liderul PD, Cezar Preda, care este si vicepresedinte al Adunarii. El a explicat faptul ca "textul a iesit curat" in urma dezbaterilor din Comisie. Unul din cei mai redutabili adversari ai textului initial elaborat de Frunda a fost deputatul PSD Adrian Severin, care a demontat prevederile controversate si care, daca ar fi fost adoptate, ar fi putut servi ca argument UDMR pentru adoptarea Statutului minoritatilor. De altfel, Gyorgy Frunda - ne-a relatat Cezar Preda - a sustinut si in plenul APCE un amendament care sustinea "un anumit concept de autonomie", ce a fost respins. Liderul PD a insistat asupra faptului ca, Recomandarea 1735, asa cum a fost votata de APCE de 32 de parlamentari din cei 53 prezenti, nu obliga Romania nici la modificarea Constitutiei, nici la adoptarea de prevederi speciale. (A.H.)
 Afisari: 182  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 42 Afiseaza toate comentariile  
Hai ba nu mai terminarati cearta,sfada, haaa! Azi i preasfinta Duminica, zi da hodina firtatilor!   de serios-glumetul
Ce'i nou?   de Bruno
ceea ce face Frunda este prea putin......   de aki78
Nu-s extremist, dar nu pot suporta amenintarile secesioniste   de octaaa
Pt stragopoulos din Airopa   de octaaa
Un grecopulos plin de daruri spurcate, dracu' nr.1 si autonomodetonatorul si-au gasit sa ne dea lectii   de adryan
SE POATE SI MAI RAU   de CIOBOTARU ALEX
DRAPTA, ARAD   de DREAPTA
Culmea nesimtirii: Critici slovace britanice franceze etc. EI si? Pana una alta o Recomandare se aproba cu majoritate.   de stragopoulos
Incepind cu Dinescu,si terminind cu madam Pippidi   de musin
Adica ce susteneti voi aici ca Frunda le-a dictata europenilor ce sa voteze?   de stragopoulos
Domnilor va rog luatzi linistitorul si calmati-va! Nu cred ca e nimeni aici indreptatit   de radiogaga
Ba Frunda ii frumos ce facusi la EU ca sef da comisie parlamentara a Rumaniei,nu ti rusine, haaa?   de serios-glumetul
Dragam Frunda, nu romanii, dar maghiarii iti vor demonstra   de ionion
Felicitari D-nule Frunda !   de drakula01
Mai tineti minte dupa campania electorala cum se tineau ba de fustele PSD ....   de Pinkie
Si se mai zice ca atunci cand cineva nu e de acord cu perpetiarea la guvernare a UDMR-ului   de octaaa
Slab Domle e Frunda asta   de chirica07
Frunda baiatu' maghiar daca declari ca nu reprezinti Rumania logic e ca de fapt reprezinti Ungaria pentru ca esti ungur!   de serios-glumetul
Bravo Ziua ,Romania Libera ,Evenimentul Zilei etc.etc.   de musin
Tatal lui "Frunda" a fost Roman.   de Livius Chilian
La vremuri noi, tot noi ...:-))   de Pinkie
Acu', acu', pna diseara vreau sa le aud guritza lui Basescu si lui Tariceanu !   de Pinkie
Ma bucur sa aflu ca asa-zisa Recomandare a lui Frunda n-a mai fost pana la urma a lui...   de adryan
Nu inteleg de ce va mirati   de Pasager
mirare   de seawing
banii publici provin si de la ungurii din romania   de robert pop
Rusine   de teddy bear
Da' Chiroviciul?   de paraipan
Ungurii ,cei mai retrograzi #europeni#.   de FB
Ce sa o mai SPUNEM NOI - a zis-o EL SINGUR.. TREBUIE INLOCUIT F. URGENT.. altfel cadem in categoria extremistilor.. fara   de Omul cu Picioare foarte Paroase
asta trebuie expulzat din senat si bineinteles RO   de Phil
Omu' are perfecta dreptate   de Barzava
Frunda presedinte al Romaniei   de underinfluence
Asta e ca si cum Kadima s-ar alia cu Hamas !!!   de Pinkie
CEANGAILOR LE-A VENIT TOTUSI TIMPUL SA   de iancu ion
Stimati compatrioti !   de daniel
De ce nu se muta in HU?   de Dan Bostan
Domnilor va rog sa publicati textul celor doua acte normative in engleza si romana   de sfantul
intrebare   de tovmatei
SUNT F DEZAMAGITA CA ACEST EXEMPLAR E LA GUVERNARE;   de Pinkie
Afara cu idiotii!   de Daniel Smith
A r h i v a
  Cainta    19 comentarii
  Basescu fata-n fata cu Valerian Stan    13 comentarii
  Presedintele s-a intors pesimist din Ucraina    6 comentarii
  Un nou front in PSD    10 comentarii
  Petitie pentru Teo Peter    10 comentarii
  Catastrofa pe Marea Rosie    4 comentarii
  Pe urmele mentorului    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mihail Gorbaciov si "complotul de fum" (847 afisari)
 Frunda: "Eu nu reprezint Romania!" (182 afisari)
 Catastrofa pe Marea Rosie (160 afisari)
 O Europa a triburilor (140 afisari)
 Presedintele s-a intors pesimist din Ucraina (98 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02962 sec.