Ziua Logo
  Nr. 3522 de vineri, 13 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
"Dezlegare" la functionari
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri, la Palatul Victoria, ca Executivul a aprobat ordonantele privitoare la cresterile salariale ale profesorilor, dar si pentru alte categorii de bugetari. Primul-ministru a declarat ca profesorii vor primi majorarile salariale stabilite conform negocierilor facute cu sindicatele la sfarsitul anului trecut. "Vor fi doua cresteri salariale. Prima, de la 1 ianuarie de 5,5% si a doua, de la 1 septembrie de 6%", a anuntat premierul Tariceanu. Seful Executivului a adaugat ca si restul personalului bugetar va beneficia de cresteri salariale in 2006. De la 1 februarie salariile personalului bugetar vor fi majorate cu 5%, iar din septembrie acestia vor mai beneficia de o majorare de 6%. "Aceeasi reglementare este prevazuta pentru drepturile salariale ale functionarilor publici", a spus primul-ministru. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu a anuntat ieri ca "s-a dezlegat" promovarea in trepte si grade salariale pentru functionari. Astfel, pentru promovarea in trepte salariale se va avea in vedere vechimea si calificativele iar pentru obtinerea de noi grade profesionale se va da concurs. In plus, posturile vacante nu mai sunt blocate. De asemenea premierea functionarilor publici si a personalului contractual nu mai este oprita. (C.S.)
Legile Sanatatii amanate
Legile privind reforma sanatatii vor fi aprobate de Guvern la sfarsitul acestei luni, dupa clarificarea opiniilor divergente privind casele de asigurari de sanatate ale MApN, MAI si serviciilor de informatii, considerate de premierul Tariceanu drept "aparate birocratice" care trebuie desfiintate. Pachetul de legi din domeniul Sanatatii a fost analizat in sedinta de ieri a Guvernului, in prima lectura, principalele puncte de vedere divergente ale ministrilor implicati referindu-se la oportunitatea mentinerii sau desfiintarii Casei de Asigurari de Sanatate OPSNAJ (Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoreseti) care reuneste angajati ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor Ministerului Justitiei si serviciilor de informatii, precum si a celei a Transportatorilor. Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca astfel de case de asigurari - apartinand unor structuri distincte - reprezinta "un aparat birocratic suplimentar", care nu aduc nimic in plus din punct de vedere al calitatii serviciilor. "Nu vreau un sistem cu doua viteze, pentru privilegiati, pe de-o parte, si populatia majoritara", a adaugat premierul. Pachetul de legi din sanatate a fost discutat si la inceputul sedintei de Guvern, la care a participat presedintele Traian Basescu, premierul afirmand, la finalul reuniunii, ca seful statului sustine procesul de reforma a sistemului. "Ministrul Sanatatii a fost felicitat de felul in care a demarat procesul de reforma in Sanatate", a afirmat Tariceanu. (Corina SCARLAT)
Birocratie pentru mamici
"Pentru mamele beneficiare in prezent de plata indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la doi ani, angajatorii trebuie sa depuna directiile de munca actele doveditoare pana la 15 ianuarie. Daca angajatorul nu o face, o poate face personal angajatul", a declarat ieri ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. El a mai spus ca, in cazul in care aceste acte nu au fost depuse in termen util, atunci mamele vor primi indemnizatia pentru luna ianuarie cu o luna intarziere, dar nu se va pierde. Ministrul Muncii a mai spus ca mamele sunt obligate sa depuna lunar o declaratie ca nu s-au schimbat conditiile de acordare a indemnizatiei. Barbu a afirmat ca se va gandi si la posibilitatea de a se depune o declaratie unica prin care mamele sa se angajeze sa anunte daca se reintorc in campul muncii. Totusi, in Normele metodologice ale ordnantei 148, care reglementeaza noul sistem de acordare a indemnizatiilor, nu se prevad sanctiuni pentru nedepunerea acestor declaratii. De asemenea, persoanele beneficiare in prezent de acesta indemnizatie, au obligatia ca in termen de 90 de zile, adica pana la 30 martie, sa-si faca dosarul complet si sa-l duca la primarie. Cei care vor intra in plata din acest an sunt obligati sa depuna dosarul in termen de 60 de zile de la nasterea copilului. In caz contrar, plata indemnizatiei se va din momentul depunerii dosarului. (Corina SCARLAT)
Berbecii lui Ontanu
Neculai Ontanu are de gand sa infiinteze la Primaria Sectorului 2 o turma de berbeci, din cornutele primite de la comunitatea turca, cu ocazia sarbatorii musulmane a sacrificiului Kurban Bairam. Sambata, la ora 12.20, berbecul Super Ram va fi coborat dintr-un elicopter si va fi inmanat de catre turci primarului Ontanu in calitatea sa de reprezentant al comunitatii romanesti, in cadrul spectacolului de muzica turceasca "Inimi deschise tuturor" ce va fi organizat in fata Centrului Administrativ din Parcul Obor. Desi traditia musulmana cere ca berbecul sa fie sacrificat, Super Ram va fi crutat de catre primarul Ontanu, la fel ca si Micki, care a fost primit de la comunitatea turca cu ocazia sarbatorii Kurban Bairam de anul trecut. Potrivit legii islamice, musulmanii cu o situatie materiala buna sacrifica de Kurban Bairam un berbec si-l ofera celor apropiati de inima lor, ca semn de aleasa pretuire si respect. Bucurestenii care vor veni sambata in Parcul Obor vor avea ocazia de a asculta recitaluri de muzica orientala, dar si ale formatiilor Iris si Asha. Totodata, peste 5.000 de portii de chebab turcesc vor fi oferite gratuit de catre Fundatia "Tuna" celor care vor veni la spectacol. (Magda SEVERIN)
Romania in panorame virtuale
In prima jumatate a anului 2006, cinci orase vor fi prezentate prin imagini la 360 de grade, astfel, serviciul de panorame virtuale Paronamax, extinde proiectul "Bucurestiul panoramic", la nivel national. Sondajul in urma caruia vor fi selectate acestea a fost lansat la adresa de Internet "www.paronamax.ro/romania". Vizitarea este gratuita iar design-erii wwb vor putea utiliza imaginile fara cost. Timp de o luna, fiecare utilizator Internet va putea propune, o data pe zi, o lista de cinci orase pe care doreste sa le viziteze virtual. "In urma lansarii din noiembrie 2005 a paginii "www.panoramax.ro/bucuresti" am observat pe server ca foarte multi vizitatori au inlocuit numele capitalei cu orase precum Timisoara, Cluj, Brasov, Craiova si Constanta in speranta ca vor gasi paginile respective. Aceasta ne-a facut sa lansam un sondaj pentru a afla care sunt dorintele publicului", a declarat Adrian Antohi, director tehnic al AC Software. Primele cinci orase rezultate in urma sondajului si care nu au fost deja fotografiate de echipa Panoramax vor deveni accesibile publicului spre vizitare in prima jumatate a anului. Proiectul are ca scop sprijinirea turismului romanesc si vine ca o continuare a initiativei lansate la sfarsitul anului trecut si concretizate prin lansarea, ieri, a panoramelor virtuale din Brasov, Galati si Ramnicu Valcea. (Corina SCARLAT)
Fitness la Bucuresti Mall
World Class Fitness Romania ii asteapta pe toti bucurestenii la un week - end dedicat celor mai noi tendinte in fitness, in incinta complexului Bucuresti Mall. Adriana (una dintre vedetele emisiunii 'Bune si nebune'), Tonkins Anderson (coregraful Loredanei si a multor alte staruri autohtone), Diana Oprea (reprezentanta Romaniei la Campionatul Mondial de Fitness Feminin) sunt doar cateva dintre atractiile evenimentului desfasurat in perioada 13 - 15 ianuarie. De astazi dupa-amiaza si pana duminica seara au loc demonstratii de aerobic si fitness sustinute de echipa World Class. Evenimentul este un preambul la primul salon international de fitness & life-style desfasurat in Romania, 'Fitness & Life - Style Revolution' care va avea loc in perioada 28 - 29 ianuarie la Sala Palatului din Bucuresti. (C.I.)
 Afisari: 743  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Ochii pe granite!    
  Primarilor bucuresteni le-a mers bine in 2005    
  Protectia copiilor pe mana incompetentilor    1 comentariu
  Ralu Filip l-a facut senil pe Gica Petrescu    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (743 afisari)
 Rusia ameninta SUA cu "razboiul stelelor" (611 afisari)
 Pericol de holera in Alba (248 afisari)
 Cateva nedumeriri la Premiile Academiei Romane (186 afisari)
 Cum citim dictionarele (155 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01224 sec.