Ziua Logo
  Nr. 3507 de sambata, 17 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Monica Macovei cere verificari in cazul Gregorian Bivolaru
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii si Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie adrese in vederea verificarii modului in care drepturile si garantiile procesule ale lui Gregorian Bivolaru au fost respectate, in timpul cercetarilor. "Ministerul Justitiei a primit din partea autoritatilor suedeze decizia de respingere a celor doua cereri de extradare formulate de Romania in doua din cauzele in care Gregorian Bivolaru are calitatea de inculpat (pentru infractiunea de act sexual cu un minor, respectiv, pentru infractiunea de trafic de persoane)", arata MJ. In motivare, instanta suedeza a invocat prevederile articolului 3 alin. (2) din Conventia europeana de extradare ratificata de Romania prin Legea nr. 80/1997. Potrivit acestui articol, "partea solicitata are motive temeinice de a crede ca cererea de extradare motivata printr-o infractiune de drept comun a fost prezentata in vederea urmaririi sau pedepsirii unei persoane pentru considerente de rasa, de religie, de nationalitate sau de opinii politice ori ca situatia acestei persoane risca sa fie agravata pentru unul sau altul dintre aceste motive". Acest motiv se regaseste in articolul 7 din Legea suedeza privind extradarea. Astfel, instanta suedeza a stabilit ca, in raport de prevederile articolului 7 din legea cu privire la extradare, exista impedimente impotriva unei extradari a lui Bivolaru, avand in vedere ca, din cauza convingerior sale religioase, ar putea fi supus unor persecutii foarte grave in Romania.
Macovei a transmis presedintelui CSM, Dan Lupascu, o adresa prin care ii solicita sa dispuna de urgenta masurile necesare pentru verificarea modului in care au fost si sunt respectate drepturile si garantiile procedurale in cauzele privindu-l pe Gregorian Bivolaru, atat in faza de urmarire penala, cat si in faza de judecata.
O solicitare similara, in sensul verificarii modului in care au fost si sunt respectate drepturile si garantiile procedurale in cauzele privindu-l pe Gregorian Bivolaru in faza de urmarire penala, i-a fost transmisa si procurorului general, Ilie Botos.
Potrivit traducerii hotararii Curtii Supreme, pronuntata la Stockholm in 21 octombrie, in timpul audierii sale, Gregorian Bivolaru a sustinut ca nu este vinovat de faptele care ii sunt imputate - intretinere de raporturi sexuale cu persoane aflate in dezavantaj si trafic cu carne vie - si ca ordinele de arestare emise pe numele lui sunt neintemeiate. El a declarat ca daca ar fi extradat in Romania, ar fi persecutat.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Monica Macovei   de avmr
Potenta il apara pe Bivolaru!   de victor81
SE putea sa nu stracurati vou o micshunica in articol   de enzo
A r h i v a
  Ciuca se bate cu DNA    
  Prima victima a petardelor    
  Mischie cere suspendarea urmaririi penale    
  Elev injunghiat in fata scolii    
  Zece traficanti retinuti    
  Atacata de un recidivist    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sanatatea politica (648 afisari)
 Securitatea Marii Negre, intre UE si SUA (487 afisari)
 Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita (356 afisari)
 Petre Pandrea. Un stoic rural? (I) (203 afisari)
 Stiri pe scurt (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02264 sec.