Ziua Logo
  Nr. 3499 de joi, 8 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cand preotii vorbesc despre teatru
Iulia POPOVICI 
"Am fost un copil precoce, de aceea invatam intr-o scoala pentru supradotati. Ma atrageau baietii, dar la urma urmei si Isus traise inconjurat de doisprezece tipi. Intr-o zi, cautam la biblioteca, in marele dictionar Webster's, cuvantul �omogenizat� (�homogenized�). Undeva, mai sus, am vazut scris �homosexual�: persoana atrasa de cineva de acelasi sex, si mi-am dat seama ca m-am gasit pe mine. Am chemat-o pe bibliotecara sa-i arat: Uite, sunt in dictionar, exista un cuvant pentru mine! Ea s-a facut alba la fata, m-a dus la director, i-a aratat si lui cuvantul; m-au trimis la infirmerie, au chemat-o pe mama si ea m-a luat acasa. Cand m-am intors, toti se purtau prevenitor cu mine si nu ma mai puteam duce la biblioteca. Dar m-am strecurat acolo, intr-o pauza, si m-am cautat in dictionar: cuvantul �homosexual" nu mai exista, fusese innegrit cu cerneala...�. Aceasta e o parafraza a unui fragment din "Body of Faith"/ "Trup al credintei", scris de Luis Alfaro pentru compania americana Cornerstone. Aceasta este o metafora a cenzurii la care viseaza, acum, dar nu pentru prima data, niste alesi locali si multi dintre reprezentantii Bisericilor noastre, brusc atinsi de spirit ecumenic.
Cu cateva luni in urma, piesa "Fuck you, Eu.ro.Pa!", publicata in catalogul pavilionului romanesc de la Venetia, ne ameninta integrarea euro-atlantica. S-o punem la index, piesa, pe autoare (Nicoleta Esinencu) si injuraturile de mama din ea, tipau aparatorii identitatii nationale. Zilele trecute, dupa premiera ieseana a "Evanghelistilor" Alinei Mungiu-Pippidi (piesa premiata de Uniter in 1993), Biserica Ortodoxa si cea Romano-Catolica s-au sesizat independent, dar solidar, intru demascarea "blasfemiei" unui asemenea spectacol. Nu ca l-ar fi vazut, si nici textul nu-i suspectez ca l-ar fi citit prea multi, dar sinopsis-ul suna periculos pentru natiunea drept-credincioasa: Evangheliile sunt, la Alina Mungiu, doar o poveste inventata de discipolii libertini ai unui filozof grec, ucisi apoi ca sa divulge adevarul minciunii. Iar Isus face, in "Evanghelistii", dragoste cu Maria Magdalena! Ca veni vorba de Maria Magdalena, TVR2 difuzeaza un serial documentar despre adevarul Bibliilor, unde, la un moment dat, se lansa ipoteza ca cea mai celebra prostituata renegata a istoriei era de fapt unul din apostoli, ba chiar cel preferat de Mantuitor; poate ar trebui ca patriarhul Teoctist sa-i trimita o misiva si presedintelui Televiziunii?!
O jignire adusa Bisericii? Nu-mi aduc aminte ca BOR sa fi simtit vreo responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat la Tanacu, de pilda, ori pentru calugaritele batute in curtea Patriarhiei; probabil ca doar grija unei fictiuni teatrale putea sa-i rupa de la misiunea religioasa a inmultirii de mitropolii si a construirii de catedrale megalitice. Uitand, daca au stiut vreodata, la unison cu Episcopia Romano-Catolica, de faptul ca arta si credinta lucreaza pe cai diferite, care nu s-au mai intalnit de la Inchizitie incoace, ca bigotismul, ipocrizia si intoleranta n-au ce cauta in discursul unei Biserici a lumii de azi. Iar in lumea in care traim, identitatea religioasa, sexuala si, pana la urma, si morala e o chestiune de negociere individuala, nu o problema de imagine nationala. Nu un spectacol de teatru sau un text publicat intr-un catalog fac chipul international al Romaniei, sa fim seriosi, il fac mai degraba coruptia, inchisorile CIA, adoptiile si aburelile celor desemnati sa reprezinte politic tara.
Caci nu doar Bisericile reunite incurca niste criterii. Intre timp, Consiliul Local si onor primarele Iesilor, ce se gandesc ei sa faca, la asa vuiet, asa furtuna? Sa impuna o comisie de vizionare, care sa aprobe repertoriul teatrului producator, ca sa nu mai perverteasca, cum ii vine, tineretul studios. De cand, oare, simteau domnii acestia nostalgia Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste si nu gaseau pretextul sa-l repuna pe roate, sub flamura protejarii interesului spiritual al comunitatii? Pentru ca, altminteri, menirea lor constitutionala de a pazi respectarea dreptului la exprimare pare a le fi mai mult decat straina.
Puneti mana pe stiloul cu cerneala neagra, domnilor, si taiati, odata pentru totdeauna, din toate dictionarele: libertate de expresie, autonomie estetica, libertate religioasa, secularizare, drept la opinie, independenta de gandire, liber-arbitru, ateu, agnostic, libertate de constiinta! Cineva tot le va reinventa pentru dumneavoastra, de fiecare data cand va fi nevoie.
 Comentarii: 37 Afiseaza toate comentariile  
Leviticul 26, vers 14-16 si apoi 13..tot cap. 26   de Atamild
Sper din toata inima...   de ingineru
amara concluzie..   de lucid
revin,poate publicati   de pytagora
e oficial, din 1863 Crucea Rosie devine din 2006 Romb Rosh - gaurit la mijloc !   de Oriana
Cand biserica vorbeste..si cand tace   de calator
Iata un model de om ce a avut curajul opiniilor sale la anul 375   de romking
Nu inteleg Biserica!   de Gargantua
Ciudata autoare!   de Turism-Cultural
Libertatea de Expresie si Cenzura   de Seherezada
Popovici de licurici   de houranos14
gayzarea romaniei   de underinfluence
Vector de comunicatii   de S
Azi femeia de curatenie m-a certat foarte rau   de Morkova Vesela
Omul a ruinat atatea, incat o biserica in plus sau minus nu mai conteaza.   de Morkova Vesela
Draga Iulia, mi-ati dat o idee...   de Roxana
Scrisoare doamnei Popovici   de N.S.
Socul ca forma de expresie literara   de PANTAGRUEL
saraca Alina, saraca Iulia   de George-Felix
In apararea preotilor..............   de Adrian v.D.
Road to hell   de Maxim
libertatea de expresie   de invechit
Zguduiri puternice la substanta cenusie   de DianaI
Pentru "eroii" aparatori ai libertatii de exprimare   de toni
Lui Teoctist trebuie creata piesa de teatru "Amintiri din tineretea sugubeata" si   de ionion
Si biserica joaca teatru   de traktorist
Iulia Popovici este cea mai buna jurnalista a tuturor timpurilor   de Anticomie
deficit de imginatie la unii ziaristi romani   de toni
Jose Saramago   de Csipike
CIND NU MAI AVEM CE SA FACEM O ... ZGUDUIM   de GICA CONTRA
Sa ne gandim: Cum ar reactiona autoritatile daca s-ar juca o piesa in care Moise ar fi homosexual, iar holocaustul ....   de romanul
"Cand preotii vorbesc despre teatru" si cei din teatru vorbesc despre cele sfinte...   de romanul
Cred ca se exagereaza.......   de GhGrosu
Dumnezeu   de liviuz
Piesa se va juca cu sala plina in continuare   de OFFi
parerea ei   de Daniel St.Paul
Draga Popovici   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Axa continuitatii    4 comentarii
  Raportul Moscovici despre minoritati. Confuzii    4 comentarii
  Vin americanii! In ce masura trebuie sa ne bucuram?    11 comentarii
  Pensiile au fost recalculate    4 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  La judecata zilei    3 comentarii
  Noi muncim, noi nu gandim    2005-12-03
  Talpa tarii si condurul artei    2005-11-19
  Cand Serban nu vine-acasa, joaca soarecii pe masa    2005-11-04
  Limba romana care este    2005-10-28
  Cultura se face la masa. Oare?    2005-10-07
 Top afisari / comentarii 
 Basescu si-a pus generalii (183 afisari)
 Femeia-macelar si-a recunoscut crima (59 afisari)
 Sub scutul antiracheta (46 afisari)
 Cand preotii vorbesc despre teatru (39 afisari)
 3136 de copii cu pojar, nici un vinovat (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28093 sec.