Ziua Logo
  Nr. 3418 de sambata, 3 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Invatamantul in limba romana, in pericol
In pofida faptului ca regimul ucrainean perpetueaza in raionul Herta - locuit in proportie de 95% de romani - o stare de regresie economica, lucru ce a determinat un exod masiv catre Occident al romanilor de acolo, cea mai grava consecinta a strategiei oficialilor de la Kiev o reprezinta politica de alienare socio-culturala a populatiei din regiune. Punctual, cea mai acuta forma de manifestare a acestei politici o reprezinta tentativa de reorientare a populatiei de origine romana catre invatamantul in limba ucraineana. Paradoxal, scolile cu predare in limba ucraineana se bucura de o trecere deosebita in ochii autoritatilor din tinutul Herta, solicitarile de infiintare a acestora fiind aprobate cu maximum de promptitudine, in pofida normelor de invatamant existente si a tratatelor internationale prin care Ucraina se obliga sa respecte dreptul minoritatilor nationale de a-si conserva limba si cultura.
In urma demersurilor insistente ale unor familii ucrainene, aflate in tranzit prin tinutul Herta deoarece au disparut din regiune la fel de subit precum au aparut, locuitorii din raionul actualmente ucrainean s-au pricopsit, recent, cu o scoala ucraineana populata in marea majoritate de elevi romani, cu personal didactic roman, fortat, in virtutea specificului institutiei de invatamant, sa predea intr-o limba amestecata ruso-ucraineana.
Institutia in cauza a rezultat in urma transformarii scolii rusesti, din perioada sovietica, in scoala ucraineana - o transformare, de altfel, aparenta, de vreme ce personalul didactic, majoritar roman, prefera sa predea in limba rusa decat intr-o ucraineana populara stalcita.
Liceul "Gheorghe Asachi" sta sa cada
Mai nou, aparitia scolii ucrainene ameninta cu disparitia liceul romanesc "Gheorghe Asachi" (foto), cu predare bilingva romano-ucraineana. Una dintre principalele cauze ale acestei situatii o reprezinta faptul ca singura scoala internat cu predare in limba romana din Ucraina, gazduita in cladirea liceului, a fost desfiintata, in urma cu cativa ani, cu concursul seful Administratiei raionale Herta, Ilie Avasiloaie, prin trecerea acestei institutii de invatamant de la bugetul regiunii Cernauti la bugetul raional Herta, incapabil sa sustina finantarea unei asemenea scoli, cu o capacitate de 500 de locuri. O alternativa in interesul minoritatii romanesti din Ucraina in general, si din Herta, in special, ar fi fost mentinerea scolii internat pentru elevii romani cu posibilitati materiale reduse, respectiv cu finantarea de la bugetul regional Cernauti. In prezent, la liceul "Gheorghe Asachi" sunt 30 de elevi interni din satele raionului Herta si circa 150 de elevi din orasul Herta, inmatriculati in clasele I - XI. Cladirea liceului, cu o istorie ce poarta amprenta Romaniei Mari, sta sa cada, la propriu, autoritatile ucrainene refuzand sa aloce fonduri pentru intretinerea sa. In acest timp, la Bucuresti sau aiurea, se scurg in buzunarele acolitilor noii Securitati sute de miliarde din fondurile destinate celor mai oropsiti fii ai natiunii, iar diplomatia Guvernului Tariceanu inca pare sa ignore situatia tragica a conationalilor nostri.
Blestem
Intr-un mesaj disperat adresat redactiei ZIUA de catre romanii din aceste zone, se atrage atentia atentia autoritatilor romane competente: "Sunt necesare demersuri urgente diplomatice si pe linie de invatamant pentru ca dezideratele romanilor din Ucraina (inclusiv infiintarea Universitatii multiculturale la Cernauti, unde limba romana sa ocupe locul important binemeritat) sa fie traduse in practica. Altfel, zonele din Ucraina locuite de romani vor fi condamnate la saracie si inapoiere, fiind o sursa permanenta de instabilitate, iar Dumnezeu o sa ne bata din nou intreg neamul pentru ca nu ne-am luptat pentru adevar, abandonand fratii aflati la nevoie in intuneric si mizerie". (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Pt. I-Logic   de Christiaan
Limba romana   de Logic
daca ar lua "lectii" de la maghiarii nostri   de Oriana
A r h i v a
  Anarhie dupa uragan    107 comentarii
  Alexandru Paleologu a plecat spre o lume mai buna...    17 comentarii
  In Tinutul Herta s-a inaugurat scoala "Nichita Stanescu"    1 comentariu
  Studentii si elevii romani din Ucraina, alungati de Romania    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 In Tinutul Herta s-a inaugurat scoala "Nichita Stanescu" (321 afisari)
 Modificari in circulatia trenurilor de calatori (162 afisari)
 Alexandru Paleologu a plecat spre o lume mai buna... (98 afisari)
 Teroare piscicola in Delta (59 afisari)
 Incredibile si triste povesti (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 1.37968 sec.