Ziua Logo
  Nr. 3418 de sambata, 3 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Studentii si elevii romani din Ucraina, alungati de Romania
Cea mai mare investitie pe care a facut-o statul roman din 1990 pana in prezent in teritoriile ocupate de sovietici in vara lui 1940, a fost, cu siguranta, aducerea tinerilor romani din aceste teritorii la studii in tara. An de an, mii de tineri din Basarabia si Bucovina de Nord au beneficiat de mii burse de studii pe baza unor acorduri bilaterale incheiate intre Bucuresti si Chisinau sau Kiev. In urma cu doi ani, ministrul Invatamantului de la Chisinau, Gheorghe Sima, a renuntat la numarul de burse oferite de statul roman, spunand raspicat ca statul roman doreste "indoctrinarea si romanizarea" tinerilor din Republica Moldova. Reactia Ministerului Educatiei si Cercetarii a fost una cat se poate de obiectiva: s-a renuntat la acel protocol cu institutia de la Chisinau si cele 2000 de burse au fost oferite direct tinerilor interesati sa urmeze studiile in universitatile si liceele din tara.
"Buba" nu e numai la Kiev, ci si la Bucuresti
Anul acesta, povestea se repeta. Inca un protocol se pare ca nu mai functioneaza - cel intre ministerele educatiei de la Bucuresti si Kiev. Desi in Ucraina mai exista peste jumatate de milion de romani, prin ordinul 26.908 din data de 2.03.2005 specialistii Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania au micsorat cu 30 de locuri oferta de studii pentru elevii romani din regiunea Cernauti, Odesa si Transcarpatia. Deci, problema este, se pare, nu doar la Kiev, ci si la Bucuresti. Dupa ce zeci de scoli romanesti sunt ucrainizate, ori culmea, in continuare rusificate, oficialii romani au hotarat, totusi, sa ofere doar 100 de burse tinerilor care doresc sa-si continue studiile universitare in Romania. Insa prea tarziu. Pentru ca ucrainenii au amanat pana in ultimul ceas semnarea unui nou protocol, iar in institutiile de invatamant din Ucraina, atat preuniversitar, cat si universitar, 1 septembrie, a fost prima zi de scoala, dupa modelul rusesc. Sute de tineri romani din aceste regiuni nu s-au inscris la nici o universitate din Ucraina, asteptand semnarea acestui protocol, din dorinta de a veni la o universitate romaneasca. Deci, pentru elevii care nu vor reusi sa ajunga in Romania la studii, logic, nu mai exista nici o sansa sa se inscrie la liceele ucrainene ori rusesti.
"Performanta" anului 2005
La fel de dramatica este situatia tinerilor romani din Ucraina aflati in Romania si care doresc sa-si continue studiile universitare in limba romana. Practic, li se interzice dreptul la studiu in limba materna. Pana in prezent, nu avem nici un semnal ca se incearca rezolvarea situatiei. Ideala ar fi, totusi, solutia acordarii burselor direct tinerilor care si-au manifestat intentia de a-si urma studiile in Romania (solutia aplicata si acum doi ani in conflictul dintre Ministerul Invatamantului din Republica Moldova si Romania). Dupa cum am mai relatat in ziarul ZIUA, studentii veniti la studii in Romania sunt incontinuu urmariti si intimidati de serviciile speciale ucrainene (SBU), iar familiile lor din Bucovina de Nord sau Basarabia de Sud sunt persecutate pe plan local. Acum, tinerii romani regasiti de tara sunt descurajati si de autoritatile statului roman. Anul acesta s-a reusit o performanta. Din Ucraina "democratica" nu mai vine nici un tanar vorbitor de limba romana la studii in Romania. Cine raspunde de aceasta situatie?
Eugen Tomac, Presedinte Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Evaluarea secretarilor de stat!!!   de matemca
RUSINE TARICEANU, RUSINE MICLEA   de Serban SIMEDREA
A r h i v a
  Anarhie dupa uragan    107 comentarii
  Alexandru Paleologu a plecat spre o lume mai buna...    17 comentarii
  In Tinutul Herta s-a inaugurat scoala "Nichita Stanescu"    1 comentariu
  Invatamantul in limba romana, in pericol    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 In Tinutul Herta s-a inaugurat scoala "Nichita Stanescu" (321 afisari)
 Modificari in circulatia trenurilor de calatori (162 afisari)
 Alexandru Paleologu a plecat spre o lume mai buna... (98 afisari)
 Teroare piscicola in Delta (59 afisari)
 Incredibile si triste povesti (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22011 sec.