Ziua Logo
  Nr. 3361 de miercuri, 29 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Caragiale, go home!
Bedros HORASANGIAN 
Intre 6 si 8 iulie, la Gleneagles, in Scotia, va avea loc o noua intrunire a "baskanilor" din G-8, unde se vor aborda doua grave, spinoase si greu de rezolvat chestiuni: incalzirea globala si saracia din lumea a treia. Consecintele protocolului de la Kyoto, in corelare cu initiativele nou formatei Coalitii a Padurilor Tropicale, in frunte cu Costa Rica si Papua Noua Guinee, pot genera utile dezbateri, cu decizii abile, de ce nu si in spatiul mioritic. Unde ostenim si noi in pragul marilor vacante, avertizati si amenintati de "ploi abundente" si inundatii la tot pasul.
Traim la Bucuresti. Si vrem sa intretinem sentimentul ca "ne pasa" de tot ce se petrece langa noi. Cu noi. Dincolo de nabadaioasele manifestatii ale antiglobalistilor anticapitalisti. Sezonul de "Huo!" si "Go home!" a inceput deja, in plin delir, din Spania pana in Anglia. Dar la noi? In Bucuresti, un grup de "cetateni onorabili" a propus o binevenita actiune obsteasca: sa-l readuca pe Caragiale (I.L.) acasa! Este vorba de o statuie, desigur, stramutata, in timpul directoratului lui Dinu Sararu la Teatrul National, dintr-un loc legat de existenta locativa a lui Nenea Iancu (Strada Maria Rosetti - unde sedea pe un soclu nici prea-prea, nici foarte-foarte) pe esplanada din fata intrarii teatrului care azi ii poarta numele. Initiativa teoretic justificata, dar anulata de toate celelalte argumente: de la cel estetic la cel sentimental. O lucrare in bronz, in cel mai dulce stil realist-socialist al anilor '50, semnata de Baraschi (capul lui Caragiale, corpul lui... Lenin!), care a zacut in curtea Editurii Cartea Romaneasca pana sa ajunga in locatia din zona unde chiar a locuit maestrul, inaintea exilului berlinez. O revista de prestigiul intelectual al "Dilemei vechi" aduna cateva zeci de semnaturi zanganitoare, sustinand o "petitiune", dupa cum urmeaza: "Noi, cei mai jos iscaliti, cerem raspicat, in numele popolului, grabnica repunere a statuei lui I.L. Caragiale, aflatoare actualmente dinaintea Teatrului Nationale, pe soclu-i de origine din str. Maria Rosetti. Vivat CONSTITUTIUNEA!". In hebdomadarul mai la deal mentionat, solicitarea expresa este sustinuta si de un "dosar" istorico-documentar si de un bogat material ilustrativ. Acestea sunt faptele.
Ne insusim mesajul pe de-a-ntregul, cu toata convingerea in acest indemn civic, care ar repara un abuz si o nedreptate, si profitam de pretextul prezentei solicitari pentru a mai adauga cateva propuneri de reparatii civico-urbane.
1. Parcul Ioanid, vechi colt verde de Bucuresti, a fost rebotezat "Ion Voicu". Cu toata pretuirea pentru distinsul violonist, nu este nici bine si nici cinstit. Ar putea ramane "Coltul Ion Voicu", unde s-a plantat si o statuie - dar in Parcul Ioanid, asa cum este el in memoria Bucurestilor. Asa cum sunt Gradina Icoanei, Parcul Cismigiu sau Herastraul. Ce-ar fi daca, din surplus de afectiune, le-am reboteza Hagi, Comaneci sau Andreea Marin? Parca nu s-ar cuveni: Parcul Ioanid ar trebui sa-si recapete numirea cea dintai. Editurile si literatii ar putea sustine propunerea - Ioanid a fost librar!
2-3. Numele pictorului Theodor Pallady si al muzicianului Sergiu Celibidache au fost atribuite unor locuri din Bucuresti total... nelalocul lor. Fostei Piete Moghioros i se spune tot Moghioros pentru ca absolut nimeni nu l-a asimilat pe ultrarafinatul dirijor cu o piata agro-alimentara, iar subtilul si aristocratul Pallady se vede mediatizat peste poate datorita unui refugiu canin aflat pe un "bulevard" dintr-o zona industriala cu care pictorul nu a avut nici o legatura. Rapid se pot gasi alte locatii, mai firesti, eventual in centru, pentru a nu profana memoria unor mari artisti ai Romaniei.
4. O placa de marmura de pe zidul unei case de pe Strada Polona amintea de luptatoarea antifascista Olga Bancic. Decapitata de nazisti la Stuttgart, in timpul celui de al doilea razboi mondial. Din cine stie ce zel anticomunist al vreunui oportunist, convertit la iuteala din activist PCR in vajnic democrat, placa a disparut. Nu e nici frumos si jigneste memoria unei femei care chiar a murit pentru victoria aliatilor (cand Romania era cu nemtii!). Daca strada Bancic, rebotezata Philippide (cu toate ca pe ea a locuit... Ion Pillat, dar aiureala ni se pare in ordinea firescului caragialian, unde miezul noptii bate la unspe si douazeci!), va ramane asa, macar placa dedicata memoriei unei darze luptatoare ar trebui pusa la loc. In Franta, cei care au luptat in rezistenta antifascista se bucura de tot respectul.
Ar mai fi destule bombaneli-propuneri pe care le pastram pentru momentul de dupa incheierea summit-ului din Scotia. Unde se va striga iar "Go home"! Oare cui? Nenea Iancu Caragiale, prieten cu socialisti precum Cristian Racovsky si Constantin Dobrogeanu-Gherea (oare nu cumva ar trebui atentionat?), le-ar surade generos de pe soclul lui din eternitate lui George W. Bush si Donald Rumsfeld, invitandu-i la "Carul cu bere". Eventual. Nici nu vrem sa ne imaginam ce probleme de protocol ar interveni.
 Afisari: 271  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
nevroza   de dan toader
Lumea arde, romanu' se piaptana... as usual...   de the witness
Sa mor in calduri in lumea a treia...   de Ted
A r h i v a
  Efectul TVA asupra guvernarii    6 comentarii
  Rusia, mai puternica decat URSS    4 comentarii
  Scolasticizarea invatamantului teologic    8 comentarii
  Promisiunea falsa a eliminarii datoriilor    1 comentariu
  La judecata zilei    
  Toate panzele sus!    2005-06-22
  De la "suveranitatea limitata" la "securitatea preventiva"    2005-06-15
  Romanii de pretutindeni    2005-06-08
  Romania, incotro?    2005-06-01
  Pianistul din Anglia    2005-05-25
 Top afisari / comentarii 
 Caragiale, go home! (271 afisari)
 Poveste cu tineri artisti (105 afisari)
 Scolasticizarea invatamantului teologic (90 afisari)
 Bac' la mana dascalilor (77 afisari)
 A inviat Goma! (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.48735 sec.