Ziua Logo
  Nr. 3358 de sambata, 25 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
Tanacu, Coelho, Cartarescu
S-a intamplat in pragul verii. In lipsa de subiecte grase, presa noastra s-a napustit si l-a facut faimos. Pe cine? Pe Petrache Lupu. Cand? Mai demult. Si acum? Acum este mediatizat, peste poate, un slujitor al bisericii, si nu un cioban vizionar. Cazurile sunt diferite, dar goana dupa senzational este identica. Ce s--a intamplat inainte de razboi a fost in Oltenia. Acum in Moldova, la Vaslui.
Vaslui? Care Vaslui? Unde e Vaslui? Mai repede stim de Kusadasi, Costa del Sol si Santorini decat de Vaslui. Aproape ca si uitasem ca exista. Recent a promovat o echipa de fotbal in divizia A si ne-am adus aminte de Stefan cel Mare sau de vizita lui Ion Iliescu pe timp de iarna. Iar si mai recent s-a consumat tragedia din manastirea de care nu auzise nimeni: Tanacu. Nu cumva este vorba de fostul premier japonez Tanaka? S-o fi convertit...? Nu, nici vorba, Tanacu exista, traiesc si la Moldova oameni: dovada ca suntem deja "mondializati-globalizati" in diferite colturi ale Romaniei, fara sa stim mare lucru unii despre altii.
Pana se intampla o nenorocire. Vestile bune nu intereseaza - avem nevoie de "rating". Moartea unei tinere calugarite in conditii nu foarte "ortodoxe" (la propriu si la figurat) redeschide mai vechi rani ale societatii romanesti. In ansmblul ei, dar si in partile ce-o alcatuiesc. De multe ori etanse. Lipsa de comunicare, uneori, alteori de interes, face ca diferite segmente ale aceluiasi corp social sa traiasca pe coordonate diferite. Complet diferite. Caci exista un clivaj teribil, o prapastie uriasa, intre elitele noastre ce se (z)bat pentru recunoasterea internationala si integrarea in lumea de azi si viata/ existenta a milioane de anonimi, "poporul", "cei multi", "gloata", "prostimea", "amarastenii", care ar trebui sa suporte votul cenzitar si deciziile celor ce decid pentru ei. Numai ca. Numai ca vara nu-i ca iarna: apare din neant cate o tragedie care ne aduce la realitate! Chiar daca Realitatea TV nu-i ca in realitate: ceva scapa printre degete si falsifica ce nu se vede pe ecranele televizoarelor, ci in mintile si sufletele oamenilor. Intr-un loc "unde nu se intampla nimic", cu atatia "oameni de prisos", iata ca se produce o mare nenorocire! Ce s-a intamplat, cine e de vina, de ce moartea si-a facut cuib intr-un suflet chinuit si nevinovat? Daca cei care ii datorau bani tinerei... Daca cei de la spital o internau... Daca PSS Episcopul Vicar ar fi venit mai des in mijlocul enoriasilor... Daca: multi de daca!
Lipsa de cultura teologica si de intelegere a mecanismelor ortodoxiei de catre multa lume ce se perinda pe la televiziuni se loveste de evlavia fara margini - uneori si fara noima, ca in cazul Tanacu - a credinciosilor. Parintele Mina Dobzeu, care a dat recomandare preotului Petru Daniel Corogeanu, este un nume de fala al ortodoxiei romane. Poate a gresit de aceasta data. Cei care se uita doar la Euronews si Animal Planet poate n-au auzit nici de Cleopa sau Sofian Boghian, nici de Staniloaie, de regretatul Parinte Galeriu sau de Parintele Iustin Marchis, care osteneste chiar aici, in mijlocul Bucurestilor. Dreapta credinta - orte doxa - este o cumpana intre iubirea de Dumnezeu si iubirea de oameni. De adevar. Cine a gresit va plati. Sa lasam insa autoritatile judiciare si ecleziastice sa stabileasca responsabilitatile si sa faca nu doar lumina, ci si dreptate. De dragul adevarului si in litera legii. Nu-i loc de tocmeala. Faptul ca autoritatile, in acest caz, au actionat cu prudenta si tact ni se pare de bun augur. Cine stie ce se putea intampla si a fost evitat. Nu putem trai la infinit doar cu obsesia "audientei" televiziunilor: cand ne merge rau sau ne moare copilul, ne rugam la bunul Dumnezeu si nu la Tuca sau Tatulici. Uneori, "puterea celor fara de putere" si televiziune este credinta fara fisura in Dumnezeu. Tragedia de la Tanacu ar trebui sa nasca noi dezbateri intelectuale, de varii feluri, si nu doar transmisii "live", servite la iuteala. Despre Coelho si Cartarescu, data viitoare.
Bedros HORASANGIAN 
 Afisari: 197  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
"vai de voi carturarilor ..."   de underinfluence
A r h i v a
  Ofensiva tacuta la MCC    
  Cenaclul de Luni "reconvocat"    1 comentariu
  Spectaculoasa viata a furnicilor    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Parintele Mina Dobzeu face precizari despre Daniel Corogeanu (1030 afisari)
 Atavismele Ucrainei blocheaza relatiile cu Romania (347 afisari)
 Tanacu, Coelho, Cartarescu (197 afisari)
 Populari. Ultima ora (125 afisari)
 Barbarii de la Tanacu scosi la plimbare (97 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02329 sec.