Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Salvati de rectificare!
-- CNAS a gasit solutia pentru evitarea unei noi crize a compensatelor: banii de la viitoarea rectificare bugetara si propriul fond de rezerva * In plus, va fi introdus pret de referinta si pentru medicamentele care pot fi cumparate fara reteta
Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a prezentat ieri, primele solutii gasite pentru evitarea unui nou blocaj la eliberarea medicamentelor compensate si gratuite.
In opinia conducerii CNAS acestea ar fi, in primul rand, rectificarea bugetara, insemnand 2000 de miliarde de lei incasate peste estimari si fondul de rezerva al Casei, de 5000 de miliarde de lei. Alte surse de venit, pentru ca farmaciile sa nu ramana fara bani, sunt generate de introducerea pretului de referinta si in cazul medicamentelor care pot fi cumparate fara reteta (OTC-uri). Insa din aceasta categorie fac parte cele mai multe dintre produsele prescrise gratuit pentru copii, gravide si lauze. "Pana acum, nu a existat nici un control vizand preturile produselor OTC. Dar, pentru ca cel mai mare consum de medicamente gratuite erau din aceasta categorie (in 2004, cand nu a existat pretul de referinta, s-au consumat OTC-uri pentru copii in valoare de 1300 de miliarde de lei), autoritatile au hotarat introducerea unui pret de referinta in cazul produselor prescrise fara bani. Prin acest nou sistem, va fi inregistrata o economie de 500-600 de miliarde de lei", a declarat Vladescu.
Potrivit presedintelui CNAS, reglementarea privind pretul de referinta intra in vigoare la 15 zile de la publicarea in MO, timp in care farmaciile vor primi soft-urile cu preturile de referinta pentru OTC-uri. "Toata lumea va beneficia de aceeasi legislatie. Categoriile speciale vor beneficia de compensare 100% la pretul de referinta. El se stabileste in functie de cel mai mic pret al substantei active din componenta produsului", spune Vladescu. OTC-urile vor fi adaugate pe lista de medicamente compensate 100%.
Fondurile initiale pentru compensate se termina in iunie
Presedintele CNAS a mai anuntat ca, in primul trimestru al anului 2005, 10% din farmacii au epuizat fondurile pentru compensate si gratuite alocate pentru intreg anul 2005, iar peste 60% au depasit plafonul de cheltuieli pentru primele doua trimestre. In momentul depasirii plafoanelor, farmaciile nu mai au baza legala pentru eliberarea de compensate si gratuite. De aceea, pe la sfarsitul lunii iunie - cand se apreciaza ca vor fi terminate fondurile - vor fi incheiate contracte suplimentare intre farmacii si casele judetene. Potrivit datelor CNAS, in 2003, cheltuielile totale la medicamente compensate si gratuite au fost de 7660,8 miliarde de lei, 66,4% din valoarea totala a consumului reprezentand produsele fara bani. In 2004, consumul total de compensate si gratuite a fost de 16.114,9 de miliarde de lei, 63% din pondere fiind pentru produsele fara bani. In primul trimestru din 2004, au fost prescrise 5,7 milioane de retete, aproape jumatate pentru compensate si tot atat pentru gratuite. In acelasi interval al lui 2005, au fost prescrise 7,3 milioane de retete, 3,5 gratuite si 3,8 compensate.
Carmen POPESCU 
A r h i v a
  Tariceanu cheama gazele la raport    4 comentarii
  Despagubiri pentru culturile inundate    1 comentariu
  50.000 de cereri pentru calculatoare subventionate    
  Stiri pe scurt    
  Anunt umanitar    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00899 sec.