Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Consilierii economici scosi din "imobilitate"
-- Premierul Tariceanu le-a cerut sa renunte la statutul de simpli observatori si sa ajute firmele romanesti care vor sa investeasca in alte tari
Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut consilierilor economici ai Romaniei din strainatate sa renunte la atributiile de simpli observatori si reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si sa sprijine mai eficient firmele autohtone care incearca sa investeasca in alte tari. El a participat, ieri, la reuniunea consilierilor economici din reteaua externa a MEC, unde s-a declarat nemultumit de "imobilitatea" acestora si de lipsa unei coordonari eficiente cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) in promovarea intereselor regionale ale Romaniei privind fluxurile energetice de la est la vest, piata energiei in sud-estul Europei si exportul in regiunea Marii Negre.
"Suntem intr-o competitie feroce cu celelalte tari din regiune pentru atragerea investitiilor, iar birourile de expansiune economica ce vor functiona in strainatate trebuie sa sprijine patrunderea firmelor romanesti pe pietele externe si dezvoltarea exportului", a spus Tariceanu. Premierul a cerut MEC ca, impreuna cu MAE, AVAS, OPSPI si ARIS sa stabileasca o agenda clara privind prioritatile politicii comerciale externe ale Romaniei. El a aratat ca aceste prioritati nu trebuie sa se refere numai la relatiile comerciale cu statele din Uniunea Europeana, ci si la exportul marfurilor autohtone in spatiul estic, Orientul Mijlociu, America de Sud si, mai ales, regiunea Marii Negre, unde competitia de piata este mai redusa decat cea existenta la nivelul UE.
Premierul a apreciat ca firmele autohtone ar trebui "sa priveasca cu atentie" tarile din jur, mai ales cele din spatiul fostei Uniuni Sovietice, piete care au un potential mare de dezvoltare si de pe care firmele romanesti aproape ca au disparut.
Produsele ecologice, sansa Romaniei
Prezent la randul sau la reuniune, consilierul prezidential Theodor Stolojan le-a recomandat atasatilor comerciali sa nu mai trimita reprezentantii companiilor straine sa solicite audiente la primul ministru sau la Presedintie, ci sa-i indrepte spre ARIS.
"E umilitor sa se creada ca o firma straina nu poate face afaceri in Romania daca nu ajunge la presedinte sau prim-ministru", a spus Stolojan, aratand ca aceasta practica foarte des utilizata in trecut trebuie eliminata. El a mai afirmat ca, din pacate, Romania nu are produse sau servicii cu care sa fie lider mondial, dar ca exista oportunitati care trebuie promovate, facand referire la produsele ecologice.
La randul sau, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, a declarat ca exista o serie de neajunsuri in activitatea reprezentantilor din reteaua economica externa. El s-a referit in principal la o insuficienta identificare si transmitere in tara a unui volum cat mai mare de cerere de oferta pentru produse si servicii. (G.M.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Care imobilitate - cand Curtea de Conturi le numara biletele de tramvai...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Guvernul a facut pace cu FMI    1 comentariu
  BCR si CEC la Bursa dupa privatizare    
  Vinuri romanesti la Londra    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01084 sec.