Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
BCR si CEC la Bursa dupa privatizare
-- Ministrul Finantelor afirma ca ambele banci vor fi vandute pana in primavara lui 2006 * Statul ar putea ramane cu cel mult 12% din capitalul BCR * La CEC, pachetul oferit spre vanzare va reprezenta 51 - 75% din capital
Guvernul are in vedere listarea pe Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete de actiuni de la Banca Comerciala Romana (BCR) si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), dupa finalizarea proceselor de privatizare, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu. Ministrul Finantelor a aratat ca la BCR ar putea ramane in proprietatea statului, dupa privatizare, un pachet de cel mult 12% din capital, in timp ce la CEC pachetul oferi spre vanzare investitorului strategic va reprezenta intre 51% si 75%. Totodata, in cazul BCR, Popescu intrevede si posibilitatea ca cele cinci SIF-uri sa vanda o parte din detineri alaturi de stat, daca pretul este satisfacator. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dragos Neacsu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca autoritatile romane doresc sa finalizeze lista scurta a ofertantilor pentru privatizarea BCR pana la sfarsitul lunii septembrie. El a aratat ca procedura trebuie incheiata in luna septembrie, pentru a se putea face anuntul de privatizare a celei de-a doua banci ramase in proprietatea statului, CEC, inainte de sfarsitul lunii octombrie. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al BCR cu 36,88% din capitalul bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%. Potrivit lui Popescu, pentru CEC si-au aratat interesul 9 -11 mari institutii de credit.
CEC are potential
Ministrul Finantelor a explicat ca interesul pentru CEC este dat de potentialul prezentat de banca, si numai intr-o mica masura de rezultatele financiare. CEC a inceput anul cu o pierdere de cateva miliarde de lei. In opinia lui Popescu, ofertantii de la CEC au in vedere sumele mari care vor veni in perioada urmatoare de la Uniunea Europeana pentru agricultura. "Programele pentru agricultura se vor derula prin institutiile de credit cu retea in mediul rural, iar CEC este numarul unu din acest punct de vedere", a explicat ministrul Finantelor. Cei doi oficiali romani au participat, la Belgrad, la reuniunea anuala a Guvernatorilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. (A.G.C.)
A r h i v a
  Guvernul a facut pace cu FMI    1 comentariu
  Consilierii economici scosi din "imobilitate"    1 comentariu
  Vinuri romanesti la Londra    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00891 sec.