Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
-- Andrei Serban la Chicago
La nici o luna dupa "extravaganta soficticata", cum insusi regizorul Andrei Serban isi califica montarea cu "Faust" de la Opera Metropolitana din New York, o noua punere a sa in scena a avut premiera. De aceasta data - "Visul unei nopti de vara", a carui prima iesire la rampa Operei din Chicago s-a produs pe 18 mai. A doua zi, cotidianul "Chicago Tribune" publica, sub semnatura lui John von Rhein, o cronica mai mult decat favorabila, din care citam: "Singurul semn de intrebare in legatura cu ametitoarea noua productie a lui Andrei Serban, care a avut miercuri premiera la Teatrul Harris, este de ce una dintre cele mai importante lucrari de scena ale compozitorului (Benjamin Britten - n.n.) a trebuit sa astepte 45 de ani ca sa fie montata profesionist in Chicago"; "Veti aprecia spectacolul de trei ore, ca trei ore pe care le-ati petrecut nemaipomenit". E citata si declaratia directorului artistic de la Compania teatrala Next, Jason Loewith: "Trebuie sa recunosc faptul ca productia de ieri seara a fost unul dintre cele mai bune spectacole de opera pe care mi-a fost dat sa le vad. Serban este un geniu exact pe gustul meu - am lucrat putin cu el in New York - iar voi i-ati dat tocmai productia pe care o merita. Este cea mai delectanta si stimulanta productie de opera pe care am vazut-o in Chicago". (L.D.)
Medalie pentru Tino Geirun
"Saptamanile culturale vieneze", festival de amploare europeana care aduna, pe parcursul a 35 de zile, productii artistice dintre cele mai reprezentative din intreaga lume, s-a deschis de curand in capitala Austriei. Unul dintre evenimentele "Saptamanilor" a fost festivitatea de premiere a regizorului austriac de origine romana Tino Geirun, a carui creatie artistica a fost distinsa cu medalia "Signum pulchrarum Artium", oferita anual personalitatilor ce se remarca in domeniul imbogatirii patrimoniului cultural national, aflam de la Ana Terzer, director de imagine la Teatrul Pygmalion din Viena. Regizorul, format in Romania la scoala unor mari personalitati teatrale ca David Esrig, Radu Penciulescu, George Banu, este stabilit in Austria de peste 20 de ani, distingandu-se pentru originalitatea structurilor sale teatrale. Printre succesele sale se numara spectacolele cu "Asteptandu-l pe Godot" de Beckett, "Castelul", "America" si "Metamorfoza" dupa Kafka. Tino Geirun conduce de peste zece ani complexul teatral "Pygmalion" si ocupa functia de consilier pentru Europa de est in problemele artistice. Medalia conferita poarta efigia orasului Viena si i-a fost inmanata in prezenta celor mai inalti factori de decizie culturala ai Austriei. (L.I.)
ICR cauta proiecte
Institutul Cultural Roman (ICR) anunta concurs pentru trei tipuri de proiecte: * Creatorii din Republica Moldova (desfasurat in colaborare cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe); sunt privilegiate proiectele realizate in parteneriat cu alti creatori sau institutii de profil din tara sau din strainatate * Creatorii din Romania; au intaietate proiectele realizate in parteneriat cu alti creatori sau institutii de profil din tara sau din strainatate si se incurajeaza ideile legate de problematica identitatii nationale in contextul mai larg al integrarii in Uniunea Europeana, cele legate de Anul George Enescu (50 de ani de la moarte) si cele capabile de a fi promovate in strainatate * Acordarea a trei burse de cercetare/documentare (500 de euro lunar, maximum trei luni) pentru cetateni din Republica Moldova. Conditiile de inscriere pot fi gasite pe www.icr.ro. Dosarele trebuie depuse la sediul ICR sau trimise prin posta pana pe 19 iunie. Propunerile vor fi analizate de comisii de specialitate. Descrierea cat mai detaliata a proiectului (inclusiv o estimare de costuri) este obligatorie pentru ca proiectul sa fie luat in considerare. (L.I.)
A r h i v a
  Pregatiri intense pentru Festivalul "G. Enescu"    
  Cronicarii unor vremuri tulburi    
  Publicistica lui Ion Vinea in 1925-1926    
  "Gaudeamus" la Cluj    
  "Sentimentul helvet al Fiintei"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00982 sec.