Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
O carte pe zi
Publicistica lui Ion Vinea in 1925-1926
-- Despre jurnalisti imorali: "Te perinzi, cu stilul tau si cu vertebrele inmladiate, pe la tarabile toate"
A aparut volumul al saselea din seria de "Opere" Ion Vinea (Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, Bucuresti, 2005), in ingrijirea Elenei Zaharia-Filipas, care face in vremuri cam neprielnice o lucrare de restituire si de editare asa cum rar mai avem ocazia sa intalnim, deopotriva din lipsa de timp, de bani, dar si de specialisti in domeniu. Volumul de acum continua publicarea articolelor semnate de scriitor in ziarele vremii, intre anii 1925 si 1926.
Ion Vinea, poet avangardist, este autorul celebrului "Manifest activ catre tinerime" care incepea cu "Jos Arta caci s-a prostituat!" si se incheia cu teribilul: "Sa ne ucidem mortii!", intre aceste doua dure, retorice, tipic avangardistice indemnuri aflandu-se totusi cateva dintre cele mai memorabile definitii din istoria literaturii: "Dramaturgia, un borcan cu fetusi fardati" sau "Luna, o fereastra de bordel la care bat intretinutii banalului si poposesc flamanzii din furgoanele artei". Vinea n-a ramas mereu un excentric, pentru ca, mai spre batranete, il gasim totusi in fruntea unei institutii respectabile: Uniunea Ziaristilor Profesionisti, un fel de stramoasa a Clubului Roman de Presa.
Cum scria jurnalistul Vinea in 1925, in cele mai respectabile ziare ale epocii? In general extrem de dur, de violent, de pamfletar. Probabil ca limitele pamfletului erau mai largi decat azi, pentru ca se ajunge pana la dedesubturi ce depasesc bine marginea calomniei. Iata ce scrie Ion Vinea despre directorul Universului, implicat, se intelege, intr-un scandal de dezvaluire a surselor: "Asociatiile de presa vor fi chemate sa judece pe Stelian Popescu, om de rand si prost, saltat prin gimnastica sexuala, din patul vaduvei rele de musca, pe frontispiciul unui mare ziar, si sa-l pedepseasca fiindca a nesocotit cea mai de seama lege a noii sale meserii: legea secretului profesional. Este cea dintai mai violenta coliziune a fostului fante cu realitatea. Printr-insa, campionul nocturn al luptelor Theodorei (mostenitoarea cu imperial nume bizantin si pofte) - va invata ca e mai grea isprava sa lucrezi la o masa de scris decat sa calaresti bideul unei babe. Deosebirea dintre un condei si o canula, dintre un tus tipografic si pomada mercuriala sau vaselina, dintre o coala de hartie si pielea zbarcita a unei sexagenare, dintre o calimara si cavitatile iritabile ale acesteia, se va lamuri, in fine, ochilor lui deprinsi cu clar-obscurul". Din explicatiile de la sfarsit (volumul are, ca si cele anterioare, o consistenta sectiune in care editoarea detaliaza contextul articolelor, povestile din spatele lor, cine erau in epoca personajele care apar in fiecare), intelegem ca exista o legatura mediata de o femeie intre fostul si actualul sef al Universului, un jurnalist, de altfel, cu o reputatie foarte controversata... Si mai retinem faptul ca articolul era semnat cu numele intreg al poetului, in ziarul "Cuvantul liber". Chiar daca acroseul literar se poate vedea limpede, ca si constructia savanta a frazei, totusi violenta limbajului e greu de acceptat in 2005 in limitele unui jurnalism decent. Dar unii pamfletari de azi se vor bucura totusi si se vor grabi sa spuna ca daca si Vinea... Cu diferenta ca Vinea era, la data scrierii articolului, proaspat licentiat in drept si nu reprezenta, inca, nici o institutie publica, era adica, liber ca pasarea cerului si doar foarte... indraznet.
Intr-un alt articol, despre "gazetarul-biurocrat", vedem cam care era stramosul Internetului de azi, folosit exact la fel de jurnalistii lenesi si superficiali: dictionarul enciclopedic Larousse. Acelasi stil dur, care imbina metafora cu scabrosul bolilor rusinoase, intr-o imagine a jurnalismului imoral: "Te perinzi, cu stilul tau si cu vertebrele inmladiate, pe la tarabile toate. Meseria se simplifica la traducerea telegramelor si la compilarea marelui Larousse, ceea ce da, mai tarziu, mult de lucru chirurgilor: caci sedentarismul fara riscuri, generator de tranji este...".
S-ar putea ca lista pamfletarilor nostri, cea care il recunoaste ca maestru pe Arghezi si unde s-au ingramadit nechemati tot felul de amatori ridicoli ca Eugen Barbu sau C.V. Tudor, sa-l cuprinda de acum incolo, o data cu aceasta restituire a articolelor sale, si pe extrem de talentatul Ion Vinea.
Am oferit doar cateva mostre. Colectia de articole vechi de 80 de ani se citeste cu delicii si cu beneficii profesionale: daca ar fi si numai pentru ca arata, de pilda, cum scria stiri de zece randuri un "redactor parlamentar", job pe care l-a avut scriitorul Ion Vinea la ziarul "Adevarul", in 1926, ca titular al rubricii "Buletinul Camerei"...
Luminita MARCU 
A r h i v a
  Pregatiri intense pentru Festivalul "G. Enescu"    
  Cronicarii unor vremuri tulburi    
  "Gaudeamus" la Cluj    
  "Sentimentul helvet al Fiintei"    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01165 sec.