Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
-- Zilele Carl Filtsch
In Venetia, la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, se incheie azi (11 mai) "Zilele Carl Filtsch, compozitor si pianist", eveniment care a debutat luni, 9 mai. Sub deviza "Carl Filtsch si vremea sa" au conferentiat Ioan Aurel Pop, directorul Institutului Roman de la Venetia, cu lucrarea "Transilvania si spatiul carpatic - interferente culturale din prima jumatate a secolului XIX"; muzicologul Vasile Tomescu si-a ales ca subiect "Carl Filtsch si relatiile muzicale italo-romane, münchenezul dr. Ortfried Kotzian a vorbit despre "Mitul Cernautiului si cultura muzicala a Bucovinei". Colocviul continua, cu o tematica chopiniana, prin comunicarile venetianului dr. Virgilio Beccardi, "Fr. Chopin - fascinatia eternului feminin" si a münchenezului dr. Walter Krafft, "Asemanari si elemente originale inovatoare in compozitiile lui Carl Filtsch in comparatie cu cele ale lui Chopin", cu exemplificari muzicale sustinute de pianistul clujan Boldizsar Csiky. El este, de altfel, si artizanul finalului Zilelor Filtsch" prin concertul omagial din aceasta seara de la Palatul Albrizzi, cu lucrari de Carl Filtsch, Fr. Chopin, Fr. Liszt si Sig. Thalberg. Tot intr-un Institut Cultural Roman, de aceasta data din Viena, va avea loc un recital de pian sustinut de Sandu Sandrin. Stabilit pentru maine seara (12 mai), recitalul va cuprinde piese de: Beethoven - "Sonata op. 26 in La bemol major", "Sonata op. 57 in fa minor-Appassionata"; Schumann - "Fantezia in do major op. 17"; Enescu - "Andante molto espressivo din Sonata op. 24 nr. 1"; Debussy - trei Preludii din volumul II; Chopin - trei mazurci op. 24, "Fantezia in fa minor op. 29". (L.D.)
Expozitie Taschen in Romania
Carti inedite, ca format si continut (Leonardo da Vinci, Araki, Stanley Kubrick, Tadao Ando, vestita colectie "Inside..."), au fost trimise din Germania special pentru expozitia (cu vanzare) "25 de ani Taschen in lume - 10 ani de Taschen in Romania prin Libraria Noi". Deschiderea este programata pentru azi (11 mai), iar dupa-amiaza, de la orele 18.00, prietenii acestei celebre edituri sunt asteptati la o intalnire cu Pierre Toromanoff, reprezentant Taschen pentru Romania. Pe tot parcursul evenimentului vor fi mari reduceri de preturi, pot fi cumparate volume din colectia Taschen in limba romana (Da Vinci, Van Gogh, Dali, Klimt etc.) la un pret unic (250.000 de lei), iar la achizitionarea oricarei carti, cititorii vor primi un cadou surpriza. Expozitia are loc la Libraria Noi (Sala Dalles) din Capitala, in perioada 11-15 mai, putand fi vizitata dupa urmatorul program: miercuri - sambata intre orele 09.30-20.30, iar duminica intre orele 11.00-19.00. (L.D.)
"Terenuri fertile" pentru dans
Prima rezidenta de creatie artistica din cadrul programului european "Terrains Fertiles" (terenuri fertile) se deruleaza, in perioada 25 aprilie-15 mai, in Bucuresti. Rezidenta, la care participa noua tineri coregrafi - Ion Dumitrescu, Catalina Gubandru, Carmen Cotofana din tara noastra; Carla Bottiglieri, Sourny Brahim, Kataline Patkai din Franta; Linda Samaraweerova, Tanja Dinter, Ria Probst din Austria - se desfasoara la ArCuB, Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) si Centrul National al Dansului (CND). Un prim set de concluzii va fi trasat o data cu masa rotunda de maine (12 mai), orele 10.30, la CND, cu prezentarile publice si cu discutiile informale (din 12, 13 si 14 mai), de la Teatrul ACT, CND sI MNAC. Programul "Terrains Fertiles" se va finaliza, in octombrie, cand, la Bucuresti, va avea loc premiera celor trei proiecte coregrafice realizate de Ion Dumitrescu - "Backing thoughts", Catalina Gubandru - "...above the roof" si Carmen Cotofana - "FREE - MegaExtraSuperHyper". "Terrains Fertiles" este un program de sustinere a creatiei artistice a tinerilor coregrafi si a mobilitatii in domeniul dansului contemporan, organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul de Proiecte Culturale - ArCuB, compania IXKIZIT (Franta) si ImFlienger (Austria), in parteneriat cu Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, CND, MNAC, Teatrul ACT si cu sprijinul programului "Cultura 2000" al Uniunii Europene. (L.D.)
A r h i v a
  Cannes 2005    
  Mona Musca cere demolarea salii de sport din Lancram    1 comentariu
  Texte si ilustratii interzise minorilor!    
  "Re:publik": film, muzica si cultura urbana    
  Un nou concurs de dramaturgie    
  Actorul migrator si regizorul ambulant    
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01108 sec.