Ziua Logo
  Nr. 3213 de joi, 6 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Fostul patron al "Mondoprosper", retinut pentru escrocherie
-- Gheorghe Popilean a fost prins dupa ce patronul unei firme din Sectorul 4 a sesizat Sectia 16 de Politie * Acesta se recomanda ca fiind comisar la Comisariatul National Anticoruptie
Fostul patron al societatii "Mondoprosper", Gheorghe Popilean condamnat deja in trei dosare, a fost retinut, in urma cu doua zile, fiind acuzat ca a inselat mai multe societati comerciale, dandu-se drept comisar la Comisariatul National Anticoruptie. Popilean a fost prins dupa ce patronul unei firme din Sectorul 4 al Capitalei a reclamat la Sectia 16 Politie ca a fost sunat, in urma cu o zi, de o persoana care s-a recomandat ca fiind comisar la Comisariatul National Anticoruptie. Patronul a precizat ca persoana respectiva i-a solicitat o intalnire la sediul societatii pentru efectuarea unui control.
Marti, la ora 12.30, Popilean, in varsta de 70 de ani, s-a prezentat la sediul firmei, insotit de o femeie, si i-a aratat patronului mai multe acte false de la Comisariatul National Anticoruptie, spunandu-i acestuia ca, potrivit unei ordonante, firmele sunt obligate sa faca sponsorizari catre ONG-uri si fundatii. Astfel, l-a determinat pe patron sa incheie un contract de sponsorizare, in valoare de 40 de milioane de lei, in favoarea unei asociatii al carui presedinte este. La iesirea din sediul firmei, Popilean si insotitoarea sa au fost asteptati de politisti de la Sectia 16. Anchetatorii au mai stabilit ca Popilean a procedat in acelasi mod si cu administratorii altor trei firme de la care a primit bani, iar in cursul zilei de marti a contactat alti patru patroni cu care urma sa se intalneasca. El a fost retinut si este acuzat de inselaciune. Gheorghe Popilean fusese eliberat din penitenciar in 2002 si mai are de executat un rest de pedeapsa de aproximativ o suta de zile.
Antecedentele
La sfarsitul anului 2000, Gheorghe Popilean si fiul sau, Doru, au fost judecati si condamnati la inchisoare, pentru ca au inselat peste 13.000 de persoane. Atunci, Gheorghe Popilean a fost condamnat, in cel de-al treilea dosar penal, la patru ani de inchisoare de catre Curtea de Apel Bucuresti. El a fost acuzat ca, in perioada 1992-1994, in calitate de patron al societatii Mondoprosper - Bucuresti si director la firma "Gyp - Budapesta", a indus in eroare peste 13.000 de persoane. Potrivit Mediafax, primul dosar trimis instantei a fost cel in care Gheorghe Popilean, in calitate de patron al "Mondoprosper Impex" SRL, a organizat, in perioada decembrie 1992 - aprilie 1994, o activitate bancara neautorizata, in lei si valuta. Popilean acorda deponentilor dobanzi lunare de zece la suta si anuale de 210 la suta. Depozitele erau garantate cu activul societatii care, la data inceperii activitatii, nu acoperea depunerile facute de populatie. De asemenea, in calitate de asociat majoritar si administrator la SC "Gyp" KFT, cu sediul la Budapesta, Gheorghe Popilean a organizat, la sediul societatii, o activitate bancara similara celei de la Bucuresti, inseland zeci de cetateni unguri. Pentru faptele din Romania, Gheorghe Popilean a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare pentru inselaciune, prejudiciul fiind estimat la peste 110 milioane de lei. (Bogdan GALCA)
 Afisari: 246  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Puscasul, vinovat de moartea lui Teo Peter    2 comentarii
  UNITA, pregatita pentru noi inselatorii    
  Averea lui Mischie la control    1 comentariu
  Avocat judecat pentru afaceri ilegale cu arme    
  O suta de milioane, cautiune in dosarul "Cocaina"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Fostul patron al "Mondoprosper", retinut pentru escrocherie (246 afisari)
 Avocat judecat pentru afaceri ilegale cu arme (40 afisari)
 Politistii, impotenti in fata pocnitorilor (30 afisari)
 O suta de milioane, cautiune in dosarul "Cocaina" (22 afisari)
 Lista demisionarilor de la Evenimentul Zilei (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04844 sec.