Ziua Logo
  Nr. 4725 de miercuri, 6 ianuarie 2010 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
BNR reduce dobanda
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5%, spre surprinderea analistilor, care anticipau o reducere de cel mult 0,25%. Masura se doreste un semnal adresat bancilor pentru a reduce dobanzile la lei.
Analistii sustin ca sunt doua motive principale pentru care BNR a decis sa ia aceasta decizie surprinzatoare. Potrivit economistului sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, normalizarea situatiei politice si continuarea procesului dezinflationist au permis luarea acestei masuri. "Cred ca sunt doua argumente importante. In primul rand normalizarea situatiei politice, care are implicatii pozitive asupra desfasurarii acordului cu FMI. Pe de alta parte, perspectivele dezinflationiste sunt bune. In ianuarie vom avea o inflatie mare din cauza ajustarii accizelor la tigari si combustibili, dar in februarie sau martie se va relua procesul dezinflationist. Cred ca BNR a decis sa surprinda piata pentru a grabi procesul de reducere a dobanzilor la lei", este de parere Ionut Dumitru.
Alti analisi sunt de parere ca decizia bancii centrale nu va avea niciun impact. Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca nu are nicio importanta daca BNR reduce dobanda, nici daca o lasa la fel sau daca ar fi crescut-o. "Acesta este un semnal. Dar este un semnal despre dorintele Bancii Nationale, care nu are nicio legatura cu ce vor face bancile. Acestea sunt banci straine, care fac ce spun staff-urile lor din occident. Poate vor relua creditarea, dar nu in urma faptului ca a modificat BNR dobanda. Poate interesele lor vor fi altele. Banca Nationala este parohul unei comunitati spirituale, care face ce vrea ea, nu ce vrea BNR", explica Serbanescu.
In comunicatul remis presei, BNR anticipeaza "premise favorabile consolidarii procesului de dezinflatie", pe masura epuizarii, in cursul lui 2010, a efectelor majorarii accizelor si cu conditia reactivarii aranjamentului cu FMI si UE. In aceste conditii, banca centrala estimeaza impactul majorarii accizelor la tutun asupra ratei anuale a inflatiei (reflectata prin indicele preturilor de consum) pentru sfarsitul anului 2009 la 1,8 puncte procentuale. Totodata, CA al BNR a hotarat "gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit".
George BANCIULEA, george.banciulea@ziua.ro 
 Afisari: 205  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
bine, isarescu cand pleaca ?   de Iovescu
A r h i v a
  Taxa pe hamburger    17 comentarii
  Foame tiganeasca    5 comentarii
  Sanatatea in coma    1 comentariu
  Directorii se intorc la catedra    3 comentarii
  Bugetul carpit a trecut de comisii    3 comentarii
  Locuintele ANL in "Prima casa"    1 comentariu
  Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari    2 comentarii
  Guvernul nu mai vrea orase noi    3 comentarii
  Cadrul legal ignorat    
  Impozit pe nunti, botezuri si xerox    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre cititorii ZIUA (6791 afisari)
 Iliescu s-a dezis de Geoana (4068 afisari)
 Prigoana jr pune PDL pe jar (3364 afisari)
 Impozit pe nunti, botezuri si xerox (2808 afisari)
 Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari (2280 afisari)
 Stiristul Lucian Mandruta si-a cerut scuze in direct familiei, pentru ca a fost prins cu amanta! (VEZI VIDEO) (7721 afisari)
 Sufletul unui copil, ridicat la ceruri de doi ingeri? - VIDEO (5026 afisari)
 Un PSD pentru Basescu (3579 afisari)
 Ramas bun - la ultimul ziar din Sarindar (3261 afisari)
 Jurnalul pe luni al unei femei de 30 de ani, care timp de un an si-a cautat dragostea pe Internet (2683 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2010 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00948 sec.