Ziua Logo
  Nr. 4725 de miercuri, 6 ianuarie 2010 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bugetul carpit a trecut de comisii
-- Ministrii Cabinetului Boc au declarat ca se descurca si cu bani putini si cu datorii multe
Comisiile de specialitate din Parlament au dezbatut si avizat ieri bugetele principalilor ordonatori de credite, propunand majorari pentru mai multe ministere, precum Agricultura, Mediu sau Cultura. Internele si Justitia au ramas in urma dezbaterilor cu bugetele stabilite la Palatul Victoria.
In ciuda cadourilor parlamentarilor, Emil Boc si-a indemnat colegii din PDL sa adopte proiectul Legii Bugetului pe 2010 fara amendamente. El a explicat ca fiecare suma alocata in plus unui sector ar diminua resursele pentru un alt sector. "Nu avem bani pusi deoparte, nu avem buzunare secrete", a avertizat premierul, anuntand ca Romania nu poate iesi dintr-un deficit bugetar de 5,9% anul viitor.
Bugetul Apararii Nationale (MApN) a fost avizat de Comisiile de specialitate in absenta ministrului Gabriel Oprea, prezent la ceremonia de plecare in Afganistan a Batalionului 33 Vanatori de Munte. Armata a primit 1,31% din PIB, desi noul ministru s-a angajat in declaratii anterioare sa obtina 2% in caz contrar urmand a-si depune demisia. Secretarul de stat in MApN Viorel Oancea s-a declarat insa multumit de rezultatul intrevederii cu parlamentarii. "Unele amendamente le-am adus chiar noi, la miscarea unor sume in cadrul aceluiasi buget si unele lucruri care au venit din partea unor senatori si deputati si care aduc cat de cat imbunatatirea bugetarii Ministerului Apararii Nationale, si ma refer aici la creditele bugetare de la 600 de milioane la 1.400 de milioane si alte lucruri, numarul de SGV-isti care pot fi angajati anul acesta si toate acestea sunt lucruri care sunt binevenite pentru minister", a declarat Oancea, la sfarsitul sedintei. Comisiile de aparare au avizat favorabil si bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, acceptand doar trei amendamente care nu aduceau cheltuieli suplimentare. "Finantarea celor trei amendamente propuse de minister se va face prin transferul de la un capitol la altul fara a afecta nivelul cheltuielilor stabilit. Celelalte amendamente - 20 - se refera la cheltuieli suplimentare, investitii, care nu au sursa de finantare, sau au ca sursa de finantare indicata fondul de rezerva al Guvernului", a explicat Teodor Melescanu, seful Comisiei senatoriale de aparare. Ministrul Vasile Blaga s-a aratat multumit, asigurand ca suma alocata permite functionarea ministerului si atingerea obiectivelor in anul urmator.
Patapievici fara bani
Ministerul Culturii a primit o neasteptata marire de buget, acesta marindu-se in Comisiile reunite de cultura de cinci ori, de la 0,2% la 1% din PIB, 16 milioane de lei fiind transferati din bugetul Institutului Cultural Roman. Ministrul Kelemen Hunor (foto dreapta) s-a aratat nemultumit de bugetul alocat initial, dar l-a acceptat, declarand ca stie care sunt conditiile bugetare. Cu toate acestea, senatorul Sergiu Nicolaescu a propus majorarea sumei alocate Culturii, iar parlamentarii au gasit fondurile necesare in bugetul ICR. Kelemen a ramas insa sceptic ca euforia senatorilor si deputatilor se va transforma in fapte, declarand la final ca va primi probabil pana la urma suma stabilita de Ministerul de Finante. Horia Roman Patapievici, directorul Institutului in pierdere, s-a trezit pus in fata faptului implinit cand a ajuns la comisii, lamentandu-se ca mai multi parlamentari au preferat sa plece la venirea sa pentru a nu se mai putea reveni asupra deciziei. Un alt ministru udemerist, Laszlo Borbely, a avut acelasi succes in fata Comisiilor - Mediul va avea in 2010 un buget cu 13,8% mai mare decat in anul precedent. Suplimentarea se datoreaza insa transferarii Padurilor din sfera Agriculturii in cea a Mediului, numarul de angajati ai ministerului urmand a se umfla cu 20.000 de persoane.
Agricultura pe plus
Proiectul de buget pe 2010 al Agriculturii a primit aviz favorabil si un "cadou" de 2,1 miliarde de lei din partea parlamentarilor. Potrivit proiectului Legii bugetului de stat, Ministerul Agriculturii avea prevazuta suma de 5,4 miliarde de lei pentru acest an, de la bugetul de stat, la care se adauga 3,6 miliarde de lei din fonduri externe nerambursabile si din credite externe. Si bugetul Justitiei a fost aprobat de comisiile reunite pentru drepturile omului, neexistand niciun amendament. Directorul general al Directiei Economice din minister, Anca Sporea, a aratat ca acest buget este in crestere fata de anul 2009 care se datoreaza pe de o parte cheltuielilor de personal datorita noii legi unice de salarizare, iar pe de alta parte preluarii bugetului Oficiului National al Registrului Comertului.
Boc a temperat parlamentarii
In fata avalansei de amendamente - care prevedeau in general cresteri de buget - depuse de parlamentari, premierul Emil Boc a atentionat ca banii prevazuti in proiectul Legii Bugetului de stat nu pot fi suplimentati, doar transferati dintr-o parte in alta. "Nu am resurse financiare ascunse nicaieri. Resursele financiare sunt publice, alocate potrivit prevederilor legale si prevazute in Legea Bugetului. Eu nu am resurse financiare suplimentare prin care sa dau sau sa ofer cuiva", a afirmat acesta dupa intrevederea avuta ieri cu senatorii PD-L. "Deocamdata, pornim cu ceea ce avem in momentul de fata, vom putea discuta in viitor despre majorarea resurselor daca si economia ne va sustine si economiile la buget se vor face asa cum am spus", a adaugat premierul.
Dan CARP, dan.carp@ziua.ro; Anca HRIBAN, ancah@ziua.ro 
 Afisari: 848  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Recesiune adanca, un viitor incert ?   de Dr.ing. Dan C. Badea
Ii recomand securistului Patapievici.....   de catani
Vai vai    de Shadow
A r h i v a
  Taxa pe hamburger    17 comentarii
  Foame tiganeasca    5 comentarii
  Sanatatea in coma    1 comentariu
  Directorii se intorc la catedra    3 comentarii
  Locuintele ANL in "Prima casa"    1 comentariu
  BNR reduce dobanda    1 comentariu
  Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari    2 comentarii
  Guvernul nu mai vrea orase noi    3 comentarii
  Cadrul legal ignorat    
  Impozit pe nunti, botezuri si xerox    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre cititorii ZIUA (6791 afisari)
 Iliescu s-a dezis de Geoana (4068 afisari)
 Prigoana jr pune PDL pe jar (3364 afisari)
 Impozit pe nunti, botezuri si xerox (2808 afisari)
 Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari (2280 afisari)
 Stiristul Lucian Mandruta si-a cerut scuze in direct familiei, pentru ca a fost prins cu amanta! (VEZI VIDEO) (7721 afisari)
 Sufletul unui copil, ridicat la ceruri de doi ingeri? - VIDEO (5026 afisari)
 Un PSD pentru Basescu (3579 afisari)
 Ramas bun - la ultimul ziar din Sarindar (3261 afisari)
 Jurnalul pe luni al unei femei de 30 de ani, care timp de un an si-a cautat dragostea pe Internet (2683 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2010 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02142 sec.