Ziua Logo
  Nr. 4725 de miercuri, 6 ianuarie 2010 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Directorii se intorc la catedra
Propunerile de masuri pe care Daniel Funeriu (foto), ministrul Educatiei, le-a prezentat, ieri, liderilor de sindicat in speranta ca va incheia cu ei un acord privind aplicarea OUG 114/2009, nu au fost pe placul reprezentantilor dascalilor. Sindicalistii au tinut-o una si buna: nu accepta reducerea, la
1 septembrie, a 15.000 de posturi in invatamantul preuniversitar si ameninta ca vor ataca actul normativ la Curtea Constitutionala, prin intermediul Avocatului Poporului.
Cel putin la prima vedere, propunerile lui Funeriu sunt logice: toti directorii de scoli si adjunctii lor trebuie sa revina obligatoriu la activitatea didactica; clasele de inceput de ciclu scolar (I, a V-a si a IX-a) trebuie organizate cu un numar mai mare de elevi; reducerea cu doua ore a normei pentru profesorii de gradul I, cu peste 25 de ani vechime, trebuie eliminata. Daca restul dascalilor au maxim 18 ore pe saptamana la catedra, cei din aceasta categorie au numai 16 ore. In schimb, elevii petrec aproape dublu - minim 30 de ore - in cele cinci zile de scoala pe saptamana. Prin revenirea acestei categorii de privilegiati la norma saptamanala de 18 ore, ministrul Funeriu mizeaza la o economie de 8000 de posturi.
Cresterea efectivelor de elevi in scolile din mediul urban va reduce aproximativ 1400 de clase si 1850 de posturi didactice, in timp ce majorarea efectivelor minime de prescolari sau elevi din unitatile de invatamant care vor dobandi personalitate juridica va insemna o reducere de circa 1945 de posturi de directori si 1000 de norme didactice. In fine, prin obligativitatea orelor la catedra pentru toti directorii si adjunctii lor - intre 6-12 ore pe saptamana, in functie de marimea scolii (in medie, 9 ore pe saptamana) -, ministrul Educatiei a calculat o reducere de 2221 de norme didactice. "Niciuna dintre aceste masuri nu vor duce la comasari de clase si la scaderea calitatii actului educational. Ordonanta de Urgenta nr. 114/2009 se refera la eficientizarea cheltuirii banului public. Maine (n.r. - astazi) voi avea o teleconferinta cu inspectorii scolari judeteni, intrucat setul de masuri trebuie sa fie o imbinare a celor de la nivel central, dar si de la inspectorate. Toate masurile trebuie discutate temeinic, iar cifrele nu trebuie ascunse, intrucat acest lucru nu ar fi benefic", a spus ministrul Daniel Funeriu, la finalul intalnirii cu sindicatele. El a programat o alta intalnire pentru martea viitoare, 12 ianuarie, cand vor fi purtate discutii numai pe cercetare.
Sindicalistii nervosi
Asa cum ne-au obisnuit in ultimul an, reprezentantii sindicatelor din invatamant s-au rezumat la a critica masurile de restructurare, fara a veni cu propuneri concrete de eficientizare a actului educational, ajuns la pamant. Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret", sustine ca OUG 114/2009 nu are fundament. "Suntem singurul domeniu din sectorul bugetar restructurati prin ordonanta de urgenta. Masurile luate de Ministerul Educatiei au un singur scop: reducerea cheltuielilor bugetare si a numarului de angajati. Ele nu au legatura cu calitatea actului de invatamant. Vom ataca aceasta Ordonanta si efectele ei, atat pe plan intern, cat si international", a spus el. "Aceasta Ordonanta nu duce la cresterea calitatii invatamantului. Consider ca, dupa 18 ani de reforme in invatamant, a sosit momentul stabilirii mai intai a competentelor. Trebuie sa trecem la modificarea planurilor de invatamant si a curriculei. Trebuie sa se inteleaga ca anul trecut au fost reduse 19.000 de posturi din invatamant, iar anul acesta ni se mai cer inca 80.000. Nu putem face calitate fara cadre didacticei, a declarat si Aurel Cornea, liderul FSLI.
Singurul neafectat de restructurari este invatamantul superior, motiv pentru care Adrian Hadar, presedintele "Alma Mater", a simtit nevoia sa se declare solidar cu confratii lui din preuniversitar. "Solicitam sustinerea ministerului pentru continuarea proiectelor de cercetare incepute in cadrul universitatilor, pentru a putea asigura banii din resurse extrabugetare care ni se cer prin buget", a spus Hadar.
Magda SEVERIN, magda@ziua.ro 
 Afisari: 1386  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Coruptia Cadrelor cind 'atacata' politic ? Cind Politica va fi necorupta?    de knowbothsystems
De unde stii tu   de Lexmarkz
sa se uite in jur!   de Andrei1232000
A r h i v a
  Taxa pe hamburger    17 comentarii
  Foame tiganeasca    5 comentarii
  Sanatatea in coma    1 comentariu
  Bugetul carpit a trecut de comisii    3 comentarii
  Locuintele ANL in "Prima casa"    1 comentariu
  BNR reduce dobanda    1 comentariu
  Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari    2 comentarii
  Guvernul nu mai vrea orase noi    3 comentarii
  Cadrul legal ignorat    
  Impozit pe nunti, botezuri si xerox    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre cititorii ZIUA (6791 afisari)
 Iliescu s-a dezis de Geoana (4068 afisari)
 Prigoana jr pune PDL pe jar (3364 afisari)
 Impozit pe nunti, botezuri si xerox (2808 afisari)
 Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari (2280 afisari)
 Stiristul Lucian Mandruta si-a cerut scuze in direct familiei, pentru ca a fost prins cu amanta! (VEZI VIDEO) (7721 afisari)
 Sufletul unui copil, ridicat la ceruri de doi ingeri? - VIDEO (5026 afisari)
 Un PSD pentru Basescu (3579 afisari)
 Ramas bun - la ultimul ziar din Sarindar (3261 afisari)
 Jurnalul pe luni al unei femei de 30 de ani, care timp de un an si-a cautat dragostea pe Internet (2683 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2010 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02381 sec.