Ziua Logo
  Nr. 4717 de sambata, 19 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Saiu. Pur si simplu
Octavian Saiu, Radu Beligan, E.S. John Morahan, ambasadorul Irlandei, D.C. Mihailescu
Eveniment editorial la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinemato�grafica "I.L. Caragiale" (UNATC). Lansarea cartii "Beckett. Pur si Simplu" de Octavian Saiu (Ed. Paideia). Au prezentat criticul literar Dan. C. Mihailescu, actrita Irina Petrescu, actorul Con�stantin Chiriac - directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, John Morahan - ambasadorul Irlandei in Romania, Didier Doutur - atasat cultural si director adjunct al Institu�tului Francez. A participat o asistenta numeroasa: pro�fesori, studenti, personalitati culturale. Amfitrion: conf. univ. dr. Nicolae Mandea - decanul Facultatii de Teatru.
Acum zece ani, Radu Beligan primea un Premiu de Excelenta si cu acest prilej trebuia sa acorde, la randul sau, distinctia "O tanara speranta a teatrului romanesc". Laureatul maestrului a fost Octavian Saiu, student in anul II la UNATC - sectia Teatrologie. Peste timp, alegerea s-a dovedit inspirata. Astazi, Octavian Saiu este profesor, cercetator si critic de teatru, detinator a doua doctorate in studii teatrale si in literatura comparata. Preda la universitati din Romania si Noua Zeelanda si a fost Visiting Fellow la University of London. Este vicepresedinte AICT - Sectia Romana si membru in boardul revistei Critical Stages a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru. La lansarea volumului sau de debut, "In cautarea spatiului pierdut", (Nemira, 2008), Radu Beligan declara entuziast: "Stilul lui Octavian Saiu are o gratie nervoasa, cu metafore care-ti taie respiratia. Lucrarea sta alaturi de cartile cele mari. Daca ar fi tradusa in engleza, ar fi asezata printre cele mai bune in domeniu."
Impresia celor care au prezentat cartea "Beckett. Pur si simplu" este la fel de puternica. "Un model pentru scoala de teatrologie romaneasca, o monografie pe care am parcurs-o cu un foarte mare interes" - comenta criticul Dan. C. Mihailescu.
Octavian Saiu ne ofera un tablou in miscare, cuprinzator si surprinzator, al vietii si operei unui scriitor, laureat al Premiului Nobel, care a revolutionat teatrul si literatura in secolul XX. In acest demers, radiografiile celebrelor piese "Asteptandu-l pe Godot" sau "Sfarsit de partida" devin mari mistere in care intalnim arhetipuri ale umanitatii, dar si marile nelinisti ale contemporaneitatii.
Puritate si simplitate
Expresii ale starilor de nesomn, ale biografiei intime beckettiene, cu atractii si repulsii, reverii, voluptati, suferinte, torturi, ele compun drama conditiei umane. Frica in fata vietii si a mortii, peste care pluteste timpul, "monstrul cu doua capete, unul al damnarii si altul al salvarii".
Cu eruditie inalta si sensibilitate rafinata, Octavian Saiu surprinde ce e singular si original in acest univers al descompunerii, al absentei, cu personaje-umbre care asteapta. Criticul pune in valoare energia ascunsa a acestei creatii. In opinia lui, fanatismului isteric modern, poftei de a reinventa totul din epoca noastra, Samuel Beckett le ofera un drum spre esente, puritate si simplitate.
Octavian Saiu scrie cu farmec. Discursul sau critic, imbinare intre o luciditate nemiloasa si o admiratie pasionata, are un senzualism difuz, care face lectura captivanta. "Beckett. Pur si simplu" este un document de teatrologie, dar si uman.
Ludmila Patlanjoglu, ludmila@ziua.ro 
A r h i v a
  Romanului nu-i mai place cartea    5 comentarii
  Craciun regesc    3 comentarii
  Preferatul lui Ionesco    
  Arta si adevar    
  Miscelanea lui Gramatopol    
  Obsedati de Nobel    
  Jazz si colinde    
  Stiri pe scurt    
  Polonez iubit    
 Top afisari / comentarii 
 Minus 20 de grade luni noapte (3740 afisari)
 Vot de incredere pentru Prostanac, bucurie deplina pentru Player Imparat (3047 afisari)
 Mai avem structura anti-KGB/FSB, domnule Traian Basescu? (2695 afisari)
 Ezotericul lui Basescu (2568 afisari)
 Cel mai iubit fiu al poporului (2259 afisari)
 Lady GaGa, complet goala in bratele lui Kanye West (FOTO) (4595 afisari)
 Pretentie maghiara aplaudata frenetic de secui la Targu Mures: ''Independenta totala a Transilvaniei sau alipirea de Ungaria!'' (4386 afisari)
 Botezatu: Monica Columbeanu a negociat reangajarea soferului Voicu in dormitor! (VIDEO) (3751 afisari)
 Brittany Murphy prezenta simptome specifice gripei, in momentul mortii  (2964 afisari)
 Monica Columbeanu, exploatata sexual de un proxenet bacauan care isi ameninta victimele cu batai crunte (2795 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00958 sec.