Ziua Logo
  Nr. 4717 de sambata, 19 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Cazul Oleg Gordievski
Nascut in 1938, Oleg Gordievski, fiul unei personalitati din cadrul NKVD, a urmat Institutul de Relatii Internationale din Moscova in perioada 1956 - 1961 si imediat a fost trimis, pentru "pregatire diplomatica", la Ambasada Sovietica din Berlinul de Est. Revenit la Moscova, in 1962 a urmat un an de pregatire speciala in munca de informatii, apoi alti trei ani la Directia S (ilegali) a Directiei Principale.
Prima misiune
6 a plecat in misiune la Ambasada din Copenhaga pentru a coordona reteaua de ilegali a KGB din Danemarca. A revenit in URSS in 1970, cu idei opuse regimului, dupa ce in exterior receptase reactiile occidentalilor la ridicarea zidului din Berlin si invadarea Cehoslovaciei, dar isi reprima cu atentie si teama atitudinea in relatiile cu colegii si chiar cu membrii familiei. A cerut transferul la Sectia II a Directiei Principale I care avea in competenta spionajul in Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda si tarile scandinave. In acel moment, Sectia II se confrunta cu dezastrul produs de defectarea, in septembrie 1971, a lui Oleg Lialin de la rezidenta din Londra urmata, intre altele, de expulzarea de catre britanici a 90 de ofiteri KGB si GRU. In Marea Britanie ramasesera doar 5 ofiteri GRU si 8 KGB, toti sub acoperiri pe care Lilian nu le cunoscuse. Se punea problema refacerii rapide a potentialului informativ operativ grav sifonat.
In acest context Gordievski a fost trimis in misiune la Londra, in toamna lui 1972. In mediul londonez pe care-l cunostea bine de pe timpul stagiului sau de "pregatire diplomatica", Gordievski a inceput sa-si creeze multe relatii in afara cadrului oficial, unde a lasat constient "indicii" ale conceptiei sale anticomuniste si tentatiei de a defecta, in speranta ca acestea vor fi detectate de contraspionajul britanic care il va aborda. Asteptarile sale s-au indeplinit in 1974 cand a fost contactat de catre reprezentantii Serviciului de Informatii Secrete (SIS), Gordievski acceptand imediat sa devina "agent dublu". Pana in 1978 cand si-a incheiat postul la Londra, Oleg Gordievski a furnizat multe informatii legate de operatiunile KGB in Marea Britanie si in tarile scandinave, unele conducand la arestarea a doi spioni sovietici ce activau in cadrul Ministerului de Externe si, respectiv, in Serviciul de Informatii Militare al Norvegiei.
Au urmat patru ani in care Oleg Gordievski a activat in centrala KGB de la Iasenevo, dupa care a fost retrimis la post tot la Londra in 1982, ca loctiitor al sefului rezidenturii sovietice din Marea Britanie.
Informatii pentru britanici
Gordievski a furnizat date care au condus la arestarea, in 1984, a diploma�tului norvegian Arne Treholt
In aceasta perioada a furnizat britanicilor informatii referitoare la noii membri ai Biroului Politic al CC al URSS aflati in ascensiune, la o serie de consilieri. Astfel a contribuit la pregatirea primirii la Londra, in prima sa vizita, a lui Mihail Gorbaciov, cu "date de studiu" despre acesta, sotia sa si consilierii care l-au insotit. (Timpul avea sa confirme valoarea deosebita a informatiilor respective, in baza carora britanicii si-au informat partenerii americani cu concluzia ca "noul lider de la Moscova trebuie abordat in alt registru decat predecesorii sai, existand indicii incurajatoare ca acesta poate fi determinat sa renunte la politica traditionala a Moscovei in problematica inarmarii, la rigiditate in dialogul vizand detensionarea relatiilor Est - Vest").
Agentul dublu, devenit defector, a furnizat date care au condus la arestarea, in 1984, a diplomatului norvegian Arne Treholt, acuzat de spionaj in favoarea sovieticilor si a semnalat incercarea lui Michael Bettaney, ofiter de rang mediu al Serviciului de Securitatea britanic, de a-si oferi serviciile KGB-ului. Ofiterul britanic a fost arestat, si pe contextul cazului, autoritatile de la Londra au motivat expulzarea sefului rezidenturii sovietice, indicat de Gordievski, masura ce favoriza avansarea sa ca loctiitor al sefului tuturor operatiunilor KGB in Marea Britanie.
Rechemat la Moscova
In noul post, care-i asigura accesul la o plaja extinsa de informatii utile britanicilor, Oleg Gordievski a ramas un timp foarte scurt, deoarece in mai 1985 a fost rechemat la Moscova, sub pretextul pregatirii sale pentru ocuparea postului de rezident. Pretextul parea plauzibil, astfel ca atat Oleg Gordievski precum si reprezentantii SIS nu au analizat temeinic situatia creata, defectorul conformandu-se ordinului primit din centrala de la Moscova. Avea sa sesizeze insa repede ca pe timpul "pregatirii sale pentru postul de rezident" in fapt facea obiectul unei anchete subtile, fiind suspectat de tradare in favoarea britanicilor. A reusit sa informeze SIS, care a izbutit o spectaculoasa scoatere clandestina a acestuia din Uniunea Sovietica.
La 19 iulie 1985 Oleg Gordievski a iesit dimineata in parc pentru a-si face alergarea obisnuita. Nu a mai aparut, spre disperarea sotiei si a celor doua fiice. A aparut in septembrie, acelasi an, la Londra.
Dupa recuperarea lui Gordievski si plasarea sa la o destinatie sigura in Anglia, autoritatile britanice au expulzat alti 25 de ofiteri de informatii sovietici care activau pe teritoriul lor. Toti lucrasera cu Oleg Gordievski.
SIS a continuat sa-si informeze colegii americani cu date obtinute de la Oleg Gordievski, importante fiind cele referitoare la amplele actiuni ale serviciilor speciale sovietice circumscrise Operatiunii RIAN (Raketno Ladernoc Napadenie " Atac cu rachete nucleare)
Operatiunea RIAN
Operatiunea cu numele de cod RIAN a fost initiata in 1981 sub coordonarea lui Iuri Andropov, atunci sef al KGB, si Vladimir Krucikov, sef al Directiei Principale I, ca reactie la temerea fata de un atac nuclear din partea SUA si NATO. Initial viza cooperarea KGB si GRU in culegerea de informatii exhaustive privind orice indiciu, de oriunde, din orice sursa, prin orice mijloc, referitoare la posibilitatea unuia sau mai multor atacuri nucleare. Aceasta sarcina devenise "prima si cea mai urgenta prioritate" impusa tuturor cadrelor si agentilor de informatii care activau in exterior. Concentra un veritabil arsenal tehnic de supraveghere spatiala si interceptare a comunicatiilor. Ulterior, in 1983, temerea de atacurile nucleare din partea SUA si NATO a devenit paranoica in randul liderilor moscoviti (dupa ce Ronald Reagan a denuntat Uniunea Sovietica, numind-o "imperiul raului", "ochiul raului in lumea moderna" si a antamat idei referitoare la construirea unui scut de rachete balistice - Initiativa de Aparare Strategica " SDI", cunoscuta sub denumirea de "Razboiul Stelelor"). Au fost angrenate in operatiune aproape toate serviciile secrete ale statelor membre in Tratatul de la Varsovia, Krucikov impunand "alarma maxima" sub pretextul ca SUA se pregatea de lansarea primei lovituri.
Rezidenta KGB de la Moscova primise o lista cu diverse instalatii ce trebuiau supra�vegheate: unitati militare, buncare, aerodromuri, baze pentru submarine nucleare, centre de comunicatii, relee, - toate obiective britanice si americane. Gordievski stia ca liste asemanatoare primisera si rezidentele sovietice din Germania, Japonia si Turcia.
Un alt document, de 50 de pagini, intitulat "Perceptii sovietice ale razboiului nuclear", completa informatiile mentionate anterior si indica pericolul ca temerile conducerii sovietice fata de "agresorii imperialisti dispusi sa recurga la prima lovitura nucleara" sa conduca, intr-un moment de panica, la aplicarea primei lovituri de catre Moscova.
Ca urmare a informarii cu aceste date a partenerilor americani, inaintea intalnirii presedintelui american, Reagan, cu omologul sovietic, Gorbaciov, la Geneva, in noiembrie 1985, directorul CIA, William Casey s-a deplasat la Londra, unde l-a intalnit pe Oleg Gordievski pentru a se informa cu privire la idiosincrazii, defecte si calitati, obiceiuri si alte date caracteriale ale lui Gorbaciov, ale sotiei sale Raisa si ale altor personalitati ruse din suita acestuia.
In 1990, pe timpul unei conferinte de presa, interpelat cu privire la situatia lui Oleg Gordievski, seful KGB, Vladimir Kryusov, a declarat ca acesta ar putea sa-si intalneasca sotia in Cehoslovacia, "reuniunea de familie fiind o oferta legitima". Stiind ca oferta re�prezinta o capcana, Oleg Gordievski nu s-a deplasat in Cehoslovacia. Sotiei si celor doua fiice ale lui Gordievski li s-a permis sa paraseasca Rusia in 1991, dar familia nu s-a mai intrunit, defectorul temandu-se inca de diversele forme ale modului in care serviciile secrete moscovite ii pedepsesc pe defectori.
Teama de razbunare
Cazul Litvinenko pare sa-i indreptateasca temerile. Dupa moartea lui Litvinenko, in noiembrie 2006, Oleg Gordievski, care traieste retras in Surrey, o mica localitate din sud-estul Londrei, a acordat un interviu publicatiei Mail on Sunday in care sustine ca si el a facut obiectul unei incercari de asasinat, tot prin otravire, dupa ce primise in vizita un compatriot, dar in urma spitalizarii urgente, in care a stat 34 de ore, a fost salvat. Si-a exprimat nemultumirea fata de autoritatile britanice, pentru ca nu ii asigura securitate suficienta. In 2007, regina Elizabeth l-a decorat cu Order of ST Michael & ST George , pentru servicii aduse Marii Britanii.
Mult timp, conducerea SIS si Gordievski au incercat sa identifice cauzele care au condus la descoperirea sa ca defector de catre sovietici, fara sa fi ajuns la stabilirea acestora.
Timpul avea sa dea raspunsul exact, respectiv tradarea vestitei cartite din interiorul CIA, Ames Hazen Aldrich, cel care, timp de un deceniu, fusese sursa, gras platita, a sovieticilor si, in 1985, ajunsese seful contrainformatiilor pentru Uniunea Sovietica si Europa de Est in cadrul Agentiei. Sub pretextul ca poate recruta un diplomat rus, el obtinuse permisiunea superiorilor de a se intalni cu acesta. Dar, in aprilie 1985, in schimbul a 50.000 de dolari, i-a oferit interlocutorului, in fapt ofiter sub acoperire diplomatica, numele a trei cetateni sovietici care erau agenti ai CIA. Peste cateva luni, a vandut toate numele reale si cele codificate ale defectorilor rusi pe care le stia, primind in schimb doua milioane de dolari. A indicat intre acestea si pe cel al lui Oleg Gordievski, cu numele de cod "GTTICKLE".
La 21 februarie 1994 Aldrich Hazen Ames a fost arestat. A recunoscut lunga si teribila sa tradare, inceputa inainte de 1985, soldata cu pagube imense in dauna serviciilor secrete americane si ale altor state occidentale, intre ele si cele britanice. Conducerea SIS a constatat inca o data ca beneficiile colaborarii cu partenerul american sunt insotite de pierderi greu de cuantificat, una dintre acestea fiind importanta sursa avuta - Oleg Gordievski.
Alin Gheorghe 
 Afisari: 892  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
MA INNEBUNESC DE ADMIRATZIE FATZA DE SHPIONII DEFECTORI DE CONSHTIINTZA ....   de BEOBACHTER
A r h i v a
  Noua ordine mondiala si istoria    6 comentarii
  Trustul banilor si culisele torpilarii pachebotului Lusitania    
  Regizarea tragediei de la Pearl Harbour    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Minus 20 de grade luni noapte (3740 afisari)
 Vot de incredere pentru Prostanac, bucurie deplina pentru Player Imparat (3047 afisari)
 Mai avem structura anti-KGB/FSB, domnule Traian Basescu? (2695 afisari)
 Ezotericul lui Basescu (2568 afisari)
 Cel mai iubit fiu al poporului (2259 afisari)
 Lady GaGa, complet goala in bratele lui Kanye West (FOTO) (4595 afisari)
 Pretentie maghiara aplaudata frenetic de secui la Targu Mures: ''Independenta totala a Transilvaniei sau alipirea de Ungaria!'' (4386 afisari)
 Botezatu: Monica Columbeanu a negociat reangajarea soferului Voicu in dormitor! (VIDEO) (3751 afisari)
 Brittany Murphy prezenta simptome specifice gripei, in momentul mortii  (2964 afisari)
 Monica Columbeanu, exploatata sexual de un proxenet bacauan care isi ameninta victimele cu batai crunte (2795 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01562 sec.