Ziua Logo
  Nr. 4715 de joi, 17 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Mondorama
"A fi tigan in Ungaria - Raport 2008"
-- Din experienta de pana acum, programul ungar denumit "Cale catre loc de munca" (Ut a foglalkoztatashoz) nu a contribuit catre gasirea mai usoara a unui loc de munca pentru tigani, pe deasupra costand si foarte mult, asa cum reiese din prezentarea noilor publicatii elaborate de Fundatia Publica pentru Cercetari Minoritare Comparate Europene (EOKIK), scrie ziarul ungar Magyar Nemzet.
Situatia tiganilor este poate cea mai mare provocare pentru societatea ungara, afirma, cu ocazia prezentarii recentelor publicatii ale EOKIK secretarul de stat ungar pe probleme minoritare si de politica nationala Gemesi Ferenc. Din punctul sau de vedere, ar fi important ca situatia tiganilor sa nu depaseasca pragul de iritare al societatii doar ca o chestiune de asistenta, dat fiind ca fara abordarea sa principiala societatea ungara nu poate duce la bun sfarsit modernizarea de dupa aderarea la UE. Torzsok Erika, director al EOKIK, arata ca rezultatele centrului de cercetare al fundatiei "vor ajunge pe masa celor care iau deciziile", pentru a-i ajuta in munca lor. O parte componenta a acestor studii o reprezinta noul volum al raportului anual despre tigani, denumit "A fi tigan in Ungaria - Raport 2008".
Scumpa cale catre munca
Legat de volum, unul din autorii si redactorii sai, Zolnay Janos, afirma ca nici somajul de durata si nici saracia profunda nu sunt fenomene "specifice romilor". Ghetoizarea din micile localitati nu se datoreaza in sine tiganilor, arata el. Pe baza studiilor din volumul respectiv, Zolnay afirma ca, pe baza experientelor din prima jumatate de an a programului "Cale catre locul de munca", inceput la sfarsitul lui 2008, se poate spune ca programul "este neobisnuit de scump, mai scump decat asistenta acordata celor in cauza". Din punctul sau de vedere, somerii de durata cu educatie slaba si prost instruiti nu au ajuns mai aproape de piata de munca primara, care asigura mijloace de trai constante. Nu s-a realizat nici mobilizarea, mutarea celor care traiesc in zone defavorizate mai aproape de locul de munca, dat fiind ca pentru cei afectati nu exista posibilitati de locuit accesibile. Zolnay califica drept "ramura strategica" invatamantul public in ce priveste soarta saracilor cu slaba pregatire, atragand atentia asupra faptului ca - in ciuda eforturilor decise in 2003 - nu s-a reusit franarea segregarii etnice.
Volumul prezinta incercarile de desegregare din doua orase, Hodmezovasarhely si Mohacs (ambele din sudul tarii), indreptandu-si atentia si asupra atentatelor la adresa tiganilor dintre noiembrie 2008 si august 2009, atentate care au costat viata a sase tigani.
 Afisari: 293  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sa-i trimita...   de Zold Janos
A r h i v a
  Lectia chineza pentru tarile industrializate    4 comentarii
  Munca patriotica in cinstea unor personalitati istorice    
 Top afisari / comentarii 
 Obraznic si duplicitar (8089 afisari)
 Basarabia pamant tiganesc (3152 afisari)
 Dispar 150.000 de bugetari (2220 afisari)
 Romania sub teroare (1771 afisari)
 Pesedistul Marian Sarbu invitat la guvernare (1477 afisari)
 Puci in PDL: Se doreste blocarea prin vot secret a accesului Elenei Udrea in viitorul Guvern  (5030 afisari)
 Ce spun ezoteristii si preotii despre Flacara Violeta a lui Basescu (4764 afisari)
 Visul lui Iliescu implinit de Traian Basescu? (4421 afisari)
 Un fotomodel din Rusia a fost snopit in bataie la o receptie - VIDEO (3287 afisari)
 Ramas fara bani, si-a jucat sotia la poker, fara sa stie ce poate pati! (3011 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00902 sec.