Ziua Logo
  Nr. 4715 de joi, 17 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Grecia in greva generala
-- Sindicatele nu sunt de acord cu masurile de austeritate anuntate de guvernul socialist pentru scoaterea statului din faliment
Planul de redresare economica anuntat luni de premierul grec George Papandreou a fost salutat de Comisia Europeana, dar nu si de sindicatele apropiate de comunisti, care sunt decise sa conteste masurile de austeritate. Sindicatele independente din educatie, Uniunea Jurnalistilor din Atena, medicii si angajatii portuari au anutat deja pentru azi greva generala de 24 de ore. Aceste miscari sindicale ar putea spori presiunea asupra Cabinetului socialist, care incearca sa controleze deficitul bugetar urias al tarii.
Unul dintre sindicatele sustinute de comunisti intentioneaza sa organizeze un mars in centrul Atenei pentru a protesta fata de politicile economice ale guvernului.
Masurile decise de Cabinetul Papandreou, printre care si inghetarea salariilor care depasesc 2000 de euro, au fost anuntate dupa ce, saptamana trecuta, Grecia a fost sanctionata de agentiile Standard and Poor's si Fitch, care au degradat sau pus sub supraveghere negativa notele sale de indatorare, in special din cauza gravei situatii bugetare a tarii, unde datoria si deficitul au explodat, ajungand la 113,4 % si, respectiv, 12,7 % din PIB.
Cele mai mari confederatii sindicale - GSEE (pentru privat) si Adedy (pentru functia publica,) au precizat insa ca nu se vor alatura grevei.
In planul de redresare facut public de premierul Papandreou se regasesc importante reduceri de cheltuieli publice menite sa diminueze datoria in crestere a Greciei.
Liderii celor doua mari sindicate sustin ca vor sa vada toate detaliile acestui plan inainte de a lua in considerare organizarea unor proteste. Marti, ministrul grec al Finantelor, Giorgos Papakonstantinou, declara ca o eventuala "salvare" a tarii sale, inglodata in datorii, venita din partea celorlalte tari ale UE, nu este pe ordinea de zi.
Criza sociala bate la usa
In centrul unor ingrijorari crescande asupra soliditatii financiare, autoritatile de la Atena au elaborat un plan de reducere a deficitului sau public de la 12,7 la suta din PIB in acest an, la 3 la suta in 2013 si prevede, incepand din 2012, o reducere a datoriei sale. Viitorul nu suna insa deloc bine pentru Cabinetul Papandreou, un inalt responsabil socialist anticipand o criza sociala majora in primele luni ale lui 2010 si o crestere a somajului, care ar putea ajunge la peste 20%.
Nivelul somajului a atins 9,1% in septembrie, fata de 7,4% cu un an inainte. Nici partidele de pe esicherul politic de la Atena, chemate la solidaritate nationala, nu sunt incantate de planul Executivului. Formatiunile de dreapta, acuzate pana acum de premierul Papandreou pentru "gestionarea criminala" din ultimii cinci ani, sustin ca masurile preconizate sunt lipsite de coerenta si rigoare.
La randul sau, stanga comunista si radicala denunta faptul ca, prin aceasta politica antipopulara, Grecia este plasata sub tutela Bruxelles-ului.
Bruxelles-ul asteapta masuri concrete
Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a solicitat premierului Papandreou sa prezinte "masuri concrete" de reglementare a situatiei financiare a tarii. Oficialul UEa subliniat ca Bruxelles-ul asteapta cu nerabdare "clarificari in privinta programului de stabilitate, asteptat in cursul lunii ianuarie, cu masuri concrete de intarire a ajustarii fiscale in 2010 si asigurarea unei consolidari rapide a finantelor publice" din Grecia.
Luciana POP - luciana.pop@ziua.ro 
 Afisari: 1302  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Eu...   de alamar
a III -a cale , socialism cu fatza umana de la Bruxelles   de coscaru
Daca devine insolventa   de folclorist
cunosc bine populatia greaca   de starchiojd
A r h i v a
  Iranul sfideaza Israelul    9 comentarii
  Rusia se teme de o agresiune    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Obraznic si duplicitar (8089 afisari)
 Basarabia pamant tiganesc (3152 afisari)
 Dispar 150.000 de bugetari (2220 afisari)
 Romania sub teroare (1771 afisari)
 Pesedistul Marian Sarbu invitat la guvernare (1477 afisari)
 Puci in PDL: Se doreste blocarea prin vot secret a accesului Elenei Udrea in viitorul Guvern  (5030 afisari)
 Ce spun ezoteristii si preotii despre Flacara Violeta a lui Basescu (4764 afisari)
 Visul lui Iliescu implinit de Traian Basescu? (4421 afisari)
 Un fotomodel din Rusia a fost snopit in bataie la o receptie - VIDEO (3287 afisari)
 Ramas fara bani, si-a jucat sotia la poker, fara sa stie ce poate pati! (3011 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02727 sec.