Pesedistii s-au impartit in cel putin doua tabere care-l ataca prin toate mijloacele pe Mircea Geoana. Pe de o parte sunt cei care sustin transant si fara echivoc faptul ca este nevoie de un Congres pentru a se alege o noua echipa de conducere, iar de cealalta parte se afla cei care se tem sa recunoasca la scena deschisa ca este nevoie ca Mircea Geoana impreuna cu echipa sa de vicepresedinti sa-si depuna mandatul. Chiar liderul PSD a recunoscut in cadrul unei emisiuni televizate ca i-a trecut prin cap, dar doar pentru o clipa, sa demisioneze.
Cele mai sonore voci din PSD care cer explicit schimbarea conducerii partidului sunt ale lui Miron Mitrea, Ioan Rus, Vasile Dancu, Adrian Nastase, dar si ale liderilor unor filiale puternice. Mitrea a reiterat, intr-o declaratie pentru ZIUA, cele sustinute pe blogul personal si a reluat ideea ca este mult prea devreme pentru a-si anunta candidatura la sefia PSD, "in ciuda a tot ceea ce spun raspandacii". Senatorul PSD de Vrancea a lansat un apel catre membrii PSD, sa nu creada ca ei au pierdut alegerile, ci actualii conducatori ai partidului, care vor incerca sa-si pastreze functiile. Mitrea nu a pierdut ocazia sa mai arunce cateva sageti catre Viorel Hrebenciuc. "Ma astept ca, acum, hrebenciucii din partid, care ne conduc cu <<maiestrie>> spre sapte ani de opozitie, sa spuna ca ma bucur de infrangerea lui Geoana". La randul rau, liderul gruparii de la Cluj a PSD, Ioan Rus, a declarat luni seara, intr-o emisiune tv, ca ar fi mai bine pentru partid ca unii membri din conducerea PSD, inclusiv Geoana, "sa dispara" din functii.
Schimbarea Prostanacului
Intrebat daca este vorba si de gruparea Hrebenciuc si Marian Vanghelie, Rus a admis ca la aceste persoane se refera. "Nu vreau sa fac nicio sugestie neaparat, dar in locul lui (n.r - Mircea Geoana) mi-as depune mandatul", a declarat Rus.
Adrian Nastase lanseaza si el o provocare pe blog - "Jihad de Craciun sau Reconciliere?" - Anunta ca pleaca din tara pentru cateva zile si "raman in urma discutii, scandaluri, tradari, lectii de dirigentie, minciuni, polite in curs de a fi platite, dezbinare, zapada, tristete". In aceeasi nota critica, vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita a subliniat necesitatea unei analize in interiorul partidului si a facut apel catre liderii partidului sa nu mai dezbata la televizor problemele din PSD pentru ca exista riscul dezbinarii. "Presa si colegii din partide asteapta sa curga sange in PSD, vor nume grele pe tava si decizii spectaculoase si vreau sa va spun ca poate asa va fi. Poate ca va trebui sa schimbam unele lucruri la carma partidului. (...) Nu va ascund ca poate si eu simt nevoia unei schimbari de anvergura, in stilul PSD", a mai spus Nichita. De asemenea, deputatul Madalin Voicu a declarat ieri ca este momentul sa intre in discutie o schimbare a conducerii PSD, inclusiv a presedintelui partidului, aratand ca sunt deja oameni in partid care pregatesc o formula corecta a conducerii. La toate aceste reprosuri, Geoana a replicat ca momentul unei analize serioase si asezate in partid va avea loc la inceputul lui 2010, iar vocile contestatare ale unor social-democrati nu fac acum decat sa "subrezeasca" pozitia PSD. "Sunt liderul acestui partid si intotdeauna am facut din democratia interna, din evaluarile critice, autocritice, un mod de lucru obisnuit", a mai precizat Geoana.
Oprisan da cu el de pereti
Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, primul pesedist care l-a felicitat public pe Traian Basescu pentru noul mandat de presedinte, a aratat ieri: "Daca Mircea Geoana considera ca a castigat aceste alegeri, sa mearga la Palatul Cotroceni, iar daca le-a pierdut, ar fi normal sa se tina de promisiune si sa isi depuna mandatul de presedinte al PSD". El a mai spus ca procedura de depunere a mandatului de la sefia partidului de catre un lider care a pierdut alegerile este una care se aplica peste tot in democratiile consolidate ale UE.