Ziua Logo
  Nr. 4714 de miercuri, 16 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Trupele sovietice - oprite la Prut
Ion PETRESCU, ion.petrescu@ziua.ro 
Iasi, 22 decembrie 1989. In biroul comandantului de divizie, colonelul I.C., suna telefonul. La capatul celalalt al firului se aude vocea unui distins universitar. Este invitat in cladirea unde reprezentantii miilor de ieseni, iesiti in strada, preluasera
puterea de la autoritatile locale.
Dand curs invitatiei, ofiterul ajunse in scurt timp la imobilul inconjurat de manifestanti. Uniforma sa atragea privirile. O voce puternica anunta: "Armata e cu noi!". Stapanindu-si emotiile, ofiterul urca la etajul unde il asteptau cei ce conduceau acum orasul. A fost rugat sa se adreseze multimii. Iesind in balcon, colonelul a fost privit de manifestanti cu speranta. Le-a vorbit calm. Militarii fac parte din popor. Multimea a scandat: "Ar-ma-ta e cu noi!" A zarit oameni plangand. S-a intors in biroul plin cu revolutionari. La Bucuresti, conform TVR, Nicolae Ceausescu mai era seful statului. Atunci au intrat pe usa doi ofiteri, dotati cu pistoale si masti contra gazelor. Aveau fetele pamantii. Un gand l-a fulgerat pe colonel: "Ma aresteaza pentru ca am pactizat cu demonstrantii..." S-a inselat. I-au raportat ca o coloana de manifestanti se indreapta spre comandamentul local al Securitatii. A intuit pericolul. Si a dat ordine precise.
Cand revolutionarii au ajuns acolo au observat, cu uimire, ca infanteristii preluasera paza institutiei. S-a cerut eliberarea tuturor celor aflati in arest. Li s-a dat drumul imediat. Demonstrantii au vrut sa-i vada pe securisti. Si au acceptat sugestia de a forma un grup de repre�zentanti. Acestora li s-a aratat sala unde erau adunati, dezarmati si sub paza militara, ofiterii si subofiterii de securitate gasiti in unitate. Revolutio�narii au vazut si locurile unde santinelele armatei pazeau rastelele cu armele cadrelor de securitate si documentele secrete. Revendicarile multimii erau indeplinite. Nu s-a tras nici un foc de arma. Cu luciditate a fost evitata o baie de sange.
In Capitala, dupa euforia initiala a populatiei, eliberata de dictatura, au urmat zile si nopti de confuzie, cu civili si militari, toti romani, impuscati cu cinism in cap. La televiziune se cerea chemarea unor trupe straine, specializate in "lichidarea teroristilor", tocmai cand granicerii il informasera si pe comandantul diviziei din Iasi despre deplasarea unor coloane militare sovietice spre podurile de trecere peste Prut.
Iata de ce colonelul I.C. nu a fost surprins de invitarea sa la Ungheni, de catre omologul sovietic. Acesta l-a intrebat care este soarta comunistilor romani. Apoi i-a declarat ca are mandat sa intre cu trupele sale in Romania, daca i se solicita ajutorul. Colonelul surase amar: "Asa ati procedat si in Cehoslovacia, in 1968..." Sovieticul raspunse dur: "Stiti ca nu veti rezista aici, cu fortele proprii, mai mult de 90 de minute. De ce nu ne lasati calea libera?" Romanul s-a ridicat in picioare si a replicat senin: "Si ce o sa faceti dupa ce ne striviti pe noi, la frontiera? O sa treceti cu tancurile voastre peste sutele de mii de ieseni, iesiti in strada pentru libertate...?"
Cand a revenit in biroul sau i s-a raportat ordinul sosit
de la Bucuresti. Armata Romaniei nu are nevoie de "sprijinul" trupelor sovietice - specificase clar generalul Stefan Gusa, seful Marelui Stat Major. Se confirma astfel masura luata anterior, telefonic, de catre generalul Petre Geanta, seful de stat major al trupelor de graniceri: "Nu trece nimeni peste voi!" O stare de spirit generalizata, in randurile militarilor romani, pe care Moscova a luat-o in serios.
 Afisari: 2683  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Intra in lupta o unitate speciala C.V.   de Rodu Aurelian
IASI   de filatelistu
Ordinul suna asa : Muriti in brazda   de Rodu Aurelian
in sfarsit un articol   de marlen lili
Romanul s-a ridicat in picioare   de Viorica Ianc
SUA a actionat in Panama    de FB
?!?!?!?!   de Ion Caramache
vai am ras cu lacrimi !   de ionion
?   de dorumare
A r h i v a
  Hoti, prosti si corupti?    5 comentarii
  Victoria concetateanului Iohannis    2009-12-03
  Iluzoriul Quebec romanesc    2009-11-25
  Manipularea prin televiziune    2009-11-21
 Top afisari / comentarii 
 De ce mi-e frica nu scap (4887 afisari)
 Invataturile americanilor catre prostanacii nostri (4719 afisari)
 Antonescu, Orban, Stroe si Varujan, falsa echipa de elita a PNL (3097 afisari)
 Jihad de Craciun in PSD (2715 afisari)
 Trupele sovietice - oprite la Prut (2683 afisari)
 Viorel Hrebenciuc: Basescu este puternic joia, cand e ziua Flacarii Violete (VIDEO) (2258 afisari)
 Mitrea catre Vanghelie: Mai baiatule, daca te mai legi de sotia mea o sa ai altfel de probleme cu mine, asa ca intre barbati! (VIDEO)  (2228 afisari)
 Pamela Anderson, mai batrana ca niciodata (FOTO) (2056 afisari)
  Fostul adjunct al Securitatii Timisoara, Radu Tinu, lucreaza la o multinationala. Si nu regreta nimic din ce-a facut inainte de 1989 (2054 afisari)
 Sase drumuri nationale si Autostrada Soarelui raman inchise, din cauza zapezii (1994 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88408 sec.