Germania, locomotiva Uniunii Europene, face presiuni asupra noului Guvern socialist de la Atena sa puna imediat in aplicare reforme socio-economice draconice pentru a putea face fata colapsului financiar in care se afla acesta tara, situatie care ar putea angrena in aceasta gaura neagra economica si alte state din zona Marii Mediterane. Autoritatile de la Atena risca, in cazul in care situatia nu va fi remediata, sa fie nevoite sa faca fata unor noi violente de strada cauzate de starea economica extrem de grava in care se afla tara.
Sefa Guvernului de la Berlin a facut joi apel la statele membre ale Uniunii Europene sa se implice activ in stoparea efectelor negative care au pus stapanire pe intreaga economie a Greciei. Angela Merkel s-a referit totodata la "responsabilitatea comuna" vizavi de statele membre din zona euro, sugerand ca este necesara punerea unei mai mari presiuni pe guvernele nationale care au probleme bugetare. "Daca, spre exemplu, exista probleme cu Pactul de Stabilitate si Crestere intr-o tara si acestea pot fi rezolvate numai prin intermediul reformelor sociale intreprinse in aceste tari, bineinteles ca se ridica o intrebare: ce influenta are Europa asupra parlamentelor nationale pentru ca Europa sa nu poata fi oprita (din dezvoltare - n.red.)", a declarat Merkel in cadrul unui amplu discurs despre starea economiei europene cu prilejul unei intalniri a celei mai mari familii politice europene de centru-dreapta (PPE - n.red.) consumata joi la Bonn. Oficialul german a adaugat totusi ca aceste presiuni, in scopul ca astfel de tari cu probleme sa stranga cureaua, ar putea contraveni guvernarii interioare, dar a afirmat ca astfel de masuri extreme trebuie luate pentru stoparea declinul economic al Europei. Pactul de Stabilitate si Crestere este un set de reguli care vizeaza cele 16 state din zona euro, conform caruia deficitele bugetare ale acestor tari nu trebuie sa depaseasca 3% din Produsul Intern Brut (PIB) iar nivelul total de indatorare nu trebuie sa fie mai mare de 60% din PIB, scrie EUobserver. Controversatele comentarii facute joi de Angela Merkel au venit doar cu cateva ore inainte de intalnirea dintre liderii europeni cu prilejul Consiului European de iarna de la Bruxelles unde Guvernul grec va fi supus unor presiuni imense pentru o gestionare riguroasa a finantelor publice.
Colaps financiar
Previziunile asupra valorii deficitului bugetar al Greciei se invart in jurul a 12% din PIB pentru acest an, iar nivelul datoriilor acestei tari este estimat pentru 2010 la 125% din PIB, cel mai mare din UE. Noul buget avansat de proaspat-alesul Guvern socialist de la Atena tinteste reducerea deficitului la 9,1% din PIB pentru anul viitor. Cu toate acestea, mostenirile anterioare legate de bugete nerealiste si proasta implementare a reformelor structurale i-a facut pe analistii economici internationali sa afiseze un scepticism motivat, mai ales vizavi de reforma pensiilor care se va lovi de o opozitie severa la Atena. Ministrul adjunct de Finante grec, Philippos Sahinidis, a anuntat joi ca datoria Greciei creste la "300 de miliarde de euro, cea mai importanta din istoria Greciei moderne".
Portugalia, Spania si Italia amenintate
Cotidianul francez Le Telegramme opina ieri ca Grecia nu este singura tara in aceasta pozitie. Portugalia, Spania, sau chiar Italia ar putea fi angrenate in acelasi vartej economic din cauza marilor deficite si datoriile insemnate pe care le afiseaza in acest moment, dar si din cauza lipsei de viziune pentru depasirea lor. Intr-o situatie similara se afla si Marea Britanie, cu un deficit de 12% si o lira sterlina devalorizata, dar si Irlanda, care se confunta cu grave probleme financiare. Spre deosebire de primele patru, Londra si Dublinul au inceput aplicarea unor reforme draconice.