Ziua Logo
  Nr. 4711 de vineri, 11 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Orasel militar sovietic scos la vanzare in Letonia
-- Skrunda-1 este dotat cu buncar antinuclear
Agentia letona pentru privatizare a anuntat desfasurarea, in februarie 2010, a unei licitatii pentru vanzarea unui orasel militar ce fusese construit in timpurile sovietice, pentru ofiterii ce deserveau radarul din Skrunda. Oraselul militar Skrunda-1 se afla nu departe de magistrala Liepaja-Riga, la doua ore de Riga si la circa o ora de Liepaja.
Skrunda-1 inseamna patru terenuri a cate 45,1 hectare. Aici se afla zece blocuri cu mai multe etaje, care numara 550 de apartamente, un hotel, o clinica, un spital, o gradinita, un club si un oficiu postal. Exista constructii precum garaje si o baie publica. In total 70 de cladiri. Mai exista si un buncar subteran in cazul unui atac nuclear, precizeaza cotidianul rus Vremia Novostei.
Potrivit Agentiei Privatizare a Letoniei, o parte dintre aceste cladiri poate fi reconstruita, insa alta parte nu poate fi decat demolata. Totusi, atractivitatea obiectivului in ceea ce priveste investirea de capital nu este foarte mare, pentru ca din 1999 orasul este practic mort, odata cu retragerea de aici a militarilor rusi. In timpurile sovietice, in orasel se aflau 539 de ofiteri, 72 de soldati si 110 civili. Astazi, in orasel nu mai locuieste nimeni si exista doar cativa paznici care incearca sa apere localitatea de "vanatorii de materiale de constructie la mana a doua", din ce in ce mai multi in ultima vreme.
Dat pe mai nimic
Pretul de pornire al oraselului este destul de mic chiar si pentru Letonia, devenita in ultimul an lider mondial in ceea ce priveste prabusirea pietei imobiliare. Astfel, statul leton este dispus sa vanda Skrunda-1 pentru suma de 153.966 lati /circa 300.000 de dolari/, din care 146.000 de lati costa doar terenul aferent. Achizitia poate fi achitata pe parcursul a zece ani. Nu exista alte conditionari pentru participarea la licitatie, iar potentialii cumparatori nici macar nu trebuie sa specifice scopul achizitiei.
Dupa aparitia in presa a anuntului privind desfasurarea licitatiei, Agentia Privatizare a Letoniei a primit deja cateva oferte, insa nu doreste sa faca mai multe precizari in acest sens. Specialistul leton in fonduri imobiliare Vadim Markov isi exprima scepticismul in legatura cu perspectiva vanzarii acestui orasel militar, pentru ca "nu este foarte clar care ar fi scopul unei asemenea achizitii. In mod evident, in acest caz important este terenul. In ceea ce priveste cladirile, acestea sunt vechi si nu mai conteaza", a subliniat inter�locutorul Vremia Novostei.
In opinia lui Markov, Skrunda-1 ar putea fi achizitionat doar in doua scopuri. In primul rand, pentru teren, pentru a amplasa aici un obiectiv in�dustrial, de exemplu in domeniul prelucrarii lemnului. Totusi, in actuala perioada de criza, o asemenea perspectiva pare putin probabila, deoarece ar necesita mari investitii si mana calificata de lucru. In al doilea rand, Skrunda-1 ar putea fi cumparat astazi la un pret mic, pentru a fi revandut mai tarziu. Teoretic, aceasta ar fi o investitie pe termen lung, insa din nou nu este sigur ca ea se va rascumpara.
Muzeu al trecutului sovietic
In general, potrivit spe�cialistului, soarta fostelor obiective sovietice din Letonia este diferita si depinde in mare masura de pozitionarea lor geografica. "De exemplu, unele dintre fostele obiective militare aflate in Riga au fost extrem de atractive pentru investitii", fiind preconizate pentru proiecte imobiliare de anvergura.
Cu cativa ani in urma, in societatea letona era luata in calcul ideea crearii la Skrunda-1 a unui obiectiv tu�ristic, un fel de muzeu sub cerul liber al trecutului militar sovietic. Un exemplu in acest sens exista deja: oraselul militar Karosta din Liepaja este unul dintre cele mai exotice obiective turistice de pe teritoriul Letoniei. El a devenit destul de popular si printre turistii straini, carora li se propune un program absolut inedit. Astfel, turistul se poate pune in pielea unui detinut al regimului totalitar, fiind inchis pentru o scurta perioada in celula de detentie pentru fostii marinari sovietici.
Pagina realizata cu sprijinul AGERPRES 
 Afisari: 1287  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Simbolistica cretina, pe banii Statului leton. Cineva trage un tun acolo si propaganda baga ceatza   de NormanFinkel5
Rau au ajums letonii !   de M_D_L
A r h i v a
  Europenii il felicita, rusii il injura    29 comentarii
  Aderarea la zona euro, noua tinta a Romaniei    
  Probleme fiscale structurale    
  Cartelul painii in Vrancea si Maramures    
  Pedofilul centenar    1 comentariu
  Vangheliade de strada    13 comentarii
  Dan Nica: Si ben Laden iesea presedinte    9 comentarii
  Patapievici despre caseta cu Geoana "primind un sex oral"    20 comentarii
  Senatorii de la Aparare cauta frauda    
  Istoria cravatei la MNAR    
  Rolul bunicilor creste in importanta peste tot in lume    
 Top afisari / comentarii 
 Patapievici despre caseta cu Geoana "primind un sex oral" (9684 afisari)
 Europenii il felicita, rusii il injura (6911 afisari)
 Balonul pensiilor de stat va exploda (4427 afisari)
 Vangheliade de strada (2236 afisari)
 Viata de dupa 6 decembrie (1879 afisari)
 De la "Dansez pentru tine", direct in pat. Afla numele concurentilor care s-au cuplat in concurs! (4452 afisari)
 UPDATE 14:50 Curtea Constitutionala a decis renumararea voturilor nule (2314 afisari)
 A lesinat... in direct! (VIDEO) (2260 afisari)
 Sex oral cu o fetita de patru ani! "Am cedat avansurilor ei", a declarat pedofilul! - VIDEO (2078 afisari)
 General FSB: Cadavrul lui Hitler a fost incinerat in 1970 la ordinul directorului KGB (1769 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02951 sec.