Ziua Logo
  Nr. 4711 de vineri, 11 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Balonul pensiilor de stat va exploda
Adevarata criza abia urmeaza sa vina, iar numele ei este criza demografica si a pensiilor, sunt de parere specialistii Bancii Mondiale (BM) in raportul "Criza pensiilor" publicat zilele trecute. Criza financiara a lovit puternic sistemele publice de pensii din tarile Europei si Asiei Centrale si multe guverne au fost tentate sa opereze anumite modificari la nivelul politicilor din domeniu.
Banca Mondiala atrage atentia ca nu trebuie luate masuri pripite in defavoarea sistemelor de pensii private deoarece, oricat de severa este criza economica globala, efectele acesteia palesc in comparatie cu criza demografica pe care lumea va trebui s-o infrunte in urmatoarele decenii.
"Sistemul public de pensii din Romania a ajuns, din pacate, la un deficit urias, de 1,5 miliarde de euro, adica de 20% din veniturile sale. Pensia de stat abia a crescut cu 5% anul acesta, nereusind sa imbu�natateasca traiul niciunui pensionar, fiind doar o palida masura anti-inflatie. Desi functioneaza mult peste posibilitatile sale reale, sistemul de pensii de stat tot nu reuseste sa ofere pensii decente pentru pensionarii de azi - majoritatea pensiilor sunt de mizerie si complet inadecvate dupa o viata de munca si contributii", a declarat Crinu Adanut, presedintele APAPR. El apreciaza ca ceea ce este mai rau abia urmeaza si ca balonul numit sistem de pensii se va sparge in curand, iar pensiile platite romanilor vor fi mult mai mici decat cele de azi.
BM previne ca deficitele vor afecta Pilonul I si ca scaderile in pretul activelor se vor reflecta in nivelul pensiilor celor care acum contribuie la Pilonul II si III. Printre obiectivele pe termen lung pe care BM considera ca ar trebui sa le aiba in vedere autoritatile se numara protejarea puterii de cumparare a pensionarilor, incurajarea cetatenilor sa lucreze pana la varste mai inaintate si convingerea populatiei ca sistemele publice de pensii au o capacitate din ce in ce mai scazuta, pe masura ce populatia imba�traneste.
Masuri rapide si drastice
Tarile care, ca si Romania, au in paralel cu sistemul public si sisteme private ar trebui sa asigure pensiile din Pilonul II prin garantii si portofolii pe termen lung, sa accelereze ritmul reformelor pentru a creste veniturile din pensii private, sa construiasca o piata pentru sistemul de obligatiuni care sa permita societatilor de asigurari sa ofere randamente anuale indexate cu factorul de inflatie, mai precizeaza Raportul BM. De asemenea, ar fi bine ca autoritatile sa foloseasca oportunitatea crizei pentru a-si reforma sistemele de pensii pentru a rezolva problemele de sustenabilitate pe termen lung, fapt util in pregatirea pentru criza demografica ce va veni. In plus, cresterea varstei de pensionare si egalizarea acesteia pentru femei si barbati, penalizarea pensionarilor anticipate sunt considerate de catre Banca Mondiala masuri urgente ce ar trebui luate.
"Concluziile si reco�mandarile Bancii Mondiale se potrivesc manusa realitatilor romanesti de anul acesta, motiv pentru care speram ca autoritatile sa ia acum masuri pentru a duce nivelul contributiilor pentru fondurile de pensii obligatorii la 3% in 2010, asa cum reforma initiala si acordurile Romaniei cu FMI, UE si Banca Mondiala ne obliga", a adaugat presedintele APAPR.
Corina SCARLAT, corina.scarlat@ziua.ro 
 Afisari: 4427  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
O viata de munca, intr-adevar   de demetrius
Bineinteles ca tot poporul tebuie sa contribuie la piloanele de pensii private!   de boul
Poporul!   de atn
A r h i v a
  Pui mai scumpi    
 Top afisari / comentarii 
 Patapievici despre caseta cu Geoana "primind un sex oral" (9684 afisari)
 Europenii il felicita, rusii il injura (6911 afisari)
 Balonul pensiilor de stat va exploda (4427 afisari)
 Vangheliade de strada (2236 afisari)
 Viata de dupa 6 decembrie (1879 afisari)
 De la "Dansez pentru tine", direct in pat. Afla numele concurentilor care s-au cuplat in concurs! (4452 afisari)
 UPDATE 14:50 Curtea Constitutionala a decis renumararea voturilor nule (2314 afisari)
 A lesinat... in direct! (VIDEO) (2260 afisari)
 Sex oral cu o fetita de patru ani! "Am cedat avansurilor ei", a declarat pedofilul! - VIDEO (2078 afisari)
 General FSB: Cadavrul lui Hitler a fost incinerat in 1970 la ordinul directorului KGB (1769 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00924 sec.