Ziua Logo
  Nr. 4710 de joi, 10 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Asasinii Revolutiei salvati cu "Drepturile Omului"
Inventivitatea procurorilor romani in materia musamalizarii dosarelor crimelor din decembrie 1989 a depasit orice inchipuire. Putinele dosare penale in care se mai cerceteaza vinovatii de asasinarea a peste 1000 de eroi-martiri sunt inchise la Parchetul General, rand pe rand, pe baza art. 6.1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care stipuleaza ca "orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale...". Gaselnita a devenit de circa un an-doi colacul de salvare al asasinilor din decembrie 1989, dupa ce judecatorii europeni de la CEDO, de la Strasbourg au condamnat statul roman in cauza "Stoianova si Nedelcu vs. Romania" pentru incalcarea dreptului la solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil. Respectiva cauza se refera la doua persoane cercetate pentru talharie intre anii 1993 si 2005 (circa13 ani). In august 2007, judecatorii europeni au considerat in acest caz ca "durata procedurii litigioase este excesiva si nu corespunde cerintei unui termen rezonabil". In prezent, la varful Parchetului General, inclusiv la Sectia Parchetelor Militare s-a impamantenit ideea ca sa chemi la ancheta un ofiter de armata sau un civil dupa 20 de ani, chiar daca exista indicii de participare la omoruri, reprezinta o incalcare a Drepturilor Omului. In plus, s-a inoculat temerea ca orice procuror care s-ar incumeta sa intreprinda o ancheta dupa atatia ani ar fi pasibil de raspunderea pentru o eventuala condamnare a Romaniei la CEDO.
Faptul ca avem peste 1000 de morti pentru care nu exista vinovatii nu mai misca pe nimeni, intrucat dreptul la un "termen rezonabil" a devenit mai puternic decat obligatia de pedepsire a asasinilor de la Revolutie.
Gandire de procuror
Desi asasinatele din decembrie 1989 nu pot fi comparate cu un caz de talharie, iar in ceea ce priveste crimele impotriva umanitatii acestea sunt prin lege imprescriptibile (deci pot fi cercetate oricand), conducerea Parchetului General a gasit de cuviinta sa invoce precedentul "Stoianova si Nedelcu vs. Romania" in cauze precum cele ale lui Ion Iliescu si ale altor zeci de civili si militari acuzati pentru asasinatele din decembrie 1989. Relevante in acest sens sunt rezolutiile de neincepere a urmaririi penale din 15.04.2008 si 9.04.2009, date de sefii Parchetului General in cazul persoanelor mai sus aratate (vezi facsimil). Citam din aceste rezolutii: "(...) Se constata ca solutia adoptata in dosarul nr. 529/P/1999 a fost infirmata la 26.09.2007, adica la un an de la data formularii plangerii de catre Asociatia 21 Decembrie 1989 si la aproximativ 18 ani de la inceperea urmaririi penale, respectiv la 13 ani de la adoptarea primei solutii de scoatere de sub urmarirea penala si la 4 ani de la adoptarea celei de-a doua solutii de scoatere de sub urmarire penala. Din acest punct de vedere, potrivit sentintei din 4.08.2005 a CEDO (cauza Stoianova si Nedelcu contra Romaniei), desi in speta urmarirea penala a durat doua perioade a cate sase ani, s-a apreciat ca durata procedurii judecatoresti este excesiva si nu corespunde exigentelor impuse de principiul duratei rezonabile (...) din datele cauzei se releva grave incalcari ale dreptului la un proces echitabil, astfel incat sustinerile invinuitului conform carora notiunea de termen rezonabil al solutionarii cauzei, asa cum este definita in CEDO, sunt intemeiate - a se vedea cauza Stoianova si Nedelcu vs. Romania".
Razvan SAVALIUC, savaliuc@ziua.ro 
 Afisari: 885  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Aasisini "buni" si asasini rai - de fiecare data vad cata dreptate a avut Sevillia   de Ion Ionescu de la Brad
Deci tot este bine   de Gormogon
Maine incepem.   de Aladin
Unde e Basecu?   de bogdanno
eichmann nu?   de dorumare
A r h i v a
  Libanul a solicitat o donatie de armament    13 comentarii
  Marijuana pentru cehi    2 comentarii
  Pedelistii demonteaza acuzatiile de hotie    8 comentarii
  Precizarile INEP    
  Dragnea dezvolta teoria fraudei    7 comentarii
  Corlatean refuzat de MAE    
  Viorel Badea desfiinteaza furtul de la Bologna    2 comentarii
  Calin isi strange oastea    10 comentarii
  Mica revolta    2 comentarii
  Lazaroiu: Guvernul se construieste in jurul PDL    1 comentariu
  Emil i-a scris oficial lui Crin    4 comentarii
  BNR: Nu vor fi falimente bancare in 2010    
  Profit la Banca Nationala    
 Top afisari / comentarii 
 Verdictul (5312 afisari)
 Calin isi strange oastea (4064 afisari)
 Pedelistii demonteaza acuzatiile de hotie (2529 afisari)
 Antonescu si Orban in opozitie cu viitorul liberalilor (2223 afisari)
 Libanul a solicitat o donatie de armament (1967 afisari)
 UPDATE ORA 19:35 Sever Voinescu: Caseta detinuta de Basescu cu Geoana e reala, dar nu sunt imagini cu Geoana primind sex oral (7699 afisari)
 Atentie cand scoateti bani de la bancomat. Hotii fura cu ...revista!  (3278 afisari)
 Alin Cocos: Elena Udrea nu are cum sa-mi impuna cu cine sa-mi traiesc viata (3051 afisari)
 Domnule Mircea Badea, stiti de ce nu face domnul Berceanu autostrazile promise? Ca sa nu ne imbolnavim de cancer! (2408 afisari)
 Viata vesnica, la un pas sa devina realitate! VEZI CUM (2275 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00973 sec.