Ziua Logo
  Nr. 4710 de joi, 10 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
BNR: Nu vor fi falimente bancare in 2010
-- Concedierea in masa a bugetarilor ar putea crea insa probleme institutiilor de credit
Nu vor fi falimente in sistemul bancar din Romania, in 2010, chiar daca gradul de neperformanta financiara al bancilor comerciale a crescut, a declarat, ieri, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, la Sinaia, la Seminarul financiar-bancar EU Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
Cinteza a apreciat ca riscul cel mai mare pentru bancile comerciale este reprezentat de creditele neperformante acordate clientilor din sistemul bugetar, pe fondul efectelor crizei financiare. Cand au fost acordate creditele, acesti clienti erau considerati cei cu cele mai sigure venituri si erau cautati, dar acum ei prezinta cel mai mare risc, din cauza reducerilor salariale si de posturi in institutiile publice.
O problema o vor reprezenta cei 150.000 de angajati bugetari care sunt disponibilizati care au credite la banci si al caror risc de nerambursare a datoriilor este foarte mare, considera Cinteza. Totusi, spune ca problema cea mai mare o va reprezenta deprecierea garantiilor. "Grosul cerintei de capital ce rezulta din test stress provine din deprecierea colateralului adus in garantie", a explicat Cinteza. El a avertizat ca primele 6 luni din 2010 vor fi hotaratoare pentru sistemul bancar romanesc. "Gradul de solvabilitate al bancilor din Romania a ramas foarte bun, de 13,7%, datorita politicii prudente a Bancii Nationale", a spus Cinteza.
Nu reusim sa economisim
Aproximativ 50% dintre romani nu reusesc sa stranga bani niciodata, in timp ce 28% economisesc greu, cu multe restrangeri de la alte cheltuieli, si doar 2% fac economii fara a restrange cheltuielile, arata un studiu prezentat ieri de Eugen Dijmarescu, presedintele de la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.
Totodata, cele mai puternice motive pentru a economisi indicate de cei chestionati sunt "pentru zile negre", "pentru siguranta si situatii neprevazute" sau "pentru viitorul copiilor". La polul opus, romanii sunt mult mai putin motivati sa economisesca in caz de somaj, pentru a investi intr-o afacere proprie sau pentru pensie.
Profitul bancilor din Romania a fost in primele noua luni din acest an de 680 milioane lei, fata de 3,6 miliarde lei in intervalul similar al anului trecut.
Seful supravegherii a mai spus ca, la sfarsitul anului, profitul in tot sistemul bancar va depasi 200 milioane de euro. Pe de alta parte, 21 din cele 34 de banci din Romania fac raportari lunare la BNR, iar restul trimestriale. "Nu este o problema cu aceste banci. Din motive de prudentialitate cerem raportari mai dese, pentru ca, daca va fi cazul, sa putem interveni eficient si din timp", a subliniat Cinteza.
Unele banci grecesti vor efectua majorari de capital in perioada urmatoare, a mai spus Cinteza, care a precizat ca toate majorarile efectuate din iunie 2008 la nivel de sistem, cu o singura exceptie, au fost solicitate de banca centrala.
George BANCIULEA, george.banciulea@ziua.ro 
 Afisari: 526  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Libanul a solicitat o donatie de armament    13 comentarii
  Marijuana pentru cehi    2 comentarii
  Pedelistii demonteaza acuzatiile de hotie    8 comentarii
  Precizarile INEP    
  Dragnea dezvolta teoria fraudei    7 comentarii
  Corlatean refuzat de MAE    
  Viorel Badea desfiinteaza furtul de la Bologna    2 comentarii
  Calin isi strange oastea    10 comentarii
  Mica revolta    2 comentarii
  Lazaroiu: Guvernul se construieste in jurul PDL    1 comentariu
  Emil i-a scris oficial lui Crin    4 comentarii
  Profit la Banca Nationala    
  Asasinii Revolutiei salvati cu "Drepturile Omului"    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Verdictul (5312 afisari)
 Calin isi strange oastea (4064 afisari)
 Pedelistii demonteaza acuzatiile de hotie (2529 afisari)
 Antonescu si Orban in opozitie cu viitorul liberalilor (2223 afisari)
 Libanul a solicitat o donatie de armament (1967 afisari)
 UPDATE ORA 19:35 Sever Voinescu: Caseta detinuta de Basescu cu Geoana e reala, dar nu sunt imagini cu Geoana primind sex oral (7699 afisari)
 Atentie cand scoateti bani de la bancomat. Hotii fura cu ...revista!  (3278 afisari)
 Alin Cocos: Elena Udrea nu are cum sa-mi impuna cu cine sa-mi traiesc viata (3051 afisari)
 Domnule Mircea Badea, stiti de ce nu face domnul Berceanu autostrazile promise? Ca sa nu ne imbolnavim de cancer! (2408 afisari)
 Viata vesnica, la un pas sa devina realitate! VEZI CUM (2275 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00993 sec.