Rezultatul alegerilor electorale pentru functia de sef al statului ii ingrijoreaza pe analisti, care vad dificultati in crearea unei majoritati in Parlament si in formarea unui nou Guvern, ceea ce ar conduce, in opinia lor, la ratarea acordurilor cu institutiile financiare internationale, cu consecinte grave asupra economiei romanesti.
Toti analistii sunt de acord ca este necesar proiectul de buget pe anul viitor (conditie absolut necesara eliberarii urmatoarei transe de la FMI) si o lege a responsabilitatii fiscale (alta conditie din acordul stand-by). "In opinia noastra, revenirea la normalitate pe plan politic este o conditie necesara pentru implementarea credibila a programului economic sprijinit de FMI si Uniunea Europeana, care promoveaza disciplina pe partea fiscala si facilitarea adoptarii reformelor structurale cerute", se arata intr-un raport al Citi. Expertii bancii anticipeaza ca investitorii vor monitoriza indeaproape daca evolutiile din plan politic vor duce la intarzieri "intolerabile" in realizarea masurilor de reformare din sfera fiscala, indiferent de structura viitorului Guvern. "Pe masura ce deficitul bugetar se indreapta spre 8% din PIB, indulgenta pietelor pentru derapaje fiscale sau blocarea programului sustinut de FMI si UE este probabil limitata", mai sustin analistii Citi. "In cazul in care aceasta victorie va fi confirmata este posibil ca tensiunea politica sa continue, deoarece nu este sigur cum candidatul nominalizat pentru functia de prim-ministru (n.r. - Liviu Negoita, primarul Sectorului 3 al Capitalei) va reusi sa gaseasca sustinere in Parlament, unde PSD si PNL detin mai mult de jumatate din voturi. Avand in vedere aceasta dezbinare, nu este exclus sa fie organizate alegeri anticipate, ceea ce ar pune presiuni suplimentare asupra monedei nationale, in special in cazul in care vor aparea intarzieri ale transei FMI", se arata intr-un raport al ING Bank.
Cel mai greu mandat
Formarea noului Guvern este prioritatea pe care o semnaleaza si analistii de la X-Trade Brokers. "Noul presedinte va trebui in primul rand sa asigure stabilitatea politica, pentru a permite tuturor sa isi indrepte atentia asupra problemelor economice grave: doar continuand liniile programului convenit cu FMI, crescand gradul de absorbtie a fondurilor UE si beneficiind de stabilitatea politica pe care toata lumea o asteapta de la noul presedinte, Romania are sanse de a iesi din criza pana la sfarsitul anului viitor. Instabilitatea politica a fost cel mai mare rau care a putut sa apara in anul curent, iar preocuparea excesiva pentru politic in detrimentul strategiilor economice a dat crizei un avant pe care noul presedinte si noul Guvern trebuie sa il anihileze cat mai curand", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Nervozitatea cursului
In afara de opiniile analistilor, moneda nationala a aratat dimineata primul semnal de nervozitate a investitorilor, dupa ce au fost anuntate primele rezultate provizorii ale alegerilor. "Anuntul cu Basescu drept castigator al alegerilor a urcat cursul de schimb rapid (n.r. - pana la 4,2405 lei/euro). Pietele au fost surprinse de aceasta miscare si nu au primit stirea ca un anunt pozitiv. In plus, a fost si o aversiune fata de intreaga regiune ce a sustinut deprecierea", a spus un dealer bancar, transmite NewsIn. Se pare ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit in piata, astfel ca nivelul cursului de referinta al bancii centrale a ajuns la 4,2141 lei/euro, oricum, peste cel de vineri, cand se situa la 4,2062 lei/euro, nivelul minim al ultimelor doua luni. Si tot ieri Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 12 luni, de 1,297 miliarde lei (307,8 milioane euro), cu 29,7% peste valoarea anuntata, pentru care va achita un randament mediu anual de 10%, pentru a plati pensiile si salariile bugetarilor.